Eraković: Stiže crnogorsko proljeće, ovo je borba za opstanak Crne Gore

Učesnici protesta traže opoziv Zakona o predsjedniku, organizaciju vanrednih izbora, dijalog i kompromis povodom izbora sudija Ustavnog suda i stopiranje ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan

110123 pregleda 336 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Luka Zeković
Sa protesta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.12.2022. 21:39h
Završeno
21:37h

Pogledajte fotografije sa skupa, koje je zabilježio fotoreporter "Vijesti" Luka Zeković.

Povezani članci

20. Decembar 2022.

FOTO PRIČA Protest pokreta Ima nas u Podgorici

21:00h

Nakon što je pročitan proglas, skup je završen. Mrvaljević je najavio novi protest do 28. decembra.

"Kad ćemo dočekati našu dijasporu, koja nam pruža nesebičnu podršku", kazao je on.

20:48h

Građani su stigli ispred zgrade Delegacije EU.

protest Ima nas, Ima nas protest
foto: Nikola Dragaš

 Glumac Zoran Vujović pročitao je građanski proglas "Ima nas".

Vujović
Vujovićfoto: Nikola Dragaš

Proglasom se poziva na povlačenje Zakona o predsjedniku, hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, dogovor o datumu vanrednih parlamentarnih izbora, odustajanje od pristupanja inicijativi "Otvoreni Balkan". Takođe se traži i, kako se navodi, oslobađanje tužilaštva i sudske vlasti od političkih uticaja i stvaranje uslova za njihov nezavisan rad.

"Ne smijemo zbog današnjih i generacija koje dolaze dozvoliti da Crnom Gorom upravljaju neznalice, oni koji je ne vole i koji su spremni da je izdaju... Aktuelna parlamentarna većina stvorila je duboku društvenu podijeljenost i ekonomsku neizvjesnost..." - obrazlaže se, između ostalog.

Poziva se na suprotstavljanje svakom pokušaju koji je usmjeren protiv interesa građana i države. "Svako ko je zloupotrijebio svoj položaj i državnu imovinu da bi udovoljio ličnim interesima ili asimilatorskim pokušajima druge države, odgovaraće pred pravosudnim organima ove države.  Izdajnicima, lopovima i marionetama mjesto je na optuženičkoj klupi crnogorskog pravosuđa, oslobođenog političkih pritisaka. Vanredni izbori su put oporavka. Nemamo više vremena. Bilo nas je, ima nas, biće nas još i više," piše u proglasu koji je pročitao Vujović.

Građani skandiraju - "Ima nas".

Izmjena: 20:58h
20:41h

Građani su se zaustavili ispred prostorija Vrhovnog državnog tužilaštva, na uglu Ulice slobode i ulice Vuka Karadžića. Tu im se obratio glumac Zoran Vujović, koji je rekao da su časni tužioci u sijenci onih "koji su se pretvorili u obične sluge najgore Vlade i najgoreg premijera u istoriji".

"Vi tužioci koji ste bacili pod noge pravdu i zakon i vi koji radite za interese jednog čovjeka i njegove partije - prestanite s progonom poštenih ljudi, po nalogu Abazovića. Svoj posao radite za dobro Crne Gore i njenih građana. Poštujte zakone ove države i procesuirajte one koji ruše Ustav i ustavni poredak", rekao je.

Nakon njegovog obraćanja, nastavljena je šetnja ulicom Vuka Karadžića do prostorija Delegacije EU.

20:31h

Građani su, nakon šetnje Bulevarom Ivana Crnojevića, skrenuli u Ulicu slobode i idu ka zgradi Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 
20:31h

Agencija Mediabiro objavila je snimke protesta iz vazduha.

20:23h

Građani su nastavili šetnju Bulevarom Stanka Dragojevića, a potom i Bulevarom Ivana Crnojevića.

20:15h

Okupljeni kreću u šetnju. Prvo će se, kako su rekli organizatori, zaustaviti kod "jedine slobodne institucije - institucije predsjednika".  Veliki broj policajaca nalazi se i ispred zgrade predsjednika.

Na skupu je ranije emitovana i video-poruka Miloša Bukilića iz, kako su rekli organizatori protesta, dijaspore.

Na skupu je i predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević.

Izmjena: 20:23h
20:13h

Potpredsjednik i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković poručio je da stiže "crnogorsko proljeće". 

"Grmi i s neba i sa zemlje. Amanet predaka je iznad nas. Na ovoj zemlji, ocrnjenoj najnižom strašću i izdajom, ne dozvolimo da luču naše slobode i postojanja lud vjetar ugasi.

"Vidimo ova strašila đe pustoše sve što im je dopalo, ali ih se ne bojimo jer branimo san naše djece i očeva. Lažu nas, kradu i ponižavaju više od dvije godine. Ne možemo se takmičiti u nesojluku. Od ovih svrbi svakoga. Prevarili su svoje birače, međunarodne partnere. Obesmislili su sve, zaustavili sve, osim ostvarenja njihovih mentora", kazao je Eraković.

Ima nas protest, protest Ima nas
foto: Luka Zeković

Jedini ispravan način da to prestane su, kako je naveo, izbori na kojima će pobijediti oni koji "nikad neće biti izdajnici, lažovi i lopovi".

"Na name je da se izborimo za izbore, i da istaknemo na njima najbolje - iz partija, foruma... Ovo je borba za opstanak Crne Gore. Ovo proljeće mora biti crnogorsko, mora biti proljeće izbora. Budi se Crna Goro, stiže crnogorsko proljeće, a mi ti garantujemo - ima nas", rekao je Eraković.

Izmjena: 21:37h
20:06h

Novinarka Tanja Pavićević kazala je da je na sceni "desant na državu".

Gledamo svjesno urušavanje institucija, besprizornu partitokratiju, gaženje Ustava, kako bi nas odveli što dalje od sanjanog članstva u EU. Ovdje smo da kažemo i Abazoviću i ostalim Vučićevim slugama da umjesto Otvorenog Balkana biramo otvorenu Evropu, a umjesto srpskog sveta samo svijet", poručila je ona.

Smatra da Vlada ne štiti nacionalne interese.

"Ona vodi zemlju kroz punu asimilaciju Srbiji pod noge. Neće moći, jer ima nas koji želimo da Crna Gora ostvari svoje pravo na evropski put".

"Ima nas koji znamo pravu ulogu SPC. E pa ima nas koji želimo mir i građansko društvo, dok je za odlazeću vladu i njihove uslužne servise naš put ekstremizam. Nećemo se povući jer nemamo ni rezervni put, ni drugu državu", kazala je ona.

20:03h

Dio okupljenih skandira - "Dritane, bitango".

20:01h

"Potpiši, Abazoviću (ulazak u Otvoreni Balkan) kad si već izdao sve što se može izdati. Jednom ćete položiti račune pred crnogorskim sudovima, kas budu slobodni", rekao je Šćepović.

Poručio je da učesnici protesta ne ruše, već brane Crnu Goru.

"Crnogorcima ne komanduju crne mantije. Crnogorci ne kleče na koljenima pred popovima tuđe crkve. Zaboravili ste, okupatori, da Crnogorci neće rušiti i razarati. Između nas i vas je razlika. Nećete zaustaviti rijeku slobode, jer ima nas više nego dovoljno da vas zaustavimo u razaranju ove zemlje. U ovoj rijeci će se udaviti svi koji žele Crnogorce na koljenima. Mi ne otimamo, mi branimo svoje. Ima nas".

19:58h

Novinar i književnik Đorđe Šćepović kazao je da bi mnogi bili slobodni, ali da "ne smiju jer im prijete otkazima".

"Opet su nas sabrali beogradski poslušnici, opet su nas ujedinili u svetoj obavezi da sačuvamo Crnu Goru, jer za razliku od njih, izdajnika kakve Crna Gora ne pamti, ovo je naša jedina država. Uzalud im najamničke jazbine iz kojih se novinari i aktivisti proglašavaju ekstremistima. Uzalud im vijesti, kuriri, borbe, inforsi..." - kazao je on.

Rekao je da je Crna Gora danas "okupirana zahvaljujući njima, slugama Aleksandra Vučića".

"Zgazili su beogradskom čizmom crnogorski Ustav. Ogolili smo sve njihove laži. Laž u kojoj diktaturu nazivaju demokratijom. U kojoj svako svoje nepočinstvo pravda gomilom drugih laži", dodao je Šćepović.

19:57h

Organizatori tvrde da je na večerašnjem skupu 20.000 građana.

"Ima nas i nećemo odustati", poručili su na Tviteru.

19:53h

"Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača. Istorija je pokazala da tajna slobode počiva u hrabrosti. Danas shvatam da ste vi, prkosni i ponosni moji saborci, sloboda. Naša borba ne smije da stane. Pokazaćemo jesmo li građani svijeta ili pokorni sužnji velikosrpskih ideja. Crna Gora je naše mjesto pod suncem koji nećemo dati mraku u koji nas žele uvući tamne sjene balkanskih vlastodržaca. Hoćemo evropski put, a ne balkanske stranputice ponižene i desetkovane Vlade Dritana Abazovića", kazala je aktivistkinja Tijana Vidaković.

"Budite hrabri i istrajni jer moramo iznijeti breme koje nam udijeli istorija kad se nađemo na vjetrometini geopolitičkih interesa", poručila je ona.

19:43h

Muzičar Momčilo Zeković Zeko zamolio je prisutne za minut ćutnje "za sve koji su poginuli za ovu zemlju".

"Da to bude nauk generacijama", kazao je on.

19:41h

Student Ilija Vujačić poručio je da je "država iznad svega".

"Ne branimo ni fotelje, ni partije. Crna Gora nam je u srcu, a Evropu želimo na dlanu. Zar su nekima večeras preči dojč i tiket nego država, nesrećnici. Gdje ste večeras profesori, akademici, studenti? Gdje je intelektualna luča Crne Gore, ima li vas? Ljepše je na ulici nego na uzici, moji intelektualci", kazao je on.

Rekao je i kako želi posebno da pozdravi "palu Skupštinu", koja već dugo vremena "ne radi ništa, nego potkopava temelje države".

protest Ima nas
foto: Nikola Dragaš
19:40h

Na skupu je intonirana himna Crne Gore.

 
19:31h

Prisutnima se obratio i glumac Zoran Vujović.

"U ime svih nas koji smo tu i koji će tek biti, srdačno vas pozdravljam - ima nas. Ovi mirni i civilizovani protesti pokazuju istrajnost i dostojanstvo. Sve je više onih koji uzaludno rade na rušenju Crne Gore, njegog nepokolebljivog državnog karaktera. Žele narušiti i ovaj protest. Pozivam vas da na svaki pokušaj provokacije ne reagujete i ostanete civilizovani. Ne prihvatamo uvredljive pokliče i pokušaje nasilja. Ko to pokuša, mizerni je i ništavni provokator", naglasio je on.

"Dobro došli na, čini mi se, najveći skup od 21. maja - od tada do sada. Ima nas, a biće nas sve više", poručio je Vujović.

On je, povodom jučerašnjeg Dana oslobođenja Podgorice, čestitao taj praznik svim građanima glavnog grada, boračkim organizacijama, "palim borcima i preživjelim uzorima", gradonačelniku Podgorice i predsjedniku Crne Gore.

"Sloboda svijetli našom Podgoricom. Smrt fašizmu", poručio je Vujović.

protest Ima nas
foto: Nikola Dragaš

Kazao je da je cilj protesta "oslobođenje cijele Crne Gore", povlačenje Zakona o predsjedniku, dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i dogovor o datumu održavanja izbora, kako bi Crna Gora što prije dobila državno odgovornu vladu.

"Odustajanje od najavljenog pristupanja imbecilnoj inicijativi Otvoreni Balkan. Oslobađanje institucija kao što su tužilaštvo i sudske vlasti od političkih uticaja. Peticiju s ovim zahtjevima potpisalo je 60 hiljada građana, koju ćemo sjutra i predati", najavio je on.

Izmjena: 20:37h
19:27h

Nebojša Mrvaljević iz Foruma "Luča" poručio je da više nema vremena za čekanje.

"Vrijeme je pokazalo s kim imamo posla - i u Vladi i u Skupštini. Svi smo odgovorni pred sobom, precima i potomcima. Budimo dostojanstveni i civilizovani, i pokažimo razliku između pristojne Crne Gore i onih koji nam ruše državu", kazao je on.

Bonus video: