Do vlasti preko prinudne uprave

Vlada i partije većine predložile načine izlaska iz krize u Podgorici, iz NVO sektora upozoravaju na nezakonitosti. DPS trguje državnim interesima i blokira kompletiranje jedne od najvažnijih institucija, smatra Borovinić Bojović

34735 pregleda 18 komentar(a)
Najlegitimniji način da se saga završi: Bošnjak, Šaranović i Konatar, Foto: Zeljka Vucinic
Najlegitimniji način da se saga završi: Bošnjak, Šaranović i Konatar, Foto: Zeljka Vucinic

Vlada i skupštinska većina pokušaće da kroz sprovođenje upravnog nadzora u Glavnom gradu i amandmane na predložene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi riješe krizu u Podgorici, koja je nastala zbog nemogućnosti proglašenja konačnih rezultata lokalnih izbora.

Iz Vlade su juče najavili da će upravni nadzor biti urađen danas ili narednih dana, a na osnovu njega će biti odlučeno o eventualnom uvođenju prinudne uprave u Glavnom gradu.

U međuvremenu, potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak i poslanici Demokrata Danilo Šaranović i Građanskog pokreta URA Miloš Konatar su predali juče u skupštinsku proceduru amandmane na izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona. Šaranović je na konferenciji za novinare rekao da taj rok od 60 dana u Podgorici ističe danas.

Povezani članci

22. Decembar 2022.

Šaranović: Amandmani rješenje za deblokadu u Podgorici

Amandmane na izmjene Zakona, koji je na dnevnom redu aktulenog skupštinskog zasjedanja juče su kritikovali iz dijela NVO sektora i DPS-a.

Predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović rekao je da je u pitanju demonstracija istog nasilja kao kod usvajanja Zakona o tužilaštvu i izmjena Zakona o predsjedniku.

”To je namjera da pokažu da ih ne zanima Ustav i da žele da preuzimaju vlast na lokalnom nivou. Mislim da je riječ o udaru na državu i njen pravni sistem. Demonstrira se nekultura odnosa prema državi”, kazao je Đukanović novinarima na Pravnom fakultetu.

Povezani članci

22. Decembar 2022.

Đukanović: Za izlazak iz krize potrebna pomoć EU

Rezultati izbora u Glavnom gradu, održani 23. oktobra, još nijesu proglašeni. Pobjednici su bezuspješno pokušavali da nađu način da proglase rezultate izbora i preuzmu vlast, dok je sa druge strane, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević iz DPS-a poručivao da nema tranzicije vlasti dok Ustavni sud ne riješi žalbe na izborne nepravilnosti.

”Mi u trećoj dekadi 21. vijeka u zemlji koja pretenduje da bude punopravni član EU i koja anticipira političke vrijednosti zapadnih demokratija, imamo situaciju da se dva mjeseca nakon održanih izbora sa jasnim i neporecivim rezultatima koje je pozdravila i međunarodna zajednica, održava saziv bivšeg lokalnog parlamenta”, kazala je “Vijestima” nositeljka liste Demokratskog fronta (DF) izborima u Podgorici Jelena Borovinić Bojović.

”Ima primjese tragikomedije, ali je zapravo veoma ozbiljno i kompromitujuće”: Borovinić Bojović
”Ima primjese tragikomedije, ali je zapravo veoma ozbiljno i kompromitujuće”: Borovinić Bojovićfoto: Boris Pejović

Predsjednik Skupštine starog saziva Đorđe Suhih je za 30. decembar sazvao sjednicu, na kojoj će se raspravljati o predlogu budžeta za 2023. i izmjeni Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika. On je ranije “Vijestima” kazao da može zakazati samo hitnu sjednicu ako je ugrožen Glavni grad, navodeći da u to ne spada odluka o budžetu.

Borovinić Bojović je ocijenila da “to ima primjese tragikomedije, ali je zapravo veoma ozbiljno i kompromitujuće”.

”Na taj način, (Ivan) Vuković i DPS, ne samo što se dodatno zamjeraju građanima i građankama Podgorice, čime će nastaviti trend pada rejtinga ove političke strukture, već nanose i ozbiljnu štetu ugledu crnogorske države i Glavnog grada. To je pad na temu samog uvoda u demokratiju, zbog čega je DPS i dalje dio problema, a ne rješenja”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da je ucjenama i opstrukcijama na temu kompletiranja Ustavnog suda, DPS još jednom pokazao da je sva njihova priča o odbrani države isključivo za propagandnu upotrebu, jer trguju državnim interesima i blokiraju kompletiranje jedne od najvažnijih institucija u zemlji.

Glavni grad ni na nebu, ni na zemlji

Premijer Dritan Abazović kazao je juče da Vlada mora da krene prema upravnom nadzoru kada je u pitanju Glavni grad.

”Da li je to uvod u uvođenje prinudne uprave pokazaće taj nadzor i zakonske mogućnosti”, kazao je Abazović na sjednici Vlade koja je razmatrala usmenu informaciju o postizbornoj situaciji u Glavnom gradu.

Da li se radi o uvodu u uvođenje prinudne uprave pokazaće nadzor i zakonske mogućnosti: Abazović
Da li se radi o uvodu u uvođenje prinudne uprave pokazaće nadzor i zakonske mogućnosti: Abazovićfoto: Boris Pejović

On je apelovao na Ministarstvo javne uprave (MJU), koje obavlja upravni nadzor, da se to uradi i dođe sa informacijom na narednu sjednicu Vlade, da se konstatuju činjenice i da na osnovu tih činjenica Vlada preduzme dalje korake.

”Da li će u međuvremenu biti još neke podrške kroz izmjene zakonskih rješenja u Skupštini, nije naše da prosuđujemo, ako se desi poštovaćemo svaki zakon koji je Skupština usvojila na bazi propisanih procedura. Ali do tada ne možemo da ostanemo nijemi i da Glavni grad ostavimo ni na nebu ni na zemlji. Moramo da preduzmemo mjere i naša mjera je nedvosmislena da se krene u upravni nadzor, da se sačini informacija i da na narednoj sjednici dođete sa konkretnom informacijom kako bismo na osnovu toga vidjeli šta su nam zakonske mogućnosti”, kazao je Abazović.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da su već pokrenuli priču o upravnom nadzoru i najavio je da će on biti urađen danas ili narednih dana.

”Ovdje se radi o kompleksnoj ustavno-pravnoj materiji koju ne smijemo rješavati brzim i nedovoljno nepromišljenim i ishitrenim potezima. Mislim da Vlada ne treba da donese odluku koje nema čvrsto utemeljenje u Ustavu i zakonima. Istovremeno, cijenim da treba Skupštini da pošaljemo naše nalaze i zaključke, sa zahtjevom da nam i njihove stručne službe Zakonodavnog, Ustavnog, Administrativnog i drugih odbora, pomognu da nađemo zajedničko rješenje zasnovano na Ustavu i zakonima i obavezujuće za sve”, kazao je Dukaj.

Branka Bošnjak je na konferenciji za novinare kazala da su amandmani bili najbolje rješenje da se deblokira situacija u Podgorici.

”Lažni gradonačelnik i uzurpator pozicije i dalje ne može da vjeruje da neće više biti na tom mjestu i srlja u neke odluke, prije svega, tamo gdje su pare. To je vrlo zanimljivo”, istakla je Bošnjak.

Ona je kazala da će uskoro imati formiranu novu vlast, kako su građani tražili.

”Ovo je najlegitimniji način i očekujemo da se saga završi”, rekla je Bošnjak.

Amandmanima je predviđeno da, u slučaju kada se ne proglase rezultati za 60 dana i dođe do prestanka mandata odbornicima, predsjednik Crne Gore ne raspisuje nove izbore za odbornike. U tom slučaju, kako se navodi, Vlada aktom konstatuje prestanak mandata skupštini opštine i na predlog ministarstva imenuje Odbor povjerenika.

Amandmanom se predviđa da odbor povjerenika obavlja funkciju Skupštine, do objavljivanja konačnih rezultata lokalnih izbora i konstituisanja nove skupštine.

”Ovi amandmani, ako bi bili usvojeni, značili bi, da kada imamo vanredne okolnosti koje ne poznaje ni naš pravni sistem, a ni dosadašnja praksa, kada imate jasnu volju građana koja se izrazi na izborima, a jednom pravnom hajdučijom predstavnici određenih političkih partija - u ovom slučaju je to predstavnik DPS-a i njihov visoki funkcioner (Veselin) Vukčević koji je predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, odluči da u ime cjelokupne komisije da opstruira efektuiranje izborne volje građana na izborima”, kazao je Šaranović.

On je rekao da će gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića smijeniti odbornici novog saziva.

Konatar je rekao da je ovo jedini način da se razriješi situacija oko proglašenja rezultata izbora, pošto su se iscrpila sva pravna sredstva kojima su pokušali da dođu do proglašenja izbornih rezultata lokalnih izbora u Podgorici.

On je istakao da se amandmanima ne uvodi prinudna uprava u Podgorici, već precizira šta se dešava ako neko 60 dana, u ovom slučaju predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, neće da ispoštuje većinu članove Izborne komisije, preporuke DIK-a i rezultate izbora.

Koprivica: Miješanje Vlade u izborni postupak

Iz Centra za demokratsku tranziciju ocijenili su, međutim, da su amandmani na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi suprotni Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica objasnio je da se njima uvodi ograničenje prava na žalbeni postupak, prestanak mandata Skupštini po sili zakona i miješanje Vlade u izborni postupak, kroz imenovanje Odbora povjerenika dok izborni postupak još traje.

”Takođe, predložena rješenja daju ovlašćenja izbornim listama utvrđenim po rezultatima izbora koji nijesu konačni, iako izborni postupak još nije završen i time daju ovlašćenja upravljanja opštinom političkim akterima čiji ulazak u lokalni parlament može biti potvrđen samo konačnim rezultatima izbora”, kazao je Koprivica.

Poručuje da se izborna volja građana hitno mora ispoštovati, međutim, vlast koja proizilazi iz te volje mora se uspostavljati na legalan način.

”Jedini legalan način da se to uradi jeste izbor sudija Ustavnog suda, legalan završetak procesa žalbi, onako kako to propisuje Zakon o izboru odbornika i poslanika”, poručio je.

Odlazeći gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na Tviteru je napisao da skupštinska većina predlogom izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi želi ostvariti pučističko preuzimanje vlasti u Podgorici, kroz raspuštanje legitimne Skupštine Glavnog grada.

Na izborima u Podgorici održanim 23. oktobra, lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

Abazović traži da se izbori u Šavniku odlože

Premijer Dritan Abazović apelovao je da se izbori u Šavniku odlože i da se odredi novi termin njihovog održavanja.

On je juče na sjednici Vlade kazao da DIK treba da vidi šta su mogućnosti da se izbori odlože i da se odredi novi termin izbora.

Povezani članci

22. Decembar 2022.

Abazović: Odložiti izbore u Šavniku

”Da se do tog novog termina napravi kontrola biračkog spiska koji ima mnoge manjkavosti i da se u izborni proces uđe sa pročišćenim biračkim spiskom. Mi ovdje nemamo mogućnosti da uradimo specijalnu stvar, ali ima DIK i Opštinska izborna komisija, to su organi za sprovođenje izbora”.

DIK je juče na sjednici razmotrio prigovore kandidata izborne liste DPS-SD “Prava stvar” Srećka Kotlice koji se odnose na propust OIK i naložio OIK Šavnik da donese odluku o ponavljanju izbora na dva biračka mjesta u toj opštini.

OIK u srijedu nije donijela odluku o raspisivanju desetog kruga glasanja, jer nije imala dovoljnu većinu, pa su dopis uputili DIK-u tražeći instrukcije.

Skupština nema nadležnosti

”Skupština Crne Gore nema nadležnosti u rješavanju problema konstituisanja lokalne vlasti u Podgorici i završetka izbora u opštini Šavnik, osim u dijelu izbora sudija Ustavnog suda koji ima određene nadležnosti u rješavanju izbornih sporova”, odgovoreno je “Vijestima” na pitanje da li, u skladu sa nadležnostima imaju mogućnost da preduzmu neke korake kako bi se riješila trenutna situacija oko formiranja vlasti u Podgorici i oko konstantnog ponavljanja izbora u Šavniku.

Iz parlamenta su saopštili da Skupština, vezano za izborne procese, jedino ima nadležnost kada je u pitanju donošenje zakona kojim se uređuje oblast izbora, odnosno postupak raspisivanja, organizacije i sprovođenja izbora. Navode da je njena nadležnost i imenovanje Državne izborne komisije i izborne komisije radi sprovođenja izbora u novoosnovanoj opštini u Crnoj Gori.

”Donošenjem Ustava Crne Gore 2007. godine i kasnijim izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore 2010. godine ukinut je institut autentičnog tumačenja propisa, što znači da Skupština nema nadležnosti u organizaciji izbora za odbornike u lokalnim samoupravama, niti tumačenja propisa ili preduzimanja mjera kada su izbori u pitanju”, saopšteno je iz Skupštine.

Bonus video: