Kovačević pjevao spornu pjesmu, ponašanje osudio dio stranaka i reis Islamske zajednice

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je upitao da li postoji tužilaštvo i "šta je sa govorom mržnje"

50894 pregleda 206 komentar(a)
Kovačević na proslavi, Foto: twitter.com/ErvinIbrahimov1
Kovačević na proslavi, Foto: twitter.com/ErvinIbrahimov1

Predstavnici više političkih partija, kao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, reagovali su povodom snimka sa društvenih mreža, na kojem predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, na dočeku Nove godine po julijanskom kalendaru, pjeva pjesmu "Od Glave Zete, do grada Spuža".

Dio pjesme, između ostalog, glasi: “…Leleču Turci, kukaju bule…”

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je upitao da li postoji tužilaštvo i šta je sa govorom mržnje.

"'Leleču Turci, kukaju bule'. Teško je više pisati, šta nam se ovo dešava? Kako to imamo ovoliko mržnje? Ima li tužilaštva i šta je sa govorom mržnje? Ovo moje nije politika, ovo nije ni borba za pristojan život ovo je borba za goli opstanak", napisao je Fejzić na Tviteru, pomenuvši u objavi i ambasade SAD, EU i Velike Britanije.

Ibrahimović: Nikšić i Crna Gora na koje se nikad nećemo navići i nećemo pristati

Snimak je sa pratiocima na Tviteru podijelio lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

"Brzina kojom se kancer fašizma širi Crnom Gorom prijeti da metastazira i proguta ono što je, do juče, bila građanska Crna Gora, primjer multietičnosti i tolerancije, lider evropskih integracija i civilizacijskih vrijednosti i vrati nas u mračno doba fašizma, bježanja i zločina", napisao je on.

Pozvao je lidere svih partija u Crnoj Gori i sve građane, posebno građane "slobodarskog i antifašističkog Nikšića, Nikšića Ljuba Čupića", da osude skandalozno ponašanje predsjednika te opštine. "Ovo je Nikšić i Crna Gora na koju se nikada nećemo navići i na koju nećemo pristati", poručio je on.

DPS Nikšić: Kovačeviću cilj da ponizi Crnu Goru

Reagovali su i iz nikšićkog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

"Ne samo da je predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću svojstveno da bude ponizan podanik pred Milicom Zavetnicom, n’o nije mu strano ni da iz sveg srca i glasa zapjeva 'Leleču Turci, kukaju bule'. Izgleda da Kovačević ima unaprijed spreman nastup za sve prilike i sva društva, koji uvijek izvodi s istim ciljem - da ponizi državu Crnu Goru, te da besramno udari na njene građanske temelje, iako, po potrebi, zauzima stav da voli to što je Crna Gora građanska država", saopštili su iz nikšićkog DPS-a.

Poručili su Kovačeviću da se Crna Gora "ne voli na ovaj i ovakav način".

"Marko Kovačeviću, vučićevski junioru, i dok god je i jednog građanina, koji u srcu nosi multinacionalnu i multivjersku Crnu Goru, dok god je nas, nijedan narod građanskoj Crnoj Gori neće lelekati niti će bilo čije majke, šćeri i sestre kukati.

"Vjerujemo da će ovaj Kovačevićev mini nastup biti olakšavajuća okolnost građanistima i evropejcima, Demokratama i Uri, da na partijskim organima donesu odluku da podrže Predlog za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić koji je Evropski tim za Nikšić podnio Skupštini opštine Nikšić, te da ćemo time pokazati da se sve razlike stavljaju po strani onda kad neko udari na Ustav, građanske i multietničke temelje Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

BS: Građanska Crna Gora će pobijediti

Iz Bošnjačke stranke su saopštili da je slavlje prvog čovjeka Nikšića uz pjesmu čiji su stihovi “Leleču Turci, kukaju bule” još jedan pokazatelj da je Crna Gora "ponovo na istorijskoj raskrsnici", ali da će pobijediti građanska, multietnička i antifašistička Crna Gora, "u inat onima koji slave uz stihove pjesme fašističkog sadržaja koje pozivaju na silovanja i ubijanja ljudi zbog pripadnosti drugoj naciji ili religiji".

“Uzalud sva priča o pomirenju i o iskrenim odnosima. Jasno se potvrđuje da čim se ukaže prva prilika, 'oslobodioci' Crne Gore ne prezaju da krenu u akciju, gdje 'Leleču Turci, kukaju bule'. Već viđeno, istorija nas je naučila mnogo toga. Zato jasno poručujemo da ćemo još snažnije raditi na unaprjeđenju građanskog i sekularnog bića Crne Gore i jačanju multietničkog sklada. Samo takva Crna Gora ima šansu. Crna Gora u kojoj ćemo slaviti tekovine 21.maja i 13.jula, a jasno i glasno prezirati nazadne i odavno poražene ideologije, koje svako malo budu bliske 'oslobodiocima'.

"Borba protiv fašizma i nacionalne i vjerske mržnje i netolerancije u Crnoj Gori, zajednički je izazov za sve dobronamjerne građane. U ovoj borbi, mora pobijediti normalna, multietnička i antifašistička Crna Gora", saopštili su iz Bošnjačke stranke.

Hadžić: Povratak u dobra mračnjaštva

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Seid Hadžić saopštio je da je na sceni povratak u "doba mračnjaštva" i "buđenje duhova" koji nikome ne donose dobro.

"Ovo je više od skandala i ne možemo se praviti naivni da ne razumijemo ovakve poruke. Kao gradonačelnik Nikšića poslao si strašnu poruku svojim sugrađanima Bošnjacima, muslimanima, ali i svim građanima koji ne podržavaju ovakav odnos prvog čovjeka svog grada, te sam siguran da će biti i onih koji će te se i te kako zasramiti", saopštio je Hadžić.

Kazao je da Kovačević ovakvim odnosom najviše šteti sebi, svom narodu i politici koju predstavlja.

"Ovo je put potiranja drugog i drugačijeg, na šta neće pristati niko, i narativ koji ruši međunacionalne odnose u Crnoj Gori. Želim da vjerujem da ni ti niti tvoj politički šef Mandić ne mislite trijezni šta pjevate pijani. Možda je alkohol učinio svoje te je ovo stanje zanosa, ali očekujem da kao dokaz tome, izviniš se svim građanima Nikšića te podržiš obnovu jedine preostale hadži Ismailove džamije u Nikšiću", naveo je Hadžić, podsjetivši da je skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prihvatio amandman SPP-a kojim je predviđeno izdvajanje 150.000 u budžetu za tekuću godinu za adaptaciju te džamije.

Balota: Neka pjeva, kad bolje ne zna

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Adis Balota kazao je da je građanska Crna Gora one poput Kovačevića "znala da prepozna" i da ih postavi na "zasluženo mjesto u svojoj istoriji".

"Dozvoljeno je tebi i sličnima da pjevate fašističke pjesme, dozvoljeno jer da nije sad bi ti 'pjevao' na sudu zbog širenja mržnje. Ne možeš nam četničkim pjesmama promijeniti mišljenje o slobodarskom Nikšiću, jer te je trenutno palo da pjevaš što ti je na srcu i to nas ne čudi. Mi ćemo se boriti da niko ne kuka i ne leleče u Crnoj Gori, a ti pjevaj kada bolje ne znaš. Građanska Crna Gora je takve znala da prepozna i da postavi na zasluženo mjesto u svojoj istoriji. Da je vječan slobodarski Nikšić", saopštio je Balota.

URA: Nema mjesta mržnji i podjelama

Iz Građanskog pokreta URA poručili su da je savremena Crna Gora građansko, multikulturalno, multikonfesionalno i evropsko društvo u kojem nema mjesta mržnji, podjelama i prostora za retrogradne politike.

"Oni koji žive u svijetu guslarskih pripjeva i to koriste kao relevantnu temu za javno polemisanje (posebno ako je riječ o javnim funkcionerima) nemaju dodirnih tačaka sa realnošću niti imaju bilo kakvo rješenje za savremeni trenutak. Takvi politički akteri su odavno društvu poznati kao anahroni, bezidejni i djelovi istog problema. Na svu sreću njihove politike nikada neće biti opšte prihvaćene a javno polemisanje o ovakvim temama smiješne za aktuelni trenutak u kojem živimo", objavili su iz te stranke na Tviteru.

Član Predsjedništva Socijaldemokrata (SD) Onur Babaić saopštio je da ponašanje Kovačevića zavređuje osudu svih društevnih činilaca.

"Ponašanje dotične osobe u svojstvu predsjednika Opštine Nikšić koji u euforičnom kafanskom zanosu poziva na istrebljenje svojih sugrađana, i po intonaciji a tek po sadržaju je za šok i nevjericu. Osim što ovakav eksces zavređuje energičnu osudu svih društvenih činilaca, u svakoj normalnoj zemlji, gorepomenuti bi morao biti pozvan na odgovornost i snositi ako ne političke a onda ono pravne posljedice.

"Međutim, budući da Crna Gora u zadnje vrijeme pokazuje ozbiljne simptome abnormalnosti u svim segmentima i ovaj događaj će proći čak i bez javnog ukora, kao novouspostavljene sankcije za javne prestupe. Koliko god se trudili da doprinosimo prijeko potrebnom pomirenju, vrlo često se pojave individualci koji jednim svojim bestidnim gestom uruše sav trud i povrate čitavo društvo na početnu poziciju.

"Zbog depresivne činjenice da je ovakvom pojedincu pripalo pravo da bude na poziciji odlučivanja, uvjereni smo da 'kukaju' svi dobronamjerni građani Crne Gore", saopštio je Babaić.

Vuković: Nećete obrukati Nikšić i Crnu Goru

Članica Predsjedništva DPS-a i poslanica te stranke Aleksandra Vuković kazala je da oni koji žele obrukati Nikšić i Crnu Goru neće uspjeti u toj namjeri.

"Nacionalisti i sluge, beskičmena moralna sitnež, neće uspjeti u namjeri da obrukaju Nikšić i Crnu Goru. Ovo njihovo šovinističko posijelo i pinkovska 'pevanija' ući će u antologiju beščašća, gluposti i ograničenosti (ogorčenosti) duha. Ovo nijesu hrišćani. Neiživljena skorojevićka skupina neće uspjeti da natruni sveti odnos prijateljstva između muslimana i pravoslavaca u Crnoj Gori. Nikad i niđe! Nek je vječna građanska Crna Gora", napisala je ona na Tviteru.

Nikolić: Potvrda koliko je ekstremizovan politički život

Član Predsjedništva DPS-a, poslanik Andrija Nikolić, kazao je da institucije treba da intervenišu i zaštite karakter države ako prvi čovjek Nikšića "otvoreno širi fašističke i šovinističke ideje.

"To što niko iz lokalne vlasti u Nikšiću još nije osudio govor mržnje Marka Kovačevića, samo potvrdjuje koliko je ekstremizovan politički život u Crnoj Gori", istakao je on na Tviteru.

Optužni predlog protiv Kovačevića zbog "izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje" >>>

Više državno tužilaštvo u Podgorici je u septembru 2021. godine podnijelo optužni predlog protiv Kovačevića, zbog krivičnog djela - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, zbog izjave u kojoj je negirao genocid u Srebrenici.

Klub odbornika Evropski tim za Nikšić podnio je ranije ove sedmice predlog za razrješenje predsjednika Kovačevića zbog, kako su naveli, nepoštovanja Ustava, povrede suvereniteta i izdaje državnih interesa.

Kovačević je, kao odgovor, kazao da će podnijeti tužbu protiv odbornika DPS-a i članova nikšićkog odbora te stranke zbog povrede slobode izražavanja, nacionalne i etničke pripadnosti.

Bonus video: