Predsjedništvo Demokrata: Koalicija sa Evropom sad dobitna formula

Očekuju i da se Evropa sad ubrzo definitivno izjasni "o prijateljskoj i korektnoj ponudi Demokrata o zajedničkom nastupu..."

26099 pregleda 136 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore saopštilo je da su na sjednici tog tijela došli do zaključka da bi zajednički nastup Demokrata i Evrope sad na predsjedničkim i parlamentarnim izborima bio dobitna formula "koja bi omogućila impresivan rezultat i veliku pobjedu, kao i definitivan poraz bivšeg režima".

"Predsjedništvo ocjenjuje da bi imajući u vidu masovne zahtjeve građana, programske sličnosti, velika zajednička ekonomsko-socijalna dostignuća, kao i pošten odnos Demokrata prema 42. Vladi i odbrani izborne volje građana od 30. avgusta, zajednički nastup Demokrata i Evrope sad na narednim predsjedničkim i parlamentarnim izborima bio dobitna formula koja bi omogućila impresivan rezultat i veliku pobjedu, kao i definitivan poraz bivšeg režima. To bi automatski dovelo do stabilizacije političkih prilika kako bi mogli snažno da ubrzamo evropski put, pobijedimo kriminal, korupciju, podjele i ekstremizam, a što su definitivno preduslovi izgradnje Crne Gore kao uspješne građanske, demokratske i evropske države. Da je navedeni model pobjednički i da je predlog Demokrata pogodio u metu govori i velika uznemirenost i napadi koji su stigli iz redova bivšeg režima odnosno DPS-a nakon što je javnost upoznata o potencijalnom zajedničkom nastupu Demokrata i Evrope sad", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da očekuju i da se Evropa sad ubrzo definitivno izjasni "o prijateljskoj i korektnoj ponudi Demokrata o zajedničkom nastupu, kojom je definisano da bez obzira sto će se u različitom terminu održati predmetni izbori, oni izaberu da li žele dati kandidata za poziciju premijera ili predsjednika države, dok bi Demokrate dale kandidata za preostalu od dvije pomenute pozicije."

"Predsjedništvo svakako poštuje pravo svakog političkog subjekta da autonomno donese odluku, pa tako i kolege iz Evrope sad da odbiju predlog o zajedničkom nastupu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, konstatujući da svako naravno istovremeno i preuzima odgovornost za sve potencijalne posledice takve odluke po budućnost političkih i izbornih procesa u Crnoj Gori. Pri tom Predsjedništvo ističe da su Demokrate kao partija koja vrši vlast u 80% crnogorskih opština, koja ima desetak predsjednika Opština i Skupština Opština, partija sa dokazano najjačom partijskom infrastrukturom u zemlji, stabilnošću, principijelnošću i utemeljenošću u biračkom tijelu uvijek spremne za svaku potencijalnu odluku o načinu nastupa na predstojećim izborima što potvrđuju i nedavna istraživanja javnog mjenja", dodaje se u saopštenju.

Pozvali su poslanike parlamentarne većine koji to nijesu jos uvijek učinili ni nakon 15 dana od upućene inicijative, a koji su krajem decembra izglasali izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, da hitno stave potpise na Zahtjev za održavanje vanrednog zasijedanja na kom bi se ponovo izglasao taj zakon, "a čime bi se stvorile pretpostavke za realizacijom izborne volje građana od 23. oktobra i tranzicijom vlasti u Podgorici i Pljevljima."

"Ponovnim izglasavanjem svi poslanici i politički subjekti izborne parlamentarne većine bi potvrdili da im nije cilj da omoguće strukturama koje su ubjedjivo poražene na izborima 23. oktobra da suprotno volji naroda nastave sa vršenjem vlasti između ostalog i tokom nastupajuće kampanje za predsjedničke izbore. Demokratska Crna Gora će se kao i u prethodnim konkursnim postupcima na odgovoran način odnijeti prema aktuelnom procesu, a sve sa ciljem da konačno izaberemo četvoro sudija Ustavnog suda, odnosno kompletiramo Ustavni sud na principima nezavisnosti, profesionalnosti i kompetetnosti, kako bi se konačno deblokirao rad najviše sudske instance u zemlji", navode. Na kraju saopštenja navodi se da Predsjedništvo pozdravlja i afirmiše snažnu zakonodavnu inicijativu Kluba poslanika koja je krajem decembra rezultiurala usvajanjem seta zakona na predlog Demokrata kojima su devet puta uvećane naknade za svako novorođeno dijete, stvoreni uslovi za zaustavljanje izbornog turizma i inžinjeringa, omogućena puna stabilnost energetskog sekora, uveden red u oblasti igara na sreću koji omogućava državi da zaustavi višemilionske odlive u tajkunske džepove, ali i konačno precizno definisano i zakonom uređeno da se ubuduće dan Njegoševog rođenja slavi kao državni praznik praznujući se sa dva neradna dana.

Bonus video: