Bošnjak: Ako se ne dogovorimo, predložiću da se kandidati za sudije Ustavnog suda izvlače

"Ozbiljne su najave EU da će biti blokade pregovora, i svi su svjesni ozbiljnosti situacije", navela je Branka Bošnjak

51166 pregleda 109 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Nikola Dragaš
Branka Bošnjak, Foto: Nikola Dragaš

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak, poručila je danas iz parlamenta da će, ako partije ne dogovore kandidate za sudije Ustavnog suda, predložiti da se oni izaberu izvlačenjem.

Ona je na pres-konferenciji nakon sjednice Kolegijuma predsjednice Skupštine, predstavila metod po kom bi se birale sudije.

"Prvo, da se izaberu sve četiri sudije. Drugo, da bude izabran najmanje jedan predstavnik manje brojnih naroda i najmanje jedna žena. Predložiću da dođemo do liste od 12 do 15 kandidata, i da se onda od troje njih bira jedno. Ako ne bi došli do dogovora ko će to biti, mi ćemo, naš poslanički klub, na Kolegijumu (predsjednice Skupštine) predložiti da se izvlače kandidati. I patrijarh se bira iz tri izvlačenja, i to nije neozbiljno. Da li će kolege to prihvatiti - to je izlazno rješenje ako ne bude dogovora. Ozbiljne su najave EU da će biti blokade pregovora, i svi su svjesni ozbiljnosti situacije", kazala je potpredsjednica Bošnjak na pres-konferenciji u parlamentu nakon sjednice Kolegijuma.

Ona je navela da sjednica parlamenta na kojoj bi se birale sudije ne može biti zakazana prije nego što Ustavni odbor utvrdi listu kandidata.

Načelni dogovor je, kako je dodala, da se to odradi što brže.

"Raduje me što imam osjećaj da smo svi ozbiljno shvatili situaciju u vezi sa izborom sudija", kazala je.

Na pitanje kakav je njen stav o predloženim izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, kojima je predviđeno da v. d. mandat vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu, Bošnjak je odgovorila da ne podržava to rješenje.

"Nisam vidjela predložene izmjene, ali ovo što sam pročitala u medijima je neprihvatljivo jer bi došli do toga da neko bude u v. d. stanju duže nego u regularnom mandatu. Zadovoljni smo radom v. d. VDT-a Maje Jovanović, ali to ne znači da prema nekom pojedincu treba mijenjati zakon. Treba tražiti nešto bolje, ali i dogovor svih nas o Sudskom savjetu i VDT-u", poručila je.

Bonus video: