Protiv smjene Kovačevića odbornici Demokrata, SNP-a, Ujedinjene

Odbornici SO Nikšić će 10. februara odlučivati o zahtjevu za smjenu, koji nema podršku među većinom

28894 pregleda 62 komentar(a)
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Klub odbornika Demokrata Nikšić glasaće protiv smjene predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića.

To su ranije najavili i klub odbornika Socijalističke narodne partije i Ujedinjene Crne Gore.

Odbornik Demokrata i predsjednik lokalne Skupštine Nemanja Vuković rekao je da su uvijek imali principijelno ponašanje i i da izborna volja građana neće biti ugrožena.

"Sa DPS-om nećemo rušiti vlast koju smo konstituisali i koja je prozvod volje građana izražene na izborima 14. marta 2021. godine. Vjerujem da ćemo kao društvo prevazići razne forme vješto indukovanih tenzija radi podjele, u kojima uživaju neodgovorne političke elite i fokusirati se na osnovna životna pitanja. Godina pred nama je godina u kojoj će biti investirano preko 20 miliona u infrastrukturu Nikšića i godina u kojoj očekujemo dolazak velikih investicija u naš grad,” rekao je on juče “Vijestima”.

O predlogu za smjenu Kovačevića, koji je inicirao Evropski tim za Nikšić između ostalog i zbog izjave da je “Srbija matica svih Srba”, odbornici će odlučitivati na sjednici lokalne Skupštine 10. februara.

Kovačević je na sjednici Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu sredinom decembra rekao da je “Srbija matica svih Srba”, poručujući da bi sjednica bila brojnija da je završen proces formiranja vlasti i u drugim opštinama u Crnoj Gori gdje će “srpski političari biti predsjednici opština i skupština opština”.

On je dodao da je teže i od nemaštine to što je komunikacija Srba iz Crne Gore sa Srbijom i Srbima iz Srbije “proglašavana za jeres”. Rekao je i da Srbi u Crnoj Gori imaju poseban sentiment prema Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, ali da su shvatili da današnja Crna Gora nije ta država, već da većinu tih elemenata koji su im bili značajni iz prošlosti ima upravo država Srbija.

Predlog za razrješenje podnio je zatim Evropski tim za Nikšić zbog, kako stoji u dokumentu koji potpisuju 18 odbornika i odbornica, nepoštovanja Ustava Crne Gore, povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izdaje državnih interesa, urušavanja ugleda države Crne Gore i poniznog i sluganskog odnosa prema institucijama druge države.

”Svojim odlaskom i istupanjem u Odboru za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštine Republike Srbije, Marko Kovačević je grubo uvrijedio i ponizio državu Crnu Goru, njen suverenitet i integritet, unizio crnogorske građane, ali i narod kojem pripada, tj. srpski narod u Crnoj Gori, koji svojim činjenjima otuđuje od Crne Gore i daje mu predznak iseljenika i dijaspore Republike Srbije. Rijetki su oni koji su tako ponizili Crnu Goru, koji tako servilno služe interesima druge države, koji kaljaju ugled države u kojoj su rođeni, žive i nažalost obavljaju značajne funkcije poput predsjednika opština, kao što to čini Marko Kovačević”, stoji u predlogu.

Kako su naveli, da nije dostojan funkcije koju obavlja Kovačević je pokazao i u javnom reagovanju povodom negodovanja “na njegov izdajnički čin, izjednačavajući građane koji su zgroženi njegovim činjenjem javno iznijeli mišljenje, sa onim koji su pucali na dječake na Kosovu”.

Iz koalicije Evropski tim za Nikšić, koju predvodi DPS, ranije su naveli da će “odnos odbornika Demokrata i URE prema ovoj inicijativi “rasvijetliti i to da li su njihova partijska saopštenja u kojima su kazali da nemaju drugu maticu do Crne Gore bila samo reda radi i da li će se ovog puta i “suštinski ograditi od Vučićevog pijuna za realizaciju projekta ‘srpskog sveta’”.

Ranije su iz nikšićkog odbora Nove kazali da je predlog za Kovačevićevu smjenu u “samom začetku osuđen na propast”.

Bonus video: