Demokrate vagaju o Spajiću

DF bi ubrzo trebalo formalno da objavi Mandićevu kandidaturu, dok će Demokrate tokom sedmice odlučiti hoće li imati kandidata ili će podržati Spajića. Iz Demokrata naveli da će o izborima razgovarati na bazi zaključaka sa posljednje sjednice Predsjedništva, sa koje su poručili da je koalicija s PES-om dobitna formula

28809 pregleda 81 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zekovic
Spajić, Foto: Luka Zekovic

Demokratski front (DF) trebalo bi vrlo brzo zvanično da objavi predsjedničku kandidaturu jednog od lidera tog saveza Andrije Mandića, dok će Demokrate tokom sedmice odlučiti da li će na izborima imati svog predstavnika ili će podržati čelnika Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića.

Izvori “Vijesti” iz DF-a kazali su da sjednica njihovog Predsjedništva još nije zakazana, ali da bi odluka o Mandiću trebalo ubrzo da uslijedi. Tvrde da su pripreme za njegovu predsjedničku trku u toku i da se čeka da Demokratska partija socijalista (DPS) predstavi svog kandidata za izbore zakazane za 19. mart.

Iz DF-a su prošle sedmice saopštili da će Mandić biti njihov predstavnik ako DPS isturi predsjednika te stranke i države Mila Đukanovića.

Poslanik i funkcioner DF-a Jovan Vučurović, rekao je juče TV “Vijesti” da očekuje da se oko Mandića okupe i oni koji su pobijedili na izborima 30. avgusta 2020. godine.

”Tu prije svega mislim na koaliciju ‘Za budućnost Crne Gore’, pa i na sve druge glasače koji su tada učestvovali u toj istorijskoj pobjedi nad DPS-om”, istakao je.

Kad je riječ o Demokratama, njihov poslanik i generalni sekretar Boris Bogdanović kazao je “Vijestima” da će oni u toku sedmice održati sjednicu Predsjedništva na kojoj će razgovarati o izborima.

”Morate da razumijete da smo ozbiljna partija, koja odluke donosi na svojim organima, u demokratskoj proceduri”, rekao je, odgovarajući na pitanje hoće li Demokrate, nakon što je PES odbio njihovu ponudu o zajedničkom kandidatu, imati svog ili će podržati Spajića.

Bogdanović je naveo da će Predsjedništvo Demokrata o izborima razgovarati na bazi zaključaka sa posljednje sjednice tog partijskog tijela.

Ta sjednica održana je 19. januara, i nakon nje je saopšteno da bi zajednički nastup Demokrata i PES-a na predsjedničkim i parlamentarnim izborima bio “dobitna formula koja bi omogućila impresivan rezultat i veliku pobjedu, kao i definitivni poraz bivšeg režima”.

Stranka Alekse Bečića od sredine januara poziva PES na saradnju, tvrdeći da bi njihov jedinstveni kandidat trijumfovao u prvom krugu izbora. Spajić je to odbio rekavši da trenutno ne vidi sinergiju s bilo kojim subjektom, dok zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović nije isključivao mogućnost savezništva.

Bečić je prošle sedmice poručio da će Demokrate imati kandidata ako sa PES-om i partijama "slične programske profilacije" ne dogovore zajedničkog predstavnika.

Iz PES-a juče “Vijestima” nisu odgovorili da li očekuju da Demokrate podrže njihovog kandidata i da li su otvoreni za saradnju s tom strankom na državnim izborima.

Iz Građanskog pokreta (GP) URA, čiji je lider Dritan Abazović pozvao da se dođe do “zajedničkog, građanskog predsjedničkog kandidata”, listu su, odgovarajući na pitanje hoće li podržati Spajića, neslužbeno saopštili da još nemaju nikakav zvanični stav u vezi sa izborima.

”Treba da sazovemo partijske organe i da na njima donesemo odluku”, rekao je izvor “Vijesti”.

Predsjedničku kandidaturu juče je objavio i lider novoformiranog Demohrišćanskog pokreta (DP) Dejan Vukšić, koji je saopštio da je tu odluku donio iz više razloga.

”Prije svega, kao dugogodišnji pravnik koji je obavljao najvažnije funkcije, prvenstveno u sistemu kao sudija, i kasnije kao državni službenik, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), i više od 20 godina kao advokat i vlasnik advokatske kancelarije. Nisam nikome dužan ništa, osim ovoj državi, i nemam obaveza, niti primam instrukcije od bilo koga”, rekao je na pres-konferenciji.

Vukšić je naveo da je kao kandidat spreman da razgovara o načinu saradnje sa partijama koje su “prirodni saveznici” DP-a, o modusu zajedničkog djelovanja na predsjedničkim izborima i pronalaženju najboljeg rješenja kako bi zadali “politički udarac retrogradnim političkim strukturama” protiv kojih se bore. Ti saveznici su, kako je pojasnio, “svi koji su iskreno podržavali 42. Vladu”.

”To su ministri u toj Vladi, Demokrate, Ujedinjena Crna Gora i Prava Crna Gora”, dodao je.

Na pitanje “Vijesti” na koje biračko tijelo računaju, Vukšić je odgovorio da im je misija da građanima predoče istinu, da imaju jasan stav i da će biti srećni ako građani to prepoznaju.

Osim DF-a, PES-a i DP-a, predsjedničkog kandidata najavili su i iz Ujedinjene, rekavši da će to biti njihov čelnik Goran Danilović.

Partije i grupe građana kandidature mogu podnositi do 26. februara.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

PES ćuti o Spajićevom prebivalištu

Iz PES-a “Vijestima” nisu odgovorili u vezi sa tim da li Spajić ispunjava uslove za kandidaturu, da li ima ili je imao dvojno državljanstvo i dvojno prebivalište, te da li je javnosti spreman da predoči dokaze o tome da li ispunjava uslove da se kandiduje, i da nema dvojna državljanstva i prebivališta.

Naveli su da će Spajić na ta i pitanja o potencijalnoj saradnji sa Demokratama, odgovoriti na nekom od presova.

Mogućnost njegove kandidature prošle sedmice doveo je u pitanje jedan od prvaka DF-a Milan Knežević, koji je u emisiji “Načisto” na TV “Vijesti” rekao da je upitno da li se Spajić po Zakonu o izboru predsjednika može kandidovat, jer je “posljednjih 10-15 godina živio van države”.

Prema tom zakonu, pravo da bude biran na funkciju predsjednika ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u posljednjih 15 godina.

Neki crnogorski mediji objavili su krajem 2021. da je Spajić u aprilu te godine osim crnogorskog, posjedovao i srpsko državljanstvo, kao i da je imao dvojno prebivalište - u Beogradu i Podgorici.

Spajić je tada tvrdio da nema dvojno državljanstvo.

Bonus video: