Abazović: Podrška Spajiću ili bilo kom kandidatu građanske profilacije, najvažnije da dobijemo novog predsjednika

"Naša centralna preokupacija je rad Vlade, ali to ne znači da potcjenjujemo predsjedničke izbore"

53596 pregleda 103 komentar(a)
Foto: Gov.me/R. Koprivica
Foto: Gov.me/R. Koprivica

Premijer Dritan Abazović nije direktno odgovorio na pitanje da li će Građanski pokret URA dati podršku predsjedničkom kandidatu Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću.

"U toku naredne sedmice imaćemo partijske organe. Naša centralna preokupacija je rad Vlade, ali to ne znači da potcjenjujemo predsjedničke izbore koji su izuzetno važni. Najvažnije je da dobijemo novog predsjednika Crne Gore da on bude građanski, evropski i da ima bolju saradnju sa Vladom", rekao je Abazović.

On je dodao i da su svi kandidati koji su načelno ušli u trku za predsjedničke izbore "zanimljivi".

"Od njih postoje ljudi koje bih rado vidio kao predsjednika Crne Gore. Pružamo podršku ne samo njemu (Spajiću), nego bilo kom kandidatu koji ima orijentaciju građansku. Ovo se ne odnosi striktno na njega i ostali mogu na to nekako da računaju", rekao je Abazović.

Pokret Evropa sad je saopštio da je njihov kandidat za predsjedničke izbore Milojko Spajić. Kandidature su najavili i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

Iz Demokratskog fronta ranije su saopštili da će njihov kandidat na predsjedničkim izborima biti jedan od prvaka tog političkog saveza Andrija Mandić.

O Ustavnom sudu: Srijeda "dan D"

Abazović je rekao da vjeruje da će Crna Gora vrlo brzo dobiti funkcionalan Ustavni sud, ukoliko ne bude pokušaja da neko politizuje tu instituciju.

Abazović je novinarima, tokom zvanične posjete Ulcinju, kazao da je sjutra "dan D" vezano kad će biti održana sjednica Ustavnog odbora na kojoj će biti određen uži izbor kandidata.

Kako je kazao, najvažnije je da se dobiju četiri kredibilna člana i da se stavi tačka na izbor sudija Ustavnog suda.

“Ako ne bude pokušaja da neko politizuje Ustavni sud, vjerujem da ćemo vrlo brzo, za dvije sedmice ili koliko već bude trebalo da se zakaže sjednica, dobiti funkcionalan Ustavni sud, što bi bio veliki bust /boost/ evropskih integracija”, rekao je Abazović.

On, kako je saopštio, ne vidi razlog da se ne izabere svo četvoro sudija Ustavnog suda.

“Samo moramo da budemo svjesni činjenice da ako Demokratska partija socijalista (DPS) računa da će kandidat manjinskih naroda biti kandidat DPS-a i da će oni opet imati većinu u Ustavnom sudu, to je pogrešna računica”, rekao je Abazović.

Bonus video: