Tvrde pazar ili će sve iz početka

Parlamentarna većina juče utvrdila listu prihvatljivih kandidata za Ustavni odbor, danas zajednička sjednica Ustavnog odbora i Kolegijuma

33021 pregleda 28 komentar(a)
Optimizam vlasti i ćutanje DPS-a: sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupstina
Optimizam vlasti i ćutanje DPS-a: sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupstina

Sa užim spiskom onih za koje su spremni da glasaju i “listom” želja, poslanički klubovi i članovi Ustavnog odbora pokušaće danas da postignu kompromis za deblokadu Ustavnog suda.

Zajednička sjednica Odbora i Kolegijuma predsjednice Skupštine zakazana je za 16 sati, a na dnevnom redu je dogovor oko izbora četvoro sudija Ustavnog suda, koji je u blokadi od septembra ove godine, potvrđeno je “Vijestima”.

Prema juče dostupnim informacijama, najveće šanse daju se zamjenici ombudsmana Snežani Armenko, sudijama Upravnog suda Jeleni Ružičić i Fadilu Kardoviću, šefici odjeljenja za ustavne žalbe Ustavnog suda Jadranki Novaković, ulcinjskom tužiocu Faruku Resulbegoviću, predsjedniku Suda za prekršaje iz Bijelog Polja Aliji Beganoviću, a od juče sutkinji kotorskog Osnovnog suda Momirki Tešić i uclinjskom advokatu Sulejmanu Gučiju.

Navodno, ti pravnici imaju političku podršku vlasti i opozicije, ali nema potvrde da postoji i dogovor da neki od njih odbiju zeleno svjetlo, odnosno 54 glasa poslanika na plenumu.

Parlamentarna većina razgovarala je juče o kandidatima, a da li je moguće doći do potrebe većine za njihov izbor, biće poznato danas.

Premijer Dritan Abazović juče je, tokom zvanične posjete Ulcinju, kazao da je danas “dan D”.

On je ponovio da vjeruje da će Crna Gora vrlo brzo dobiti funkcionalan Ustavni sud, “ako ne bude pokušaja da neko politizuje tu instituciju”. “Ako ne bude pokušaja da neko politizuje Ustavni sud, vjerujem da ćemo vrlo brzo, za dvije sedmice ili koliko već bude trebalo da se zakaže sjednica, dobiti funkcionalan Ustavni sud, što bi bio veliki bust evropskih integracija”, rekao je Abazović.

Premijer i lider GP URA kazao je da ne vidi razlog da se ne izabere sve četvoro sudija. “Samo moramo da budemo svjesni činjenice da ako DPS računa da će kandidat manjinskih naroda biti kandidat DPS-a i da će oni opet imati većinu u Ustavnom sudu, to je pogrešna računica”, rekao je Abazović.

Iako zvaničnici vladajuće koalicije izražavaju optimizam da će do dogovora doći, izvor “Vijesti” blizak pravosudnim krugovima ne dijeli uvjerenje da će biti dogovora.

On je rekao da je malo izvjesno da će proći računica da se izaberu dva kandidata vlasti i po jedan manjina i DPS-a. Jer, tada bi u Ustavnom sudu prevagu ponovo imao DPS i njegovi saveznici - konkretno Bošnjačka stranka.

Ustavni sud ima sedam sudija. Trenutno su tamo samo tri - Milorad Gogić, Budimir Šćepanović i Desanka Lopičić.

Šćepanović i Lopičić važe za sudije bliske DPS-u, a takođe su bili na listi funkcionera koji su dobili stambene kredite bivše Vlade - za šta dio javnosti tvrdi da je čin korupcije.

S druge strane, sudija Gogić navodno je blizak suprotnom političkom taboru i njegove odluke u sudu nisu išle na ruku DPS-u. Takođe, pripada onima koje bivša Vlada DPS-a nije nagradila stanom ili kreditom.

Ukoliko DPS i BS dobiju po mjesto u Ustavnom sudu, to znači da će partija Mila Đukanovića i dalje imati kontrolu nad tom institucijom jer bi, sa Šćepanovićem, Lopičić i dvoje novoizabranih sudija, imala na svojoj strani četvoro od sedmoro sudija.

Predstavnici parlamentarne većine juče nakon sastanka u Skupštini nijesu željeli da daju izjave za javnost.

Za Ustavni sud konkurisalo je 26 pravnika, a da bi se lakše izabrala četiri kandidata, parlamentarne partije odlučile su da suze izbor prijavljenih prije nego što se bude glasalo na Ustavnom odboru.

Po proceduri, taj Odbor predlaže četiri kandidata kolegama koji na plenarnoj sjednici treba da ih izaberu sa 54 glasa. Ukoliko ne bude potrebne većine, za izbor suduja u drugom krugu potrebno je 49 glasova.

Bonus video: