Spajić: Kao predsjednik, vodiću računa o dugoročnom ekonomskom razvoju države

Glavni odbor PES-a jednoglasno odlučio da Spajić bude predsjednički kandidat, on poručio da očekuje podršku Demokrata i GP URA, navodeći da misli da je to logično

29317 pregleda 183 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Glavni odbor Pokreta Evropa sad (PES) jednoglasno je danas odlučio na sjednici u Podgorici da njihov lider Milojko Spajić bude kandidat na predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart.

Spajić je na konferenciji za medije nakon sjednice GO, kazao da će, kao predsjednik, biti u prilici da vodi računa o dugoročnom ekonomskom razvoju države.

"To znači da nećemo zavisiti od jedne, dvije ili više vlada. Imaćemo pet godina mandata da bar dva premijera pitamo i provjerimo da li dijele istu viziju ’Crne Gore 2030.’ kao moderne i razvijene države i da li znaju kako tu viziju da sprovedu", istakao je.

Spajić je naveo da je "Crna Gora 2030." vizija evropske, moderne, građanske, ujedinjene Crne Gore. Prvi korak na tom putu bio je, prema njegovim riječima, ekonomski program "Evropa sad", a drugi je trebalo da bude program "Evropa sad 2", koji je, kako je rekao, trebalo već da bude sproveden, ali da nije zbog političkih okolnosti.

"Upravo to će biti sljedeći korak na putu ’Crna Gora 2030.’", dodao je.

Na pitanje da li ima prebivalište u Srbiji, Spajić je odgovorio odrično, rekavši da da ne razumije "toliku opsesiju Srbijom".

"To je zemlja u kojoj nisam nikad živio. Podržavam Državnu izbornu komisiju (DIK) da kontaktira DIK Singapura, gdje sam privremeno boravio pet i po godina, DIK Japana, gdje sam boravio šest godina, DIK Francuske, gdje sam boravio dvije godine, DIK u Americi, gdje sam bio oko godinu. Slažem se s ocjenama nevladinog sektora da je odluka DIK-a jedna politička farsa. Interesantno je da su tu samo dva kandidata. Zašto nisu provjerili neke druge? Mislim da su uslovi za kandidaturu precizirani, ubjeđen sam da ih ispunjavam", podvukao je.

Spajić je objasnio da je boravio u brojnim državama, ali da nije imao stalno prebivalište u njima. Prebivalište je, kako je rekao, namjera stalnog boravka u jednoj državi, a on, tvrdi, nikad nije imao namjeru stalnog boravka ni u jednoj osim u Crnoj Gori.

"Rođen sam u Crnoj Gori, privremeno sam boravio van Crne Gore radi studija i poslovnih aranžmana. Pokazao sam uvjerenje iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koje sam izvadio razmišljajući unaprijed o ovakvoj jednoj situaciji. Oni tvrde da je sve u redu. Ako MUP tvrdi da je sve u redu, ne vidim razlog da sumnjam", saopštio je.

Milojko Spajić
foto: Nikola Dragaš

Spajić je kazao da ga ne interesuje koje partije će podržati njegovu kandidaturu. Rekao je da se PES obraća direktno građanima, i da im njihove podrške ne fali.

"Svakog dana imamo sve više interesovanja za našu kampanju. Niko od građana me ne pita ni za prebivlište, ni za bilo koju od tih tema. Interesuju ih razvoj, rast, kako da dođu do prosječne plate od 1.000 eura, minimalne zarade od 700 eura, minimalne penzije od 450 eura... Oni su jako zadovoljni našim radom", rekao je na konferenciji.

Lider PES-a je ipak poručio da očekuje podršku Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA, napominjući da misli da je to logično.

"To je ono što članstvo Demokrata i GP URA traži od svoji lidera. Mislim da će i druge partije slično postupiti, neke partije manje brojnih naroda. Rekli smo da očekujemo podršku svih građanskih i partija manje brojnih naroda. Ko god se prepozna u tome, dobrodošao je", dodao je.

Upitan koga bi podržao u drugom krugu izbora ako ne prođe u njega, Spajić je odgovorio da isključuje mogućnost da ne uđe u drugi krug.

"Naša vrata otvorena su za podršku sa svih strana, i očekujem podršku sa svih strana", zaključio je Spajić.

Bonus video: