Bitka za premoć u US: Resulbegović ima veću podršku, DPS ga neće

Više sagovornika “Vijesti” reklo je da DPS ne želi ulcinjskog tužioca u Ustavni sud i da vjerovatno nijesu spremni da pritisnu zeleni taster prilikom glasanja, jer je Resulbegović pokrenuo postupak protiv njihovih kolega u toj južnoj opštini zbog sumnje u partijsko zapošljavanje

37313 pregleda 52 komentar(a)
Danas glasanje o izboru četvoro sudija: Sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština CG
Danas glasanje o izboru četvoro sudija: Sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština CG

Članovi Ustavnog odbora Skupštine danas će glasati o izboru četvoro sudija Ustavnog suda, a prema informacijama jedno mjesto sa kvote manjinskih naroda do sinoć nije bilo konačno usaglašeno.

Poslanici vlasti i opozicije prošle sedmice su se usaglasili o podršci Snežani Armenko, Momirki Tešić i Dragani Đuranović. Ostalo je da se Bošnjačka stranka i albanske partije dogovore oko podrške Faruku Resulbegoviću, ulcinjskom tužiocu, ili Aliji Beganoviću, predsjedniku Suda za prekršaje iz Bijelog Polja.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” većinska podrška poslanika je na strani Resulbegovića, koga podržavaju poslanici albanskih partija, ali i sam premijer Dritan Abazović. Iza Beganovića su BS i Demokratska partija socijalista.

Više sagovornika “Vijesti” reklo je da DPS ne želi ulcinjskog tužioca u Ustavni sud i da vjerovatno nijesu spremni da pritisnu zeleni taster prilikom glasanja, jer je Resulbegović pokrenuo postupak protiv njihovih kolega u toj južnoj opštini zbog sumnje u partijsko zapošljavanje.

IZ DPS-a nijesu odgovorili da li je tačno da neće da podrže kandidata za Ustavni sud Faruka Resulbegovića, zbog postupka koji je pokrenuo protiv bivšeg predsjednika Opštine Ulcinja Ljora Nrekića i četvorice njegovih saradnika.

Izvori, međutim, navode da poslanici Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrate nemaju ništa protiv tog kandidata i da bi na plenarnoj sjednici mogli glasati za njega. Uz podršku albanskih poslanika Resulbegović bi, u slučaju da ga podrži Ustavni odbor, mogao računati na 51 glas poslanika - što međutim nije dovoljno za izbor u prvom krugu glasanja kada je potrebna dvotrećinska podrška (54).

Međutim, u drugom pokušaju on bi mogao proći jer je tropetinska podrška, propisana Ustavom, 49 glasova.

Sudije US biraju se dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom na plenarnoj sjednici i to na predlog Ustavnog odbora.

SDP je ranije najavio da neće podržati Momirku Tešić i Draganu Đuranović, prvu iz profesionalnih razloga, jer misle da zbog njenog rada ne zaslužuje da bude dio “sastava pravne aristokratije”, dok u slučaju Đuranović kaže da je nije dobro izabrati jer će “za najdalje godinu i po ili dvije, po zakonu otići u penziju”. Zamjera joj što je tokom intervjua pred Ustavnim odborom “apostrofirala svoju partijsku pripadnost”.

Član Ustavnog odbora Andrija Popović juče je rekao da će on danas na sjednici Odbora podržati osam kandidata, ne navodeći koga.

Kazao je da će time dati šansu partijama, zastupljenim u tom tijelu, da konačno profunkcioniše US.

”Za kandidate za koje ćemo glasati smatramo da stručnošću i ugledom zaslužuju mjesto u US i da će opravdati očekivanja”, rekao je on “Vijestima”.

Iz Albanske alternative su "Vijestima" nezvanično kazali da očekuju da mjesto sudije US pripadne pripadniku albanskog naroda.

Zakonom o Ustavnom sudu propisano je i da su “prilikom predlaganja kandidata predlagači dužni da vode računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i o rodno balansiranoj zastupljenosti”.

Do prije godinu dana u Ustavnom sudu je bilo dvoje sudija Bošnjaka, pa su očekivanja da tako i ostane. Međutim, računica pokazuje da nije samo to u pitanju, već i činjenica da će sudija sa manjinske kvote vjerovatno imati presudan glas prilikom odlučivanja.

Ustavni sud ima sedmoro sudija, trenutno troje aktivnih a četvoro u proceduri izbora u Skupštini. Od troje ustavnih sudija dvoje je donosilo odluke koje su išle naruku bivšoj vlasti, a dio javnosti dovodi u pitanje njihovu profesionalnost, jer ih je bivša vlada DPS-a nagradila stambenim kreditima. To se razumije kao vid korupcije.

Ukoliko bi bio izabran Resulbegović sumnja se da on ne bi bio pouzdan saveznik DPS-a, pa bi njihovi politički protivnici preuzeli “kontrolu” nad institucijom čija je nadležnost da štiti Ustav.

Tešić je dobila podršku na predlog Demokrata, Armenko DF-a, a Đuranović je “pogurao” u pregovorima DPS.

Za mjesta u US prijavilo se 26 kandidata.

Bonus video: