Aplikacija otkrila lažne potpise

Prvog dana rada aplikacije uslijedile žalbe birača da su im lični podaci zloupotrijebljeni u cilju podrške kandidatu Jovanu Raduloviću. Demir Hodžić kaže da je kontaktirao nekoliko advokata, te da će nakon konsultacija odlučiti koga će tužiti

82567 pregleda 123 komentar(a)
Jovan Radulović, Foto: Instagram/Jovan Radulović
Jovan Radulović, Foto: Instagram/Jovan Radulović

Čim je počela da radi aplikacija za provjeru potpisa podrške kandidatima za predsjedničke izbore, uslijedile su žalbe građana da su njihovi potpisi falsifikovani, a lični podaci zloupotrijebljeni.

Nekoliko čitalaca javilo se “Vijestima” tvrdeći da su njihovi potpisi falsifikovani u svrhu podrške predsjedničkom kandidatu influenseru Jovanu Raduloviću Jodžiru. Kao dokaz dostavili su fotografije web stranice na kojoj je prikazano da su dali podršku Raduloviću.

Radulović juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” tim povodom.

On je kandidaturu predao 26. februara, pola sata prije ponoći, odnosno isteka roka predviđenog za to, a novinari su ga vidjeli kako silazi sa sprata na kojem su prostorije DPS-a. Prethodno je pozivao građane da mu putem društvenih mreža dostavljaju lične podatke kako bi se prijavio za izbornu trku.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša je potvrdio da se toj instituciji javilo više birača koji su ih obavijestili da je njihov potpis podrške zloupotrijebljen.

”Nakon puštanja u rad aplikacije za provjeru potpisa podrške kandidatima za predsjednika Crne Gore, Državnoj izbornoj komisiji javilo se više birača koji su nas obavijestili da je njihov potpis podrške zloupotrijebljen”, kazao je Mugoša “Vijestima”.

DIK ne može cijeniti autentičnost potpisa: Mugoša
DIK ne može cijeniti autentičnost potpisa: Mugošafoto: Luka Zekovic

Državna izborna komisija je u utorak pokrenula aplikaciju kako bi građani mogli da provjere jesu li njihovi potpisi zloupotrijebljeni, ali je servis bio dostupan tek od utorka veče. Aplikaciji se pristupa na sajtu DIK-a klikom na rubriku provjeripotpis.me ili direktno na veb adresu www.provjeripotpis.me unosom jedinstvenog matičnog broja (JMB) i broja lične karte birača. Nakon unosa podataka aplikacija pokazuje da li je građanin evidentiran kao potpisnik nečije kandidature.

Mugoša je naglasio da je DIK prilikom provjere potpisa cijenila da li se na propisanim obrascima potpisa podrške kandidatima nalaze svi propisani elementi - ime i prezime, datum rođenja, JMB, broj lične karte ili pasoša i potpis, te da DIK nije mogao utvrditi da li je potpis podrške zloupotrijebljen, već samo da li se na obrascu nalaze svi propisani elementi.

”DIK je, kao što smo naveli u saopštenju prije aktiviranja aplikacije, pojasnila da prilikom provjere ne može cijeniti autentičnost potpisa budući da ova radnja može biti predmet grafoloških tumačenja, što nije nadležnost DIK-a”, kazao je Mugoša.

Među građanima koji su ukazali da su njihovi podaci zloupotrijebljeni je i građanski aktivista Demir Hodžić. On je “Vijestima” kazao da će nakon konsultacija sa advokatom odlučiti koga će sve tužiti zbog zloupotrebe ličnih podataka u svrhu podrške predsjedničkom kandidatu Jovanu Raduloviću.

Hodžić je istakao da je slučajnom provjerom na aplikaciji putem koje građani mogu da provjere da li se njihovi potpisi podrške nalaze u bazi podataka podrške kandidatima za predsjednika Crne Gore utvrdio da su njegovi lični podaci zloupotrijebljeni.

Nije kriv samo kandidat, nego i oni koji su mu pružili mogućnost zloupotrebe: Hodžić
Nije kriv samo kandidat, nego i oni koji su mu pružili mogućnost zloupotrebe: Hodžićfoto: Boris Pejović

”Pored broja lične karte i matičnog broja, jasno je da je i moj potpis krivotvoren. Moji lični podaci su iskorišćeni za podršku kandidata Jovana Radulovića”, kazao je Hodžić.

Radulović juče nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li je to tačno.

Hodžić je rekao da je kontaktirao nekoliko advokata, te da će nakon konsultacija odlučiti koga će tužiti:

”Tužbu pokrećem definitivno, samo je pitanje protiv koga sve, i da li će neka institucija biti predmet tužbe”.

Hodžić je ocijenio da u ovom slučaju nije kriv samo kandidat koji je prihvatio sistem zoupotrebe podataka, nego i oni koji su mu pružili tu mogućnost.

”Apelujem da mi se jave pojedinci, organizacije koje su spremne da pruže pravnu i drugu pomoć meni i ostalim građanima koji su mi se javili sa istim problemom. A neprestano mi stižu poruke građana da su njihovi podaci zloupotrijebljeni kao podrška raznim kandidatima za predsjednika”, kazao je Hodžić.

On je rekao da je cijeli izborni proces doveden u pitanje zloupotrebama njegovih ličnih podataka i podataka ostalih građana.

”Očekujem sve odgovorne predsjedničke kandidate da se oglase po pitanju nefukcionisanja ovog sistema na osnovu kojeg su se oni kandidovali”, poručio je Hodžić.

Hodžić je kazao da je mišljenja da se cijeli proces treba ponoviti, i da svi potpisi, a ne samo lični podaci treba da se provjere:

”Aplikacija je trebalo da bude aktivna prije nego su se potvrdile kandidature”.

Redakciji “Vijesti” se javio i čitalac Miloš Burzanović koji je kazao da potpisom nije dao podršku nijednom kandidatu, a u evidenciji piše da je dao podršku Raduloviću.

Čitateljka, koja je željela da ostane anonimna, je kazala da je njena majka samo dala potpis podrške kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću, a da na aplikaciji piše da je, pored podrške njemu, dva puta podržala i Radulovića. Ona je dostavila “Vijestima” screenshot gdje se to vidi i najavila da će o tome obavijestiti Državnu izbornu komisiju.

Podržala samo Milatovića, a aplikacija pokazuje da je to i dva puta učinila za Radulovića
Podržala samo Milatovića, a aplikacija pokazuje da je to i dva puta učinila za Radulovićafoto: Privatna arhiva

I čitalac R.B. je takođe saopštio da nije dao potpis podrške predsjedničkom kandidatu Jovanu Raduloviću iako je to utvrdio elektronskom provjerom potpisa. On je “Vijestima” kazao da se tim povodom e-mailom obratio Državnoj izbornoj komisiji.

Iz Građanske inicijative (GI) “21. maj” juče su pozvali Osnovno državno tužilaštvo da reaguje po službenoj dužnosti povodom, kako su saopštili, sve veće i očiglednije pojave falsifikovanja potpisa podrške kandidatima za predsjednika Crne Gore.

Mugoša: Građani se mogu obratiti Tužilaštvu

Mugoša je kazao da se građani koji smatraju da im je potpis podrške zloupotrijebljen mogu obratiti nadležnim državnim organima, odnosno, Tužilaštvu.

”Podsjetiću da je ovaj problem postojao i na predsjedničkim izborima 2018. godine, ali postupci koji datiraju iz tog perioda nisu još imali svoj pravni epilog”, rekao je Mugoša.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je pred predsjedničke izbore 2018. godine tužilaštvu podnio 585 prijava građana koji su sumnjali da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva je u junu 2018. godine, tri mjeseca nakon predsjedničkih izbora, saopšteno da im je pristiglo oko 1.140 prijava građana i da je u svim postupcima pokrenut izviđaj.

Hodžić: Neću dozvoliti da ovo prođe nekažnjeno

Hodžić je istakao da kao građanski aktivista koji se posljednjih 12 godina bori za vladavinu prava neće dozvoliti da ovo bude zataškano, da prođe nekažnjeno, i da iz ovoga ne proizađe kvalitetniji cjelokupni izborni sistem.

”Od građana takođe dobijam inicijative da se organizujemo i izađemo na protest, kako bismo se konačno izborili za izborni sistem u korist građana, a ne partija”, kazao je Hodžić.

Bonus video: