Zbog čega Đukanović i Mandić idu na TV duel mimo drugih kandidata: Prijateljski dogovor ljutih protivnika

Milo Đukanović i Andrija Mandić su jedan drugom željeni protivnici u drugom krugu predsjedničkih izbora. Da se istinski žele suprotstaviti stavovi kako bi građani dobili više detalja, Đukanović bi ponudio sučeljavanje i drugim ozbiljnim kandidatima Jakovu Milatoviću i Aleksi Bečiću, kaže Đurović

91644 pregleda 138 komentar(a)
Politički ratuju decenijama (arhiva Vijesti), Foto: Savo Prelevic
Politički ratuju decenijama (arhiva Vijesti), Foto: Savo Prelevic

Televizijski duel predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića dogovoren je radi delegitimisanja ostalih protivnika i pokazuje da aktuelni šef države zna da samo još sa Mandićem može da priča o “nacionalnim interesima”, “čuva” Crnu Goru i “ne da je nikome”.

Tako sagovornici “Vijesti” komentarišu TV duel Đukanovića i Mandića, koji međutim nijesu odgovorili na pitanja šta su ovim želljeli da postignu.

Debata dvojice kandidata snimljena je juče na neutralnoj teritoriji, u jednom hotelu u centru Podgorice, a emitovaće se večeras na televizijama Prva i TV E, čija urednička politika je bliska Demokratskom frontu, odnosno DPS- u.

U istom terminu za večeras je planirana završna debata svih predsjedničkih kandidata na Javnom servisu, za koju Đukanović i Mandić do juče nisu potvrdili učešće. Na izborima 19. marta, pored njih, učestvuje još pet kandidata.

Građanski aktivista i direktor Media centra Goran Đurović smatra da je dogovoreni TV duel pokušaj Đukanovića da podigne rejting kandidata koji je za njega najpoželjniji protivnik u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Đukanović juče nakon debate u centru Podgorice
Đukanović juče nakon debate u centru Podgoricefoto: Boris Pejović

Đurović je za “Vijesti” ocijenio da bi, da postoje neki drugi motivi i da se istinski žele suprotstaviti stavovi kako bi građani dobili više detalja oko predizbornih poruka, Đukanović ponudio sučeljavanje i drugim ozbiljnim kandidatima Jakovu Milatoviću i Aleksi Bečiću.

”Dakle, umjesto jednog, Đukanović je mogao ponuditi tri sučeljavanja. Đukanović zna da samo još sa Mandićem može da priča o “nacionalnim interesima”, da “čuva” Crnu Goru i da je ne da nikome - osim sebi i svom najbližem okruženju”, kazao je Đurović.

Građanski aktivista Stefan Đukić je kazao “Vijestima” da je mnogima prvi impuls da dogovorenu debatu između Đukanovića i Mandića vide kao najavu nekog novog saveza, ali da on ne bi išao tako daleko.

On je za “Vijesti” kazao da, u trenutku, kada se pojavljuju nova politička lica sposobna da sruše višedecenijski duopol postojećih struja, ova dva kandidata moraju da nađu zajednički jezik kako bi opstali, “a najbolje opstaju u međusobnoj ekvidistanci”.

Mandić je 10. marta sa konvencije u Pljevljima pozvao Đukanovića na debatu koja bi se organizovala na bilo kojoj televiziji kako bi razmijenili stavove o, kako je rekao, prošlosti i budućnosti Crne Gore.

”Prethodnih dana i danas Milo Đukanović sa svojih skupova proziva i počinje da me vrijeđa. Ja ga večeras iz Pljevalja pozivam da se organizuje razgovor na bilo kojoj televiziji da nas dvojica popričamo oko prošlosti i budućnosti Crne Gore. Nas dvojica koji se borimo i rvemo već 25 godina da sjednemo i popričamo... Evo mu ponuda, gdje god želi da čitava Crna Gora vidi ko ima bolje ideje - oni čiji su rezultati za 30 godina poražavajući, a mi imamo predloge za budućnost za svakog građanina Crne Gore”, rekao je tada Mandić.

Dva dana kasnije, Đukanović je sa konvencije u Nikšiću poručio da prihvata poziv Mandića. “Želim da obavijestim njega i crnogorsku javnost da prihvatam poziv da razgovaramo o svim pitanjima koja interesuju naše građane”, rekao je.

On je, kako je tad saopšteno iz DPS-a, kazao da se Mandić “zaogrnuo gandijevskim plaštom i misli da će mu to pomoći da kolektivnom amnezijom naroda u Crnoj Gori dođe do predsjedničke funkcije”.

Mandić i Đukanović nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto se organizuje televizijski duel, šta se time želi postići, kao ni da li će učestvovati u završnoj debati svih predsjedničkih kandidata na Javnom servisu.

Politički ratuju decenijama (arhiva Vijesti)
Politički ratuju decenijama (arhiva Vijesti) foto: Savo Prelević

”Kako je krenula predizborna kampanja i po dosadašnjoj retorici, ni sa Mandićem (Đukanović) neće imati uskoro o čemu da priča, jer dosadašnje poruke ukazuju na ublažavanje stavova i mogući zaokret od radikalnih pozicija po kojima je bila prepoznata struktura koju predvodi. Svakako je ovo oproštajni duel na koji kao dugogodišnji sparing, poželjni, partneri imaju pravo”, ocijenio je Đurović.

Stefan Đukić je istakao da je debata Đukanovića i Mandića organizovana sa namjerom da se biračima prenese poruka da su samo ova dva kandidata “prava”, da je samo glas za njih “smislen”, pa ko pobijedi pobijedi.

”Debata je dogovorena radi delegitimisanja ostalih i stavljanje u prvi plan ove dvojice. Oni su i željeni protivnici jedan drugom u drugom krugu kakav god ishod bio. Da li će im naum uspjeti zavisi i od sposobnosti ostalih u izbornoj trci da prikažu sebe kao osobe koje mogu pobijediti”, kazao je Đukić.

Ni ostali predsjednički kandidati nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tome zašto se duel organizuje, ni koji je njegov smisao, dok se juče na Tviteru oglasio predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

“Bježe jer su svjesni da će pobjediti bogatija i pravednija Crna Gora”

Jakov Milatović je kazao da ga je RTCG obavijestio da Đukanović i Mandić neće učestvovati u večerašnjem sučeljavanju predsjedničkih kandidata. “Očigledno se plaše još jednog fijaska kakav su doživjeli na prošloj debati. U nedostatku političko-ekonomskih argumenata i loših rejtinga, pribjegli su tajnom dogovoru i organizovanju privatne i fingirane debate. Njihov bijeg pokazuje da su svjesni da će 19. marta politika namještenih sučeljavanja biti poražena, a da će pobijediti transparentnija, bogatija i pravednija Crna Gora novih ljudi i ideja”, poručio je na twiteru.

Goran Danilović je juče poručio da će se Đukanovićevo bježanje iz sučeljavanja na RTCG-u prepoznati, kako je nevao, kao kukavičko i sramno. “Ali je važno i da Javni medijski servis prepozna pokušaj poniženja ostalih kandidata i RTV CG. Ja u tome, ostane li sve ovako, ne želim da učestvujem,” naveo je on.

Smatram da je u novonastalim okolnostima jedino ispravno i korektno da RTV CG otkaže emisiju, dodao je.

Bonus video: