Dizdarević: Nedopustivo da prvi čovjek Uprave za saradnju sa dijasporom ne zastupa najbolji interes dijaspore

Dizdarević je poručio da je Uprava za saradnju sa dijasporom dužna da ima neutralan odnos prema svim građanima bez obzira na njihovo političko ili bilo koje drugo opredjeljenje, "umjesto ovog diskriminatornog ponašanja koje već danima traje od strane vladajuće većine"

15970 pregleda 25 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Arben Jakupi besramno nastavlja da zloupotrebljava svoju funkciju, kazao je potpredsjednik i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Abaz Dizdarević.

Dizdarević je reagovao povodom današnjih navoda Jakupija na pres konferenciji, kada je kazao da ima "mnogo dokaza da je DPS zloupotrebljavao dijasporu", ocjenjujući da je Jakupi "opet na direktan način pokušao da utiče na izborni proces u Crnoj Gori".

"Danas smo mogli vidjeti otvorenu uzurpaciju jednog državnog organa za partijske svrhe i otvoreno ometanje biračkog prava građana", rekao je Dizdarević.

Poručio je da je Uprava za saradnju sa dijasporom dužna da ima neutralan odnos prema svim građanima bez obzira na njihovo političko ili bilo koje drugo opredjeljenje, "umjesto ovog diskriminatornog ponašanja koje već danima traje od strane vladajuće većine".

"Nedopustivo je da prvi čovjek Uprave za saradnju sa dijasporom ne zastupa najbolji interes dijaspore, te da ne štiti Ustavom i zakonom precizno određena prava crnogorskih iseljenika. Naprotiv, Jakupi, vođen političkim interesima svoje stranke, a koja je podršku ukazala predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću, nastoji da obeshrabri dijasporu da dođe u svoju matičnu zemlju i učestvuje u izbornom procesu", piše u saopštenju.

Dodaje i da Uprava "apsolutno nema prava da obeshrabruje građane i građanke koji imaju jednaka prava i obaveze kao i svi ostali da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo".

"Sem toga, licemjeran je i način na koji Jakupi komunicira s javnošću, nastojeći da unizi važnost crnogorske dijaspore, sam tumačeći ko od njih ima, a ko nema pravo glasa. Ovakvo javno istupanje ukazuje na to da je svoju državnu funkciju podredio uskopartijskim interesima, te da otvoreno, svjestan svoga djela, zloupotrebljava službeni položaj, što i ne krije već javno saopštava i pokazuje koliko je neprofesionalan i politizovan organ na čijem je trenutno čelu", saopštio je Dizdarević.

Smatra da je na osnovu svega viđenog, neophodno hitno reagovanje nadležnih državnih organa koji su, kako kaže, dužni da obezbijede nesmetano odvijanje izbornog procesa i ostvarenje biračkog prava svim građankama i građanima.

"Nažalost, porazno da je vladajuća većina u strahu od rezultata u drugom krugu pribjegava sprječavanju sopstvenih građana da glasaju. Ali bez obzira na to, izgubiće predsjedničke izbore a dijaspora će im zapamtiti ovaj novi pokušaj ukidanja biračkih prava", saopštio je Dizdarević.

Bonus video: