Kurti: Ako izgubi Đukanović, mogla bi da nestane crnogorska nacija; Lekić: Izjave komične, ali i uvredljive

"Posebno pada u oči izjava iz regiona da bi u slučaju poraza na izborima Mila Đukanovića - inače partijskog predsjednika, privatnog biznismena i bankara, operatora u poreskim rajevima, crkvenog reformatora, aktera mnogih domaćih i međunarodnih afera kriminalnog karaktera, promotera nekoliko nacionalizama u svojim različitim nacionalnim stanjima, inspiratora podjela u Crnoj Gori..."

32007 pregleda 110 komentar(a)
Kurti, Foto: Boris Pejović
Kurti, Foto: Boris Pejović

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocijenio je da bi poraz Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima otvorio put ka nestanku crnogorske nacije.

“Sa međunarodnog aspekta, trenutno najzabrinjavajuće pitanje su predsjednički izbori u Crnoj Gori. Zaista sam zabrinut zbog tih izbora. I zato što sam ja odatle, ali i zato što će se ako pobijedi protivkandidat aktuelnog predsjednika, otvoriti put nestanku crnogorske nacije”, kazao je Kurti za televiziju Klan Kosova.

Kako mediji prenose, on je naveo i da bi posljedica poraza Đukanovića bila da "će crnogorski narod ostati manjina u sopstvenoj državi" i da će Crna Gora "prestati da bude Crna Gora kakvu poznajemo."

“Zabrinut sam, jer je Crna Gora sada zemlja tolerancije, a pobjeda prosrpskog, proruskog kandidata ohrabriće Kremlj, jer je to upravo ona vrsta pobjede koja je Rusiji i Srbiji potrebna u regionu, teritorijalna nepovezanost Albanije i Hrvatske”, naglasio je on.

Lider Demosa i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić kazao je da izjave iz regiona u kojima se tvrdi da bi u slučaju poraza Đukanovića nestala crnogorska nacija, pored komičnog imaju i uvredljiv karakter.

"Makar se često radilo o površnim medijskim performansima, treba sa pažnjom pa i elementarnim državnim dostojanstvom čitati, negdje i odgovoriti, na strane poruke povodom predsjedničkih izbora u Crnoj Gori. Ako ostavimo po strani plaćene lobističke sadržaje, uočljivo je da ima izjava paradiplomatskog karaktera, sa loše sakrivenim geopolitičkim ambicijama i uticajima, koje dolaze iz institucija, najčešće iz država regiona", naveo je Lekić.

Dodaje da se van dobrih diplomatskih ukusa i prakse, a očigledno u umišljenim stanjima sopstvenih veličina, šalju instrukcije crnogorskim građanima, posebno onim "svojim" za koga da glasaju.

Lekić
Lekićfoto: Boris Pejović

"Posebno pada u oči izjava iz regiona da bi u slučaju poraza na izborima Mila Đukanovića, inače partijskog predsjednika, privatnog biznismena i bankara, operatora u poreskim rajevima, crkvenog reformatora, aktera mnogih domaćih i međunarodnih afera kriminalnog karaktera, promotera nekoliko nacionalizama u svojim različitim nacionalnim stanjima, inspiratora podjela u Crnoj Gori – da bi, dakle, njegovim porazom, nestala crnogorska nacija – što sve ima pored komičnog i uvredljiv karakter. Ni najveće angažovane apolegete iste ličnosti u Crnoj Gori nisu stigle do ovakve konstukcije", saopštio je Lekić.

Ove i slične izjave, kako je naveo, koje su u suprotnosti sa diplomatskim pravilima i manirima, ne slučajno, uzimaju maha u trenutku krize crnogorske države i njenih institucija.

"Umjesto diplomatije kao medijsko-karnevalskih priredbi, posljednji je čas za ozbiljan zaokret u vođenju države, pa i na međunarodnom planu, čime bi se vratilo dostojanstvo zemlje, time i smanjio prostor za spoljne pretenzije prema Crnoj Gori, ispoljavane na različite načine. Ove teme će, kao i uostalom činjenica da Ministarstvo vanjskih poslova i Uprava za dijasporu nisu poslali godišnji izvještaj, inače bez presedana u dužem periodu, biti uskoro predmet saslušanja nadležnih u Odboru za međunarodne odnose i iseljenike", zaključio je Lekić.

Bonus video: