Proglašena lista "Narodne koalicije", odbijena "La casa de papel"

Podnosilac liste "La casa de papel" nije postupio po zaključku DIK-a o otklanjanju nedostataka... Takođe, podnosilac je promijenio i izbornu prijavu, pa je sada naglasio da zastupa Hrvate, a ne Italijane - rekao je "Vijestima" šef DIK-a Nikola Mugoša

14997 pregleda 63 reakcija 3 komentar(a)
DIK do sada utvrdio 15 izbornih lista, na doradi još samo lista Crnogorske građanske akcije, Foto: Boris Pejović
DIK do sada utvrdio 15 izbornih lista, na doradi još samo lista Crnogorske građanske akcije, Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) danas je utvrdila i proglasila izbornu listu "Narodne koalicije", koju čine Demohrišćanski pokret, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja.

S druge strane, DIK je odbio listu "La casa de papel", koja, nakon što je vraćena na doradu, nije ispravila nedostatke.

Ta lista je bila vraćena jer DIK nije mogao da zaključi koga zastupa. U izbornoj prijavi pisalo je da zastupa italijansku manjinu, a u programskim ciljevima i hrvatsku zajednicu.

Nosilac te liste Jasmin Muhović juče je uputio otvoreno pismo predsjedniku DIK-a Nikoli Mugoši, u kom je zahtijevao da im bude dozvoljeno učešće na izborima. Navodeći da lista koja predstavlja manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu može biti utvrđena ako je svojim potpisom podrži najmanje 300 birača, on je tražio od DIK-a i Mugoše "nepristrasno donošenu odluku i u skladu sa zakonom".

Mugoša je, reagujući na pismo Muhovića, rekao danas "Vijestima" da se prilikom glasanja na sjednicama DIK-a rukovodi isključivo zakonskim propisima.

"U tom smislu, podnosilac ove liste nije postupio po zaključku DIK-a o otklanjanju nedostataka, te se nijesu stekli uslovi za proglašenje ove izborne liste. Takođe, podnosilac je promijenio i izbornu prijavu, pa je sada naglasio da zastupa Hrvate, a ne Italijane, što su sve elementi koji su me opredijelili da glasam protiv utvrđivanja ove izborne liste. Izborni postupak je strogo formalan postupak, a kako nedostaci u roku od 48 sati nijesu otklonjeni, nijesu se stekli uslovi za proglašenje ove izborne liste", objasnio je Mugoša.

Lista Narodne koalicije, čiji je nosilac lider Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić, bila je vraćena na doradu jer na njoj nije bilo najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola (žena) i nedostajala su 294 potpisa podrške građana.

DIK-u je podnijeto ukupno 17 lista, a do sada je proglašeno 15. Osim liste "Narodne koalicije", proglašene su i liste Socijaldemokratske partije (SDP), "Mi možemo", Pokreta za promjene (PzP), Narodnog pokreta "Pravda za sve", koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS), koalicije Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA, lista Bošnjačke stranke (BS) i lista Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Proglašene su i liste Pokreta Evropa sad (PES), koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) koju čine Nova, DNP i Radnička partija, saveza Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa, te liste Albanskog foruma, Albanske alijanse i Preokreta.

Na doradi je još samo lista Crnogorske građanske akcije.

Prijevremeni parlamentarni izbori zakazani su za 11. jun.

Bonus video: