Abazović: Nema sloge sa igračima režima

Ne možemo se oslanjati na neozbiljne pojedince koji izjavama ili javnim djelovanjem ugrožavaju međusobno povjerenje
66 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.03.2015. 06:28h

Opoziciono jedinstvo biće ugroženo dok se sa opozicione scene ne eliminišu igrači režima i ne pacifikuju neozbiljni pojedinci, ocjenio je funkcioner Građanskog pokreta (GP) Dritan Abazović. On je istakao da opozicija mora sarađivati i insistirati na jedinstvu.

“Na opozicionom jedinstvu treba insistirati, ali će ono biti ugruženo dok se ne eliminišu igrači režima i ne pacifikuju neozbiljni pojedinci. Da bi ideja opozicione saradnje zaživjela, potrebno je djelovati u pravcu elimisanja prepreka koji su to do sada onemogućavale. Stoga je aktuelna fragmentacija, koliko god to nekome čudno zvučalo, vrlo blagotvorna i neophodna”, kazao je Abazović “Vijestima”.

On smatra da je prvi uslov uspjeha zajedničkog djelovanja identifikovanje i eliminisanje režimskih igrača, navodeći da se to trenutno dešava. Abazović je istakao da se ne smije više dozvoliti da se smjena vlasti onemogući zbog pojednih lidera ili pojedinaca koji sjede u opoziciji, a postupcima “nedvosmisleno potvrđuju da su nakačeni na vlast”.

“Sa druge strane, opozicija se ne može oslanjati ni na neozbiljne pojedince koji nesmotrenim izjavama ili javnim djelovanjem, stalno ugrožavaju međusobno povjerenje, umanjuju visok stepen saglasnosti i narušavaju njen kredibilitet”, kazao je on.

Abazović je upozorio i da ispunjenjem tih uslova, bez obzira na politčke razlike, opozicija može konsolidovati na najbolji način.

“Da može sinhronizovati svoj nastup i da na narednim parlamanternim izborima može osigurati pobjedu i toliko neophodne promjene”, kazao je on.

Sarađujemo sa Lekićem i Bečićem

Navodeći da je Građanski pokret posvećen unapređivanju opozicione saradnje, Abazović je pojasnio da Pokret sa mnogim čelnicima opozicionih partija ima konstantnu i sadržajnu komunikaciju.

“Naročito bih izdvojio komunikaciju i međusobno poštovanje koje imamo se liderom Demokratskog fronta Miodragom Lekićem, koji vodi najveću opozicionu grupaciju, kao i sa mladim snagama koje pokreću nove opozicione subjekte. Stoga, za nas ideja opozicone saradnje nije strana, već preduslov kapitalnih promjena”, kazao je on.

Bonus video: