Abazović podnio ostavku u Pozitivnoj

Abazović je kazao da nije isključeno da sa Mladenom Bojanićem formira poslanički klub ili novi političi subjekat
0 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.10.2014. 19:43h

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović podnio je danas ostavku u toj partiji, dan nakon što je Predsjedništvo Pozitivne isključilo na elektronskoj sjednici šest članova koji su u julu pokrenuli inicijativu za smjenu predsjednika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića. Ostavku je takođe podnio i Luka Rakčević.

Abazović je, na konferenciji u Skupštini Crne Gore, kazao da nije isključeno da sa Mladenom Bojanićem formira poslanički klub ili novi političi subjekat.

Dodao je, međutim, da nije razmišljao o priključivanju Demokratskom frontu.

Iz stranke su sinoć isključeni potpredsjednik Mladen Bojanić, Nikola Necko Koćalo, Dragan Ćiro Cvetković, Emin Duraković, Miloš Konatar i Goran Đurović, dok za isključenje nijesu bili predloženi Dritan Abazović i Luka Rakčević, koji su takođe bili potpisnici inicijative.

Prethodno je Glavnom odboru odlučeno da se Bojanić, koji je bio šef poslaničkog kluba, razriješi svih funkcija u stranci, kao i da se u Predsjedništvo uključe dva nova člana - Mirčeta Tomčić sa Žabljaka i Tamara Bajić iz Podgorice.

Na sjednici GO 28 članova je glasalo da Pajović vodi stranku do kongresa u maju naredne godine, dok je njih 24 odbilo da glasa, odnosno ranije napustilo sjednicu GO sa Bojanićem.

Abazović je kazao da nakon sinoćnjih dešavanja ne postoji šansa da nastavi političku borbu „zajedno sa onima koji su izdali principe Pozitivne“.

„Siguran sam da duh Pozitivne neće nestati, on ide sa nama. Nije bitno ko nosi naziv Pozitivna Crna Gora, bitno je da ono što smo ljudima obećali i poštujemo“, poručio je Abazović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sjednica Glavnog odbora (GO) stranke, na kojoj je izglasana podrška lideru Pozitivne Darku Pajoviću, predstavlja klasično gaženje svih demokratskih principa.

„To je bilo gaženje svega onoga za šta se mi borimo da se promijeni u ovoj zemlji, nasilno tjeranje većine, od sjednice koja je imala 49 članova GO a nastavila se sa 56“, naveo je Abazović.

On je rekao da njegova i Rakčevićeva ostavka nije solidarnost sa onima koji su sinoć isključeni iz stranke, nego moralni čin.

"To što sinoć nijesmo izbačeni samo nam je otežalo, pa smo primorani da danas podnosimo ostavku. Mislim da je posrijedi lični interes, ali i poniženje mene i kolege Rakčevića kao mlađih članova koji su, kao izmanipulisani, i kojima se daje druga šansa“, pojasnio je Abazović.

On je optužio Pajovića da je posvađao Pozitivnu sa svima.

„Posvađali smo se sa svima - sa opozicijom, sa pozicijom, sa medijima, sa Savjetom, odlazili su poslanici, odbornici, članovi, članovi GO. Nije želio da podnese odgovornost, i nema kome on da pruža drugu šansu“, naveo je Abazović.

On je naglasio da je jedan od osnivača Pozitivne, i da uz punu moralnu i ljudsku odgovornost govorim o tome.

Abazović je rekao da zadržava poslanički mandat iz dva razloga.

"Prvo, zato što zadržavanje poslaničkog mandata znači da će glas onih koji su nas glasali 2012. godine biti u ovom parlamentu. Drugo, nudim svoj poslanički mandat GO, ali ne onom koji je fiktivan i izmišljen. Onaj GO koji nas je imenovao, može u svakom momentu da raspolaže mojim mandatom", poručio je Abazović, dodajući da će i Rakčević nastaviti djelovanje kao nezavisni odbornik.

On je rekao da očekuje da će narednih dana mnogo ljudi, i iz Glavnog i iz opštinskih odbora, napustiti Pozitivnu.

„Ne znam koliki je to dio, ne želim ni na koga da vršim bilo kakav pritisak. Ko god misli nda treba da ostane u Pozitivnoj, ja sa tim nemam nikakav problem. Ako neko misli da treba da podrži nas – dobrodošao je“, kazao je Abazović.

On je rekao da ne zna šta čeka Pozitivnu, ali im, kako je kazao, želi svu sreću.

Bonus video: