Abazović Varheljiju: EU da bude moderator dijaloga, Đukanović nije dio rješenja

"Kriza u državi je dramatična pa se tako prema njoj moramo i odnijeti"
10103 pregleda 15 komentar(a)
Abazović, Foto: URA
Abazović, Foto: URA
Ažurirano: 07.02.2020. 15:08h

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, prisustvovao je danas sastanku opozicionih lidera sa novoizabranim komesarom za proširenje EU, Oliverom Varheljijem gdje je bilo razgovora o trenutnoj političkoj situaciji ali i ukupnom društvenom ambijentu.

On je, kako je saopšteno iz GP URA, komesaru predložio konkretne mjere za izlazak iz krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

"Ovo je zadnji trenutak za dijalog i toga moramo svi biti svjesni. Potrebno je otpočeti dijalog koji će voditi EU jer je to jedini garant da će se doći do adekvatnog rješenja. Ambasador Orav ili neko od EU poslanika treba da preuzme tu ulogu jer je jasno da je situacija takva da se međunarodna zajednica mora uključiti, uzeti aktivnu ulogu i biti moderator dijaloga. Kriza u državi je dramatična pa se tako prema njoj moramo i odnijeti. Imamo hiljade ljudi na ulicama koji glasno izražavaju svoje neslaganje sa ponašanjem vlasti", istakao je Abazović.

U saopštenju se navodi da je bilo riječi oko izbornih zakona i reformi koje nijesu urađene.

"Potrebno je implementirati preporuke OSCE i stvoriti uslove koji će biti bolji u odnosu na uslove koje smo imali 2016. godine. Nije poenta izaći na izbore za koje svi unaprijed znamo da će biti neregularni. Ukoliko se vlast ne obuzda, kriza koju imamo će postati regionalni problem", kazao je Abazović.

Predsjednik URE je posebno naglasio ulogu i ponašanje Đukanovića u stvaranju i produbljivanju krize u Crnoj Gori.

"Đukanović je dio problema a nikako dio rješenja. Što prije se to shvati, prije ćemo i izaći iz krize u kojoj se Crna Gora nalazi. URA je snažno posvećena evropskim vrijednostima ali ne smijemo više stvari gurati pod tepih jer onda nećemo nigdje stići. Treba prekinuti sa licemjerstvom dijela međunarodne zajednice i stvari konačno početi nazivati pravim imenom", kazao je Abazović Varheljiju.

Bonus video: