Abazović: URA neće predati listu za izbore u TIvtu

“U Crnoj Gori ne postoje uslovi, odnosno ne postoji dovoljan stepen povjerenja da bi se učestvovalo na bilo kojim izborima"
50 pregleda 34 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2016. 19:00h

URA neće predati izbornu listu za izbore u Tivtu, kazao je danas poslanik URA Dritan Abazović, ponovivši da će ih njegova partija bojkotovati.

“U Crnoj Gori ne postoje uslovi, odnosno ne postoji dovoljan stepen povjerenja da bi se učestvovalo na bilo kojim izborima, pa ni na lokalne izbore u Tivtu,” kazao je na Cetinju, gdje je održana prva sjednica proljećnog zasjedanja Skupštine Crne Gore.

Abazović smatra da je to potpuno logičan i racionalan argumenat.

“Moguće da će kolege, prije svega kolege iz DPS-a, učestvovati u izbornoj trci, ali moraju da budu svjesni činjenice da su i sami predložili, makar neformalno, da se ti izbori odlože za 2. jun, što znači da bi to bilo kršenje Ustava i zakona u smislu da više ne mogu govoriti da je opozicija tražila da se radi nešto neustavno kad su oni predložili da se radi nešto što je u suprotnosti sa političkim sistemom”, rekao je poslanik URA.

Smatra da bi bio opšti interes, uključujući i interes vladajuće koalicije, da svi učestvuju na izborima bez obzira na ko će pobijediti.

Dodaje da bi bilo korektno da se postupi slično kao 2006, odnosno da se sporazumno produži mandat sadašnjim odbornicima do oktobra kada se održavaju parlamentarni izbori.

“Sve ostalo će ostaviti loš utisak, bez obzira ko bude pobijedio, ko bude učestvovao. Nije dobra poruka za zemlju koja je pred vratima NATO i koja otvorila 20 i nešto poglavlja da ima bojkotovanje izbora, pa makar to bili i lokalni izbori”, rekao je Abazović na Cetinju.

Na pitanje šta misli o navodima da SDP danas predaje izbornu listu za Tivat, Abazović je rekao da je to njihovo legitimno pravo, ali da ne misli da je to dobro.

“Mislim da to nije dobro. Nije u skladu sa demokratkom paksom, nije dobro u zajedničkim naporima koje svi ulažemo da postignemo sporazum koji bi značio da imamo slobodne i fer izbore. Ako oni misle da se na državnom nivou treba ponašati na jedan način, a na lokalnom na drugi način, to je njihovo pravo i ja u to ne ulazim. Ali takva stvar mi se čini apsolutno politički neprihvatljiva”.

Što se tiče mogućnosti odlaganja izbora za 2. jun, Abazović je kazao da ne misli da bi to, ukoliko bi postojao nacionalni konsenzus svih političkih aktera, značajnije značilo neko ugrožavanje ustavnog poretka.

“To bi se riješilo na sljedeći način: da kandidati koji su predali liste i koji namjeravaju da predaju liste samo povuku svoje liste, da izborna komisija konstatuje da se niko nije prijavio i da nakon toga donesemo odluku da se to odlaže za određeni period”, predložio je.

Abazović je ponovio da se URA zalaže da oni budu održani u isto vrijeme kad i parlamentarni.

Dodao je da je sve pitanje političke volje, konstatujući da je u ovom trenutku i nema.

Bonus video: