Administrativni odbor odbio zahtjeve Konjevića i Divanovića

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić kazao je da su kazne poslanika neprijatna obaveza, ali da su obavezni da posluju poslovničke odredbe
865 pregleda 0 komentar(a)
Sa ranije sjednice Administrativnog odbora, Foto: Luka Zeković
Sa ranije sjednice Administrativnog odbora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.12.2019. 15:04h

Administrativni odbor odbio je zahtjeve poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikole Divanovića da im se ponište odluke o novčanim kaznama.

Zahtjev je odbijen kao nedozvoljen i neosnovan.

Konjević i Divanović kažnjeni su sa 10 odsto plate jer su im na plenarnoj sjednici izrečene opomene.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić kazao je da su kazne poslanika neprijatna obaveza, ali da su obavezni da posluju poslovničke odredbe.

"Sijaset kazni je izrečeno sa razlogom, jer se jedan dio kolega nekorektno ponaša na plenumu. Nisu dobre odredbe poslovnika kada ih sada sa svih strana gledamo, ali ne smijemo ih selektivno izricati. Bila bi sada visa dara nego mjera da mi izvodimo eksperemente", tvrdi Vuletić.

Milun Zogović (DF) je ocijenio da odbor nije imao pravo ni da odlučuje o kaznama i istakao da u ovom slučaju nema drugostepenog organa koji odlučuje o žalbama.

"Odbor kažnjava, pa opet odlučuje o žalbama. Ovdje je stvoren začarani krug u kome nema pravnog lijeka. Mi nismo iz principijelnih razloga htjeli da se žalimo, ali poslanik ne može novčano da se kažnjava zbog izjava", upozorio je Zogović.

Konjević je kazao da mu je potrebna prava pomoć i istakao da na to ima pravo po Ustavu. On je pitao da li je na sjednici učestvuje kao član odbora ili stranka u postupku.

"Nisam na sjednicu pozvan kao stranka i ne možete sprovoditi postupak. Da li je ovo sjednica odbora ili me saslušavate", pitao je Konjević predsjednika Odbora Ljuiđa Škrelju.

"Ovo je sjednica odbora i raspravljamo o onome sto je skupština donijela. Niste na saslušanju jer mi nemamo ta ovlašćenja... Ako imate primjedbe na poslovnik, predložite amandmane".

Bonus video: