Advokat: Perovića sudovi gledaju kao državnog neprijatelja

Advokat Bulatović, u žalbi u slučaju Perovića, pravi paralelu sa postupanjem sudija u slučajevima gdje je tabak presavijao Đukanović.
351 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 08:18h

Bivši lider Liberalnog saveza Slavko Perović smatra da ga crnogorski sudovi u sporovima koje vodi doživljavaju kao državnog neprijatelja, iako se već godinama aktivno ne bavi politikom.

On se zbog povrede osnovnih ljudskih prava i sloboda žalio Ustavnom sudu.

Perovićev zastupnik, advokat Nikola Bulatović u žalbi konstatuje da su crnogorski sudovi vrlo pristrasno presudili protiv Slavka Perovića, kojeg, očigledno, doživljavaju kao neprijatelja režima.

Advokat: Perović 6 godina nije političar

Advokat Bulatović, u žalbi u slučaju Perovića, pravi paralelu sa postupanjem sudija u slučajevima gdje je tabak presavijao aktuelni političar i bivši premijer Milo Đukanović i pita se kako iste sudije mogu da utvrđuju da Đukanović kao političar mora da trpi, a Perović koji to više nije “mora da trpi još više”.

A, te iste sudije, ne kažu da Đukanović mora da trpi kao političar, ali kažu da Perović mora da trpi više - iako više nije političar.

“Dakle, postojali su svi uslovi za dosuđivanje predmetne naknade - satisfakcije. I crnogorski sudovi zaključuju da - političar mora da trpi više od običnih građana. Ali, Slavko Perović već 6 godina nije političar”, kaže se u žalbi.

Advokat kao konkretan slučaj u ustavnoj žalbi navodi tužbu protiv Blaža Sredanovića, predsjednika Udruženja Crnogoraca Amerike. Podsjeća se da je ta tužba podnijeta zbog njegovih izjava 2007. godine, a ne šest godina ranije kada je Perović bio političar.

“E, kako to da građanin Slavko Perović (koji odavno nije političar) mora da trpi, a vodeći političar države Đukanović je dobio sve sudske sporove, a da se nikada nije pojavio u sudu (sve sporove za duševne bolove). I, nikada nije ni saslušavan kao stranka i nikada njegovi duševni bolovi nijesu vještačeni. A, Slavko Perović se poziva u sud, saslušava kao stranka i vještače ga neuropsihijatri i kažu da jeste pretrpio duševne bolove,” obrazlaže advokat.

“Ali, sudije neće, pa neće... A, te iste sudije, ne kažu da Đukanović mora da trpi kao političar, ali kažu da Perović mora da trpi više - iako više nije političar. Za očekivati je da će, te iste sudije, i za Đukanovća kada ne bude političar, onda reći da mu više ne priznaju duševne bolove”, ocijenio je Bulatović u žalbi.

Nema pravo na obeštećenje

Iako su ga oni koje je tužio predlagali da bude saslušan kao stranka u postupku, kako bi objasnio koje duševne bolove je proživio zbog klevetničkih izjava, bivši premijer se zaista nikada nije pojavio ni u jednom procesu jer su sudije odbijale takve predloge odbrane.

Advokat u žalbi tvrdi da se o Slavku Peroviću neistinito piše i zatim konstatuje kao za sud “to nije sporno”, iako se vrijeđa njegova ličnost, ugled, čast i dostojanstvo. U žalbi se podsjeća da je to utvrdio i sudsko-psihološki vještak.

Bulatović navodi da je to činio i Sredanović bez ikakvog izazvanog razloga, i to u prepisci sa trećim licem. On je podsjetio da Liberalni savez ne postoji već 5 godina.

Podgorica Viši sud potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda koji je predsjednika Udruženja Crnogoraca Amerike Blaža Sredanovića osudio na novčanu kaznu od 5.000 eura zbog toga što je oklevetao nekadašnjeg lidera Liberalnog saveza Slavka Perovića.

U građanskom postupku za naknadu štete zbog pretrpljenih duševnih bolova povodom iste sporne informacije sudovi su presudili da Perović nema pravo na obeštećenje, iako je neuropsihijatar utvrdio da je trpio duševne bolove.

Advokat Bulatović se u žalbi poziva na čl. 10 stav 2 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda piše da korišćenje tih soboda povlači za sobom dužnosti i odgovornosti.

On traži da se ukinu osporeni pojedinačni akti i tako uklone njihove posljedice.

Gdje je Đukanović obeštećen u „odsustvu”

  • Đukanović je u “odsustvu” pravosnažno dobio spor protiv direktora “Vijesti” Željka Ivanovića i izdavača lista, preduzeća “Dejli pres”, a obeštećenje koje je prvostepenom presudom iznosilo 20 hiljada, pravosnažno je dovedeno do 10 hiljada eura kojim će biti “uspostavljena poljuljana psihička ravnoteža tužioca”, a zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede časti i ugleda zagarantovanih Ustavom. Đukanović je 2007. podnio tužbu nakon što ga je direktor “Vijesti” optužio da stoji iza brutalnog fizičkog napada na njega, 1. septembra 2007.
  • Bivši sudija, sada zastupnik Crne Gore pred Sudom za ljudska prava Zoran Pažin, dosudio je Đukanoviću 15,5 hiljada eura po istom osnovu, u aprilu 2002. po tužbi protiv “Dana”, zbog prenošenja tekstova iz zagrebačkog nedjeljnika “Nacional” o balkanskoj duvanskoj mafiji.
  • Po njegovoj tužbi za klevetu, takođe bivši lider Liberalne partije Miodrag Živković je u julu 2003. osuđen na kaznu od osam hiljada eura jer je premijera nazvao “korisnikom usluga Moldavke S.Č.” i “voajerom”, i zbog intervjua u prvomajskom broju “Vijesti” u kojem je premijera označio kao ”pokrovitelja sivog tržišta, kriminala i korupcije“.
  • Godinu kasnije, Đukanović je uspio i u sudskom procesu koji je pokrenuo protiv zamjenika glavnog i odgovornog urednika “Dana” Danila Vukovića zbog tekstova sredinom septembra 2003. u kojima se navodi da je Đukanović bio umiješan u aferu seks-trafiking, Vuković je osuđen da u budžet uplati 14.000 eura.

Bonus video: