Adžić: Bulatovići povoljne stambene kredite iskoristili za kupovinu placa i izgradnju zgrade

On je pojasnio da je njihova analiza pokazala da je 95 odsto, korisnika povoljnih stambenih kredita nijesu uopšte zaslužili da dobiju pomoć, odnosno bili su stambeno obezbijeđeni
8004 pregleda 10 komentar(a)
Adžić govori na pres konferenciji, Foto: Borko Ždero
Adžić govori na pres konferenciji, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 15.08.2019. 19:02h

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić tvrdi da su šef kabineta premijera Dragoljub Bulatović i njegova supruga Tatjana Bulatović koja je sekretarka u Ministarstvu sporta, dva stambena kredita od Vlade, koja su dobili po povoljnim uslovima iskoristili za kupovinu placa u Kolašinu i izgradnju manje zgrade.

"Crnu Goru ovih dana potresa još jedna afera, a tiče se nepravedno dodijeljenih stanova ili kredita za stanove po povlašćenim uslovima privilegovanim pojedincima i državnim funkcionerima. Zabrinjava činjenica da još uvijek nema ni moralne, ni političke odgovornosti kao ni reakcije nadležnih institucija. To je jedan od najflagrantnijiji primjera zloupotrebe, supružnici su kada su dobili kredite imali kuću od 128 i stan od 42 kvadrata", istakao je Adžić na pres konferenciji navodeći da je rata supružnicima 35,35 eura, a da su dobili 20.000 i 35.000 eura.

On je pojasnio da je njihova analiza pokazala da je 95 odsto, korisnika povoljnih stambenih kredita nijesu uopšte zaslužili da dobiju pomoć, odnosno bili su stambeno obezbijeđeni.

Imajući u vidu ovaj podatak, Adžić je javno upitao predstavnike vlasti:"da li osjećaju trunku odgovornosti što zbog ovakve politike mladi ljudi svoju budućnost ne vide u Crnoj Gori, što svake godine odlazi najškolovaniji i najstručniji kadar? i da li ih je sramota da izađu pred doktore, profesore, zaposlene u javnom sektoru ili sve ostale poštene radnike ili penzionere koji nemaju riješeno stambeno pitanje ili su kreditno zarobljeni na period od 20 ili 25 godina po tržišnim cijenama?

Adžić je rakao da su Dragoljub Bulatović i njegova supruga dobili kredite po povlašćenim uslovima u vrijednosti od 20.000 eura i 35.000 eura sa mjesečnim ratama od 35,35 eura iako su u trenutku dobijanja kredita imali riješeno stambeno pitanje i to u vidu kuće u Podgorici od 128m² na placu od 700m² i stana od 42m².

"Činjenca da imaju kuću od 128m² i stan od 42m² jednostavno je zanemarena. Takođe bih istakao da su u trenutku dobijanja drugog kredita godišnja prijavljena primanja supružnika iznosila 45.700 eura, što je pojedinačno gotovo četri puta više od prosječne zarade, odnosno njihova ukupna mjesečna primanja iznose preko 3.800 eura, a mjesečna rata za dva kredita 71 euro", ukazao je Adžić

Poručio je da se specifičnost ovog slučaja ogleda i u tome što se vrijeme dobijanja kredita savršeno poklapa sa periodom kupovine placa i izgradnjom luksuzne manje zgrade u njihovom vlasništvu.

"Dakle, umjesto rješavanja stambenog pitanja novac od kredita po povlašćenim uslovima koji plaćaju poreski obveznici tj građani iskorišćen je za izgradnju zgrade, i to u Kolašinu, u kojoj će po svemu sudeći biti stanovi za prodaju ili izdavanje", pojasnio je Adžić.

On je na presu pokazao fotografije kuće, list nepokretnosti i izvode iz imovinskih kartona koji nedvosmisleno ukazuju da su Bulatovići kredite koji su dobili od vlade iskoristili za kupovinu placa i izgradnju luksuzne višespratnice u Kolašinu.

”Ovo je samo jedan primjer na koji način se zloupotrebljava novac građana i kako se gaze sve ljudske i moralne vrijednosti, krši Zakon i Ustav Crne Gore koji jasno kaže u svom prvom članu da je Crna Gora država socijalne pravde. Zbog ovakve neodgovorne politike i zloupotreba od strane vladajuće elite Crnu Goru je od 2006. godine napustilo 60.000 ljudi, dok polovina mladih želi da napusti zemlju", istakao je Adžić.

On je pozvao Agenciju za sprječavanje korupcije da preispita sve funkcionere i da odgovor javnosti kako je moguće da ćute i ništa ne preduzimaju iako se jasno vidi da pojedini funkcioneri nijesu prijavili kuće,stanove, kredite kao ni imovinu i prihode članova domaćinstva u svojim imovinskim kartonima što su po zakonu morali da prijave.

”Kao odgovornan politički subjekt URA će nastaviti sa raskrinkavanjem svih zloupotreba i zahtijevaćemo hitnu reakciju nadležnih i procesuiranje onih koji zloupotrebljavaju svoje pozicije. Podnosićemo prijave protiv svih koji krše Zakon i na neadekvatan način troše novac građana. Jer naša misija je oslobađanje Crne Gore od pohlepne kaste kojoj nikad nije dosta i stvaranje odgvornog društva, jednakih šansi za sve", zaključio je Adžić

Bulatović je dobio 20.000 eura u aprilu 2017, a njegova supruga 35.000 eura u januaru 2018. godine.

Kredit vraćaju u ratama od po 35,35 eura.

Njegova prošlogodišnja plata iznosila je skoro 1.250, a njena 1.030 eura.

U posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu, Bulatović nije prijavio kredit supruge, a supruga nije prijavila njegov kredit.

Članom 23 Zakona propisano je da se u imovinskom kartonu moraju dostaviti tačni i potpuni podaci.

Zbog kršnja Zakona zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: