Afera snimak: Pljevljaci očekuju pozive? - Vijesti.me
SITNE RIBE

Afera snimak: Pljevljaci očekuju pozive?

Vučković kazao da su u toku postupci povodom prijava za zloupotrebe tokom predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora, i da se odnose na Podgoricu, Cetinje i Herceg Novi

Veselin Vučković
Veselin Vučković (Foto: Luka Zeković)

Ako je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Veselin Vučković napravio previd najavljujući podizanje optužnica u nekom od tri grada - Podgorici, Cetinju i Herceg Novom, što je izgleda slučaj, direktor pljevaljskog Centra za socijalni rad Juso Ajanović i 11 funkcionera odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u Pljevljima mogli bi naredne sedmice dobiti poziv za sud.

Vučković je na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije saopštio da su u toku postupci povodom prijava za zloupotrebe tokom predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora, i da se odnose na Podgoricu, Cetinje i Herceg Novi.

Vučković nije odgovarao na pitanja i pozive redakcije “Vijesti”, kako bi objasnio na koje se slučajeve odnose optužnice.

Krivičnu prijavu za slučaj u Pljevljima podnijela je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, ali se prijava protiv tadašnjeg ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića za isti slučaj ne pominje
On je na sjednici kazao da je u jednom predmetu završen krivični postupak i donijeta osuđujuća presuda, u drugom završen postupak protiv 12 osoba zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, najavljujući podizanje optužnica naredne sedmice.

U izvještaju o aktivnostima koje je preduzelo Tužilaštvo povodom afere “Snimak” koji je dostavljen Odboru za antikorupciju, VDT je zaključilo da postoji osnovana sumnja da su zaposleni u Centru za socijalni rad u Pljevljima, uoči parlamentarnih izbora u oktobru 2012, počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i povrede slobode pri glasanju zbog navodne kupovine glasova za DPS kroz isplatu jednokratnih socijalnih naknada od 50 eura za 395 građana.

Krivičnu prijavu za slučaj u Pljevljima podnijela je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, ali se prijava protiv tadašnjeg ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića za isti slučaj ne pominje.

Tužilaštvo je utvrdilo da postoji sumnja da je direktor Centra i član pljevaljskog odbora DPS-a Juso Ajanović zloupotrijebio službeni položaj i povrijedio slobodu glasanja, ali da te sumnje postoje i za zaposlenog u tom centru i člana DPS Ermina Nuhanovića i lokalne aktiviste DPS-a Vanju Sokić, Dragoljuba Mazalicu, Seada Vesnića, Dragana Tošića, Dušana Kneževića, Rada Strunjaša, Nadu Borović, Abdulaha Šulovića, Sadika Buluta i Amera Hadžalića.

Tada je konstatovano da su od 4. oktobra do 28. novembra 2012. u Pljevljima, Ajanović i Nuhanović, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja pribavili drugom korist.

Ajanović je izdao dva gotovinska naloga, na osnovu kojih je podignut novac u ukupnom iznosu od 20.300 eura, a Nuhanović sačinio novčano zaduženje bez datuma, broja i službenog pečata Centra na ukupan iznos od 19.750 eura.

Vučković je kazao da će predmeti koji su u izviđaju biti završeni tokom decembra
Nakon toga su, kako se navodi, ostali osumnjičeni predali spiskove bez datuma, broja, službenog pečata i štambilja centra, sa imenima 395 Pljevljaka i potpisima o navodno primljenih po 50 eura, bez prethodnog zahtjeva lica za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć.

Tužilaštvo je u svim drugim slučajevima vezanim za aferu “Snimak”, kao i slučajevima zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe odbacilo krivične prijave, osim u predmetima navodnog zapošljavanja preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i raspodjele novca Svjetske banke preko Ministarstva poljoprivrede za MIDAS projekte.

Oba slučaja su tada bila u fazi izviđaja pred podgoričkim tužilaštvom i ne može se u potpunosti isključiti mogućnost da je Vučković najavio podizanje optužnice u tim slučajevima.

Isto je i u slučaju krivične prijave protiv šefa cetinjskog DPS Jovana Martinovića, gradonačelnika Mojkovca Dejana Medojevića, šefa beranskog i ulcinjskog DPS Budimira Dabetića i Ljora Nrekića, kao i poslanika Husnije Šabovića zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, diskriminacije i povrede ravnopravnosti pri zapošljavanju.

Vučković je kazao da će predmeti koji su u izviđaju biti završeni tokom decembra.