Afera Telekom: Pregovaraju ko će u SAD za papire

Po dokaze u SAD izgleda najradije niko ne bi niko išao, jer bi oni mogli teretiti uticajne osobe u Crnoj Gori
28 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Boris Pejović
Đurđina Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2015. 05:44h

Već tri mjeseca traju pregovori specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović i savjetnice ambasade SAD oko toga ko i kada će poći preko Atlantika po dokaze u predmetu “Telekom”.

To je juče i potvrđeno iz VDT-a.

“Ovih dana intenzivirani su razgovori sa predstavnicima Ambasade SAD u Podgorici u vezi sa dokumentacijom iz predmeta 'Telekom', kako bi se utvrdio najcjelishodniji način preuzimanja predmetne dokumentacije”, navodi se u odgovoru tužilaštva.

“Vijesti” su pitale da li je konačno dogovoren put za SAD i da li je poznato ko će od tužilaca ići.

VDT Ivica Stanković je u januaru dao upute specijalnoj tužiteljki da prihvati poziv Ministarstva pravde SAD, koji su dobili prije novogodišnjih praznika.

Od tada, ona utanačuje detalje posjete u koju najradije ne bi niko išao, jer treba možda donijeti dokaze koji bi mogli teretiti uticajne osobe u državi, među kojima premijera Mila Đukanovića i njegovu sestru Anu Đukanović.

Vrhovni tužilac smatra, kako je ranije saopštio, da su Ivanović i njen bivši zamjenik Dražen Burić, koji je vodio istragu u tom predmetu, pravi kandidati za odlazaku SAD jer su oni upoznati sa detaljima.

Tužilaštvo istragu sa prekidima vodi još od kako je VDT bila Vesna Medenica, sadašnja predsjednica Vrhovnog suda. Njena nasljednica Ranka Čarapić a zatim i v.d. vrhovnog tužioca Veselin Vučković nijesu postigli nikakav napredak, pa je sada na testu Stanković. Pored dokaza američke Komisije za hartije od vrijednosti, tužilaštvo očekuje i dokumenta iz Švajcarske.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković je prije dva dana u Skupštini potvrdno odgovario na pitanje poslanika DF-a Predraga Bulatovića da li je preko Ministarstva pravde išla komunikacaija između Tužilaštva i SAD o "Telekomu".

Američke vlasti utvrdile su da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura. Iz dokumenata pred američkim sudom proizilazi da je bivši predsjednik Borda direktora Telekoma Oleg Obradović, odigrao jednu od ključnih uloga u sklapanja ugovora, za koji američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje Ane Đukanović “u ime njenog brata” Mila Đukanovića nakon privatizacije kompanije 2005.

Bonus video: