AFIS sistem pouzdan, ljudski faktor ključan

Kako navode iz MUP-a, predstavnici Safrana su kazali da su uvjereni da primjena AFIS sistema, tj. upoređivanje otisaka prstiju može pouzdano identifikovati eventualne duple unose identifikacionih podataka-otisaka prstiju u bazi podataka MUP-a
419 pregleda 8 komentar(a)
rampa MUP, Foto: Vijesti
rampa MUP, Foto: Vijesti
Ažurirano: 24.08.2016. 18:34h

AFIS sistem je potpuno pouzdan, ali ljudski faktor je ključan prilikom provjere podataka, odnosno otisaka prstiju kroz sistem, kako bi se u zaključenom biračkom spisku našli samo oni građani koji na to imaju zakonsko pravo, smatraju članovi Koordinacionog odbora.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je saopšteno da su članovima Koordinacionog tijela za praćenje implementacije izbornog procesa eksperti francuske kompanije Safran Identity Security prezentovali danas AFIS civilni sistem, odnosno njegove tehničke mogućnosti.

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović podsjetio je da su francuski eksperti pozvani u Crnu Goru kako bi predstavili mogućnosti koje primjena AFIS sistema pruža s ciljem sprječavanja pojedinih zloupotreba tokom glasanja.

Kako navode iz MUP-a, predstavnici Safrana su kazali da su uvjereni da primjena AFIS sistema, tj. upoređivanje otisaka prstiju može pouzdano identifikovati eventualne duple unose identifikacionih podataka-otisaka prstiju u bazi podataka MUP-a.

Predstavnici francuske kompanije su, kako se dodaje, ocijenili da je kvalitet baze podataka kojom raspolaže MUP na zadovoljavajućem nivou i omogućava punu primjenu AFIS sistema.

“AFIS sistem je potpuno pouzdan, ali ljudski faktor ostaje od ključne važnosti prilikom provjere podataka, odnosno otisaka prstiju kroz sistem, kako bi se u zaključenom biračkom spisku našli samo oni građani koji na to imaju zakonsko pravo, odnosno čiji su biometrijski podaci, u konkretnom slučaju otisci prstiju, odgovarajući, saglasna je većina članova Koordinacionog odbora”, naveli su iz MUP-a.

Današnjoj sjednici prisustvovali su predstavnici Evropske unije u Crnoj Gori i Specijalnog državnog tužilaštva.

Kako je najavljeno, na sjutrašnjoj sjednici eksperti francuske kompanije Safran Identity Security će odgovarati na pitanja članova Koordinacionog tijela.

Bonus video: