Agencija ćuti o donaciji Dženana Lončarevića

Srbijanski pjevač Dženan Lončarević je izbornoj listi Radomira Novakovića Cakana donirao nenovčanu donaciju od 1.000 eura, stoji u dokumentu na Agenciji koji se tiče priloga za izbornu kampanju
13550 pregleda 0 komentar(a)
Najava predizbornog koncerta Lončarevića, Foto: Biram Bar
Najava predizbornog koncerta Lončarevića, Foto: Biram Bar

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) više od mjesec i po dana ćuti da li je pokretala postupak protiv “Biram Bar” zbog sumnje da je svoju izbornu kampanju prošle godine finansirala i iz inostranstva, što je zabranjeno zakonom.

Srbijanski pjevač Dženan Lončarević je izbornoj listi Radomira Novakovića Cakana donirao nenovčanu donaciju od 1.000 eura, stoji u dokumentu na Agenciji koji se tiče priloga za izbornu kampanju.

On je održao koncert na završnoj konvenciji izborne liste 25. maja, dva dana prije izbora.

“Biram Bar” je na izborima dva dana kasnije dobio pet odborničkih mandata.

Sada je članica vladajuće koalicije u tom gradu sa Demokratskom partijom socijalista, Socijaldemokratama i Bošnjačkom strankom.

Čelnik “Biram Bar” imenovan je za potpredsjednika Opštine.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja precizira se, između ostalog, da je zabranjeno učesnicima izbora primanje materijalne, finansijske pomoći i nenovčanih priloga od drugih država, privrednih društava i pravnih lica van teritorije Crne Gore i fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo u Crnoj Gori.

Zbog toga “Biram Bar” prijeti po istom Zakonu novčana kazna od 10.000 do 20.000 eura.

“Vijesti” su sredinom januara poslale Agenciji na čijem je čelu Sreten Radonjić pitanja da li su pokretali postupak, ako jesu koji je njegov ishod a ako nisu, zašto.

Prema Zakonu, fizičko lice smije da pomogne nečiju izbornu kampanju do 2.000, a pravno lice do 10.000 eura.

Bonus video: