Akcije hibridnog karaktera su bezbjednosni izazov

Na sjednici Odbora je iza zatvorenih vrata razgovara o hibridnim prijetnjama državi i održano kotrolno saslušanje predstavnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Ministarstva odbrane
1392 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za odbranu i bezbijednost arhivska fotografija, Foto: Luka Zeković
Odbor za odbranu i bezbijednost arhivska fotografija, Foto: Luka Zeković

Promjene na geostrateškom planu uticale su da Zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesovanja određenih međunarodnih aktera, što uslovljava konkretne akcije, posebno hibridnog karaktera, koje predstavljaju bezbjednosni izazov za državu i region, ocijenjeno je danas na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.

Na sjednici Odbora je iza zatvorenih vrata razgovara o hibridnim prijetnjama državi i održano kotrolno saslušanje predstavnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Ministarstva odbrane.

"Članovi Odbora su upoznati sa dosadašnjim rezultatima u radu organa i institucija u sektoru odbrane i bezbjednosti po ovom pitanju, pri čemu je posebno naglašena saradnja sa partnerima u okviru sistema kolektivne bezbjednosti, te realizovane aktivnosti na datom planu. Saglasno iznijetom, tokom diskusije, akcenat je stavljen na preduzete mjere i radnje na planu jačanja informacionih mreža, kao i u pogledu zaštite kritične infrastrukture, uz ocjenu da navedeno predstavlja obavezu svih elemenata sistema", navedeno je u izvještaju o kontrolnom saslušanju.

Ukazano je na važnost saradnje na domaćem i međunarodnom planu.

Odbor je jednoglasno usvojio sljedece zaključke, između osatlog, da nadležne državne institucije dosljedno i kontinuirano preduzimaju mjere i radnje na prevenciji i zaštiti od potencijalnih hibridnih prijetnji koje predstavljaju koordinisane i sinhronizovane akcije različitim sredstvima protiv demokratskih država i njihovih institucija.

"Odbor ukazuje na značaj izrade strateških i zakonskih dokumenata u oblasti prepoznavanja i djelovanja protiv hibridnih prijetnji. Odbor ukazuje na značaj pravovremene razmjene podataka, praksi, znanja i iskustava, kao i zajedničkog rada organa i institucija u sektoru odbrane i bezbjednosti sa drugim segmentima drustva i međunarodnim akterima na planu daljeg snaženja otpornosti i civilne spremnosti na nacionalnom nivou", navedeno je u zaključcima.

Odbor ističe važnost nastavka aktivnosti na jačanju odbrambenih mehanizama u sektoru odbrane i bezbjednosti, sa fokusom na materijalne i kadrovske kapacitete, a u skladu sa standardima koji se primjenjuju u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti.

Sjednici Odbora nije prisustvovala opozicija. Predstavnici DF-a napustili su sjednicu na početku jer nijesu došli ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, direktor Uprave policije Veselin Veljović i ministar odbrane Predrag Bošković.

Bonus video: