Ako SDP ne odustane od smjene, smatraće da je Krivokapić ponovno u koaliciji sa DPS-om

Protest protiv namjere SDP, DPS, SD i HGI da smijene Jokića je organizovala neformalna grupa građana, a podršku skupu su pružili ili mu prisustvuju i brojni aktivisti pokreta "97.000 - Odupri se"
6955 pregleda 45 komentar(a)
protest u Kotoru, Foto: Sinša Luković
protest u Kotoru, Foto: Sinša Luković
Ažurirano: 14.04.2019. 16:24h

Nekoliko stotina građana koji su se okupili na Trgu od oružja u Starom gradu u Kotoru, na protestnom skupu „Ko predaje Kotor?“, poručili su da su protiv smjene gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate) i pozvali su SDP da odustane od inicijative za njegovo razriješenje, do stvaranja uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

Uz burno negodovanje i zvižduke na svaki pomen te partije i njenih odbornika, demonstranti su pozvali SDP da se vrati ispunjenju svojih obaveza u lokalnoj vladajućoj koaliciji sa Demokratama, DF, URA i SNP i da njeni odbornici prestanu da sabotiraju rad većine u lokalnom parlemnetu, a što partija Ranka Krivokapića čini već mjesecima unazad. U protivnom, kako se čulo na skupu, građani Kotora i ostatak odbornika lokalne vlasti, će smatrati da je SDP otvoreno sklopila koaliciju sa u tom gradu opozicionim DPS, SD i HGI i na taj način prekrojila izbornu volju građana sa posljednjih lokalnih izbora u okrobru 2016, kao i iznevjerila svoj potois na nedavno sklopljeni Spoarzum o budućnosti sa ostatkom opozicije i organizatorima građanskih protesta u Podgorici.SDP je prije desetak dana formalno pokrenula inicijativu za razriješenje Jokića, optužujući ga za samovolju, neispunjavanje strateških razvojnih planova ii nanošenje štete Kotoru. Njihovu inicijativu svojim potpisma podržali su i odbornici DPS, SD i HGI, a sjednica SO koja je zakazana po njihovom zahtjevu i na kojoj će se razmatrati pitanje povjerenja gradonačelniku zakazana je za 24.april.

Protest protiv namjere SDP, DPS, SD i HGI da smijene Jokića je organizovala neformalna grupa građana, a podršku skupu su pružili ili mu prisustvuju i brojni aktivisti pokreta "97.000 - Odupri se". Među okupljenima na glavnom trgu u Starom gradu bili su i lider Demokrata Alaksa Bečić, poslanici te partije Boris Bogdanović i Danilo Šaranović, predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević, gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić (Demokrate), potpredsjednik Opštine Kotor Mišo Samardžić (PzP), predsjednica kotorskog parlamenta i predsjednica DSS Dragica Perović te brojni građanski i aktivisti NVO.

Obraćajući se skupu, Perovič je kazala da sjednica SO 24.aprila neće biti Skupština za koju su oni glasali i koja izražava volju građana iz oktobra 2016., zbog čega je prisutne pozvala da se odmah tu na trgu izjasne da li su za ili protiv smjene gradonačelnika Jokića.

“Konstatujem da je podnešeni predlog za razriješenje predsjednika Opštine Kotor jednoglasno odbijen!”- poručila je Perović nakon što su prisutni uzvicima izrazili podršku Jokiću i odbijanje inicijative SDP-a.

“Sav moj i vaš trud, da stanemo na kraj izbornim krađama, zastrašivanju, pritiscima, političkoj korupciji, donijeli su kao rezultat skidanje sa vlasti crnogorskog režima u Kotoru. Ko to danas pokušava da tu upokojenu avet vrati na političku scenu? Ko to danas želi da preda Kotor? Da li nam je pamćenje toliko kratko da smo zaboravili sve ovo što oni učinili -svu štetu, svo bezakonje, svu devastaciju naše životne sredine i naših života, a koje pojedinci, u poslednje pola godine pokušavaju da rehabilituju.“, kazala je Perović, istakavši da je „vrijeme maskenbala prošlo, pa i političke maske u Kotoru padaju.“

„Beznađe koje nas prati posljednjih trideset godina veliko je breme za svakog od nas, a posebno za našu djecu, našu mladost koja stremi sreći, prosperitetu, humanosti.”- kazala je Milica Ilić, jedna od organizatora građanskog protesta."Iskreno vjerujem u ljubav i posvećenost Vladimira Jokića prema Kotoru. Zato sam danas ovdje. Želim da zajedničkim snagama, snagom volje i karaktera sačuvamo Kotor, bastion slobode zbog nas, zbog naše djece."- poručila je ona.Odbornik Demokrata u SO Kotor, pjesnik, satiričar i muzičar dr Goran Jovanović (Timur Tmurni) posjetio je da su Kotorani nedavno spalili ovogodišnjeg karnevala Tranja Đudića Montanjara koji je likom i djelom, aludirao na lidera SDP Ranka Krivokapića.

“U ovakvoj Crnoj Gori se politika svodi na beskonačne opstrukcije, reketiranja, ucjene, pokušaje da vas povuku sa sobom u baruštine i žabokrečine; da se davimo sa njima u istom smradu. Stalno se udaraju u prsa, pozivaju se na vječitu dosljednost, jednoličnim, ponavljanim frazama koje odudaraju od obećanja i djela i podržavaju opstanak kolektivne amnezije i kolektivnog ludila.”- kazao je JOvanovil istakvaši da je “najveći devastator Kotora mafijaški, lopovski i udbaški režim Don Mila Korleonea Đukanovića, njegovih satelita i partnera u držanju lupeške vreće.”

“Neki i dalje drže vreću, a neki su je dugo držali, pa bi sad možda ponovo.”- rekao je Jovanović dodajući da je “Kotor je oskrnavljen i ranjen, napušten od mnogih vrijednih i razočarnih, ali jos ima snage da se odupre i odupiraće se.”

Među onima koji su u vrijeme trajanja protesta primijećeni na Trgu od oružja bili su i neki od članova i funkcionera kotorske SDP: Mladen Lučić, aktuelni direktor Komunalnog, predsjednica Foruma žena OO SDP Kotor Jelena Milić, potpredsednica Foruma žena SDP Kotor Danijela Vidović.

Bili su tu i odbornici SNP predvođeni bivšom poslanicom te partije u Skupstini Crne Gore Snežanom Jonicom.

Bonus video: