Albanci iz Crne Gore o Rami: Skuplja poene pred izbore

U pokretu URA smatraju da Rama homogenizuje birače zbog izbora, a Đeljošaj tvrdi da je albanski premijer upozorio Brisel
115 pregleda 26 komentar(a)
Edi Rama, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Edi Rama, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2017. 19:58h

Poruka premijera Albanije Edija Rame da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova ukoliko Evropska unija odustane od politike proširenja, služi za prikupljanje političkih poena uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji, smatraju u građanskom pokretu URA. S druge strane, u Albanskoj alternativi (AA), navode da je Rama samo upozorio da Brisel ne smije odustati od politike proširenja.

“Premijer Albanije je, prije svega nekoliko godina, iznosio dijametralno suprotne stavove o ovim pitanjima, pa je potpuno jasno da podizanje nacionalne retorike, u susret predstojećim izborima, ima za cilj homogenizovanje konzervativnog biračkog tijela i prikupljanje jeftinih političkih poena”, ocjenio je funkcioner URA Ilir Harasani.

Albanski premijer je u intervjuu za “Politiko” kazao da ujedinjenje njegove zemlje i Kosova ne može da se isključi ukoliko prespektiva ulaska zemalja regiona u EU nastavi da blijedi.

“Niko ne želi da se okreće sebi i traži manje zajednice, svi žele da se ujedine u veliku uniju. Ali ako nema nade, perspektive, prostora, onda se, naravno, mogu desiti manje zajednice”, rekao je on, navodeći da unija Albanije i Kosova nije njegova želja, već “moguća alternativa zatvorenim vratima EU”.

Komentarišući mogućnost ujedinjenja država, Rama je u oktobru izrazio uvjerenje da ona pripada prošlosti. Zagovornici ujedinjenja albanskih terirtorija, navode da Albaniji treba da pripadnu djelovi Srbije, Makedonije i Crne Gore.

“Slične stvari smo vidjeli i u drugim balkanskim državama - od voza za Kosovsku Mitrovicu i formiranja Vojske Kosova, do usijane retorike u Bosni i Hercegovini i famozne 'ugroženosti države' u Crnoj Gori”, tvrdi Harasani.

Agencija Beta je objavila da je, komentarišući Raminu izjavu, neimenovani zvaničnik NATO-a izrazio "zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja bezbjednosnih prilika" na Zapadnom Balkanu, i stavio do znanja da "snažno ohrabruje vođe u regionu da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja".

Zamjenik predsjednika AA Nik Đeljošaj smatra da je Rama poručio Briselu da se od politike proširenja ne smije odustati.

“Brisel mora brže da otvori vrata za Balkan, a i ostale države Balkana treba brže i hrabrije da slijede politiku koju od njih očekuje EU. Jedino vlade Albanije i Crne Gore slijede put EU”, kazao je Đeljošaj.

Opozicija u Albaniji bojkotuje rad parlamenta i prijeti da neće učestvovati na izborima 18. juna, jer neće biti fer i slobodni.

Đeljošaj: Lider na Balkanu ne stvara tenzije

Rama je najveći faktor stabilnosti u regionu i svi ostali balkanski premijeri trebalo bi da se ugledaju na njega, smatra Đeljošaj.

“Kada bismo mogli klonirati Ramu, da Rame budu premijeri u zemljama Balkana, nikada ne bi bilo tenzija ni sukoba, tako da sam siguran da na djelu i izjavama Rama nikad neće biti povod tenzija. Njegova direktnost u izjavama kada su u pitanju teške teme i uspravnost pred svima su Ramu izdigli da je glavni lider država Balkana i siguran dok god bude tako Balkan će biti mirna i sigurna luka”, kazao je Đeljošaj.

EU još ima magiju za Balkan, ali ako evropske čini iščeznu stvari bi mogle da krenu loše

Evropska unija, uprkos svojim problemima, i dalje ima neku vrstu “magije” za Zapadni Balkan kao što je imala za zemlje osnivače poslije Drugog svjetskog rata, kazao je albanski premijer.

“Ali ako te evropske čini iščeznu, vjerujete mi, stvari bi mogle krenuti zaista loše”, rekao je u intervjuu za “Politiko”.

Rama je rekao da bi zaustavljanje proširenja destabilizovalo Evropu i da bi “alternativa bila noćna mora za narode i zemlje Evrope”.

“Postoji nedostatak razumijevanja ili nedostatak vizije u neshvatanju da je ovom regionu potrebna Evropa, ali i da je Evropi potreban region, za obezbjeđivanje i osiguranje Evrope. Kako Unija može biti bezbjedna i sigurna ako Balkan poludi”, rekao je.

Rama je naveo da ne misli da je novi rat u regionu “prvi scenario” i dodao da smanjivanje tenzija “veoma mnogo zavisi od EU i SAD”.

Bonus video: