Albanci na izbore idu u tri kolone

Albanske partije sve dalje od velike koalicije, politički savez ozvaničili Siništaj i Cungu
63 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 09:40h

Albanske partije će na oktobarskim izborima najvjerovatnije nastupiti u tri kolone, koje će predvoditi Albanska alternativa (AA), Forca i Demokratska unija Albanaca (DUA).

Iako lideri albanskih partija u javnosti i dalje pozivaju na formiranje jedinstvene liste, prema saznanjima “Vijesti”, na terenu se vode pregovori o formiranju manjih koalicija.

Prvu takvu koaliciju su ozvaničili predstavnici Force Nazifa Cungua i Građanske inicijative Vaselja Siništaja, potpisujući sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. U saopštenju objavljenom nakon potpisivanja sporazuma, navodi se da je albanskoj političkoj sceni zbog izbornog zakona potrebno ukrupnjavanje.

"Koristimo ovu priliku da uputimo iskren poziv bez uslovljavanja svim drugim albanskim političkim subjektima, da nam se pridruže", navodi se u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

Cungu i Siništaj navode u saopštenju da albanski političari moraju pokazati odgovornost i dalekovidost, upozoravajući da sve nesporazume i lične sukobe treba ostaviti po strani.

Forca i Građanska inicijativa, kako se navodi, prvi je korak ka ujedinjenju “budući da su njihovi problemi veoma bliski”.

"Ujedinjenje dva politička subjekta ovim sporazumom predviđeno je najkasnije do 30. juna 2013. godine, u najpogodnijoj organizacionoj formi uvažavajući ime Forca kao osnovu imena buduće zajedničke partije", navodi se u saopštenju.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: