Albanci se nude Milu Đukanoviću

Evropska Crna Gora bi mogla da formira vladajuću većinu i bez Bošnjačke stranke
57 pregleda 0 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Anto Baković
Nazif Cungu, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 17.10.2012. 16:51h

Koalicija "Evropska Crna Gora" mogla bi obezbijediti većinu za formiranje Vlade i bez Bošnjačke stranke, nakon što su predstavnici albanskih partija pokazali interesovanje za saradnju.

Predsjednik Force Nazif Cungu i budući poslanik Albanske koalicije Fatmir Đeka kazali su juče da u koaliciji Mila Đukanovića vide prirodnog saveznika.

I pored poziva čelnika Demokratskog fronta manjinskim strankama da stanu uz vladu nacionalnog jedinstva, Cungu je kazao da je teško govoriti o savezu sa strankama opozicije.

Iako su u ranijem sazivu parlamenta DPS i SDP bili u koaliciji sa Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI) i Bošnjačkom strankom (BS), članice “Evropske Crne Gore” sa osvojenih 39 mandata Vladu mogu formirati uz podršku jednog hrvatskog i dva albanska poslanika

Iako su u ranijem sazivu parlamenta DPS i SDP bili u koaliciji sa Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI) i Bošnjačkom strankom (BS), članice “Evropske Crne Gore” sa osvojenih 39 mandata Vladu mogu formirati uz podršku jednog hrvatskog i dva albanska poslanika. To praktično znači da bi sa njima Đukanovićeva koalicija imala 42 poslanika, te da joj u toj kombinatorici ne bi trebala podrška Bošnjaka.

Portparol DPS-a Časlav Vešović očekuje nastavak saradnje sa Bošnjačkom strankom, navodeći da je stranka Mila Đukanovića uvijek raspoložena za koalicionu saradnju sa partijama sa kojima dijele programske ciljeve i političke principe

Portparol DPS-a Časlav Vešović očekuje nastavak saradnje sa Bošnjačkom strankom, navodeći da je stranka Mila Đukanovića uvijek raspoložena za koalicionu saradnju sa partijama sa kojima dijele programske ciljeve i političke principe.

Ti principi su, kako tvrdi, dostizanje boljeg životnog standarda i evropske i NATO integracije. On je ocjenio da su u DPS-u uvjek smatrali da prilikom sklapanja koalicija ne treba ugrožavati više vrijednosti i programske prinicipe zbog nekoliko mandata ili funkcionerskih mjesta.

"Za DPS su poželjni partneri u vlasti sve partije koje će se zajedno sa nama svim snagama boriti za napredak Crne Gore u svim oblastima, ali i podijeliti teret odgovornosti koju vlast nosi. Kao građanska partija imali smo kvalitetnu saradnju sa nacionalnim partijama, koja je rezultirala snaženjem multietničkog sklada u našem društvu i očekujemo da se takav trend nastavi”, rekao je Vešović.

Bonus video: