Albanska dijaspora u borbi za opštinu: Tražiće pomoć kongresmena

“Vrijeme je pokazalo da crnogorska vlast radi na ekonomskom slabljenju prostora na kojima žive Albanci” rekao je Ivezaj
23 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 17:55h

Predstavnici albanske dijaspore tražiće od Stejt departmenta i američkog kongresa da u kontaktima sa Vladom Crne Gore insistiraju na projektu punopravne opštine Tuzi, kazao je Đerđ Ivezaj, predsjednik organizacije “Malesia e madhe”.

Predsjednik najuticajnije organizacije koja okuplja albansku dijasporu u Sjedinjenim Američkim Aržavama (SAD) optužio je Vladu Crne Gore da opstruira projekat samostalne opštine, iako je premijer Milo Đukanović prošllog oktobra građanima Malesije obećao da će se na konsultativnom referendumu izjasniti o opštini.

“U Crnoj Gori ne postoji politička volja da se izađe u susret zahtjevima albanske manjine. Iako građanima Malesije godinama obećava punopravnu opštinu, crnogorska vlast zapravo opstruira taj projekat. Nije dovoljno što Malesija ispunjava ekonomske uslove, niti što političari vlasti na svakim izborima govore kako opština samo što nije formirana. Sve ostaje na javnim obećanjima, dok se u praksi radi drugačije. Na to smo do sada ukazivali američkim zvaničnicima i nastavićemo da tražimo rješavanje tog pitanja”, kazao je Ivezaj.

On je ocijenio da se Albanci u Crnoj Gori suočavaju sa kršenjem ljudskih prava, navodeći kao primjere zabranu korištenja nacionalnih simbola, neravnomjernu zastupljenost u državnim institucijama i manjak ulaganja u prostore u kojima Albanci čine većinu.

Ivezaj je kazao da će dijaspora nastaviti da politički i finansijski pomaže svoje sunarodnike, pozivajući i druge organizacije u SAD da se priključe. Na taj način, kako je kazao, dijaspora može zaustaviti ekonomsko slabljenje prostora u kojima žive Albanci. On je optužio vlast da naseljavanjem Bošnjaka u naselju Karabuško polje radi na promjeni demografske strukture u Malesiji.

Tuzi

“Vrijeme je pokazalo da crnogorska vlast, koja sebe naziva demokratskom, radi na ekonomskom slabljenju prostora na kojima žive Albanci. To rade kako bi dokazali da Malesija ne može biti opština i da taj narod može živjeti samo pod kišobranom podgoričke uprave. Dok statistika pokazuje da je sve više mladih koji odlaze u inostranstvo, vlast naseljava Malesiju nealabanskim stanovništvom kako bi promijenila demografsku strukturu”, ocjeni je Ivezaj.

On je ocijenio da dijaspora ima moralnu obavezu da humanitarno i politički pomaže sunarodnike u Crnoj Gori, kako bi im obezbijedili sva nacionalna i ljudska prava. Ivezaj je kritikovao i predstavnike albanskih političkih partija, navodeći da “neki koji su se prodali državi” ne rade ništa na poboljšanju položaja sunarodnika. Podsjećajući na saradnju sa američkom administracijom, u vrijeme kada je Hilari Klinton bila državni sekretar, Ivezaj je poručio da pomoć očekuje od kongresmena Karla i Sandera Levina i Eliota Endžela koji su, kako je kazao, i ranije insistirali na “riješavanju albanskog pitanja”.

Galerija

Bonus video: