Aleksić: Obeštećenje političkih zatvorenika je pitanje pravde

Poslanik Demokratskog fronta je ocijenio da bi bilo licemjerno razmišljati o tome koliko bi obeštećenje žrtava koštalo državu
1209 pregleda 5 komentar(a)
Aleksić, Foto: Filip Roganović
Aleksić, Foto: Filip Roganović

Demokratski front (DF) podržava inicijativu o donošenju zakona o rehabilitaciji političkih zatvorenika, kazao je poslanik tog političkog saveza Budimir Aleksić, navodeći je obeštećenje žrtava pitanje pravde, i da bi bilo licemjerno razmišljati o tome koliko bi koštalo državu.

Među zemljama članicama i kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora jedina od država bivše SFRJ nema zakon o rehabilitaciji političkih zatvorenika, zbog čega je Akcija za ljudska prava (HRA) u septembru uputila inicijativu da Vlada hitno sačini radnu grupu koja bi radila na izradi tog akta.

Aleksić je agenciji MINA kazao da se odavno zalaže da treba rehabilitovati sve političke zatvorenike, ne samo sa Golog otoka.

„Goli otok je, naravno, drastičan primjer, i tu je najviše procentualno bilo ljudi iz Crne Gore. To je trebalo davno uraditi, ali bolje ikad nego nikad“, rekao je Aleksić.

On je kazao da DF podržava inicijativu HRA, i da taj politički savez čine stranke demokratske orijentacije koje osuđuju sve zločine totalitarnih režima i sve logore.

Kako je rekao, SFRJ je bila jedina država koja je imala logore nakon Drugog svjetskog rata.

„Bila je NDH, pa poslije toga Titova Jugoslavija, koje su na ovim prostorima imale logore za političke zatvorenike, što je stravično i za svaku osudu“, precizirao je Aleksić.

On je podsjetio da DF insistira na vrlo bliskim odnosima sa Rusijom.

„Tim prije mi imamo sentiment prema tim ljudima koji su bili proruski orijentisani, i koji su zbog takve orijentacije i ljubavi prema Rusiji bili tako surovo mučeni i osuđeni“, kazao je Aleksić.

Oni su, kako je naveo, bili brutalno mučeni metodama i sredstvima koje do tada nijesu bile poznate, i koje su nadmašile nacističke metode.

„Iz svih tih razloga, DF svakako podržava tu inicijativu“, dodao je Aleksić.

On je ocijenio da bi bilo licemjerno razmišljati o tome koliko bi obeštećenje žrtava koštalo državu.

„Ova država, odnosno Vlast, se hvali da ima novca, da je „ekonomski tigar na Balkanu“, da je to najbrže najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Oni sami priznaju da ima novca. Ako je već tako, onda tim prije treba obeštetiti ove ljude“, naveo je Aleksić.

S druge strane, kako je kazao, postoji sijaset primjera gdje država troši pare na "maltene beznačajne stvari".

„A ovo nije nimalo beznačajno. Ovo je pitanje pravde, a pravda i pravo su temelj i garant opstanka svake države“, istakao je Aleksić.

On smatra da se to može jednostavno sprovesti, na način kako su to radile zemlje istočnoevropskog bloka. „Nema šta da izmišljamo, potrebno je samo da vidimo šta drugi rade, i da to primijenimo“.

„Stvar je, po mom mišljenju, veoma prosta, i što se tiče motivacije da se oni politički rehabilituju, i što se tiče obaveze da se novčano obeštete“, zaključio je Aleksić.

Bonus video: