Ambasada SAD: Kosovska skupština da ratifikuje sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom

"Ostajemo u potpunosti uvjereni - poslije značajnog razmatranja stručnjaka vlade SAD - da je linija razgraničenja uspostavljena sporazumom tačno nacrtana"
1 komentar(a)
Ambasada SAD, Kosovo, Foto: Facebook
Ambasada SAD, Kosovo, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.05.2017. 17:43h

Američka ambasada u Prištini pozvala je danas Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

"Ostajemo u potpunosti uvjereni - poslije značajnog razmatranja stručnjaka vlade SAD - da je linija razgraničenja uspostavljena sporazumom tačno nacrtana. Došlo je vrijeme da se stavi tačka na rasprave i neslaganja koja samo štete Kosovu, nanose štetu kredibilitetu Kosova u inostranstvu i otežavaju sposobnost građana Kosova da slobodno putuju", navodi se u saopštenju.

Ambasada dodaje da je taj sporazum "dobro, ispravno i korektno razgraničenje" između dvije veoma prijateljske susjedne zemlje i poziva Vladu Kosova da odmah ponovo podnese instrument ratifikacije Skupštini Kosova, a poslanike da ga ratifikuju bez daljeg odlaganja.

"Vrijeme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Kosova kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova", navela je američka ambasada.

Sjednica Vlade Kosova na kojoj je trebalo da bude utvrđen predlog zakona o razgraničenju sa Crnom Gorom odložena je danas i biće održana poslije sjednice Skupštine Kosova na kojoj se glasa o povjerenju Vladi.

"Poslije diskusija koalicionih partnera Demokratske partije Kosova (DPK) - Demokratskog saveza Kosova (DSK) kojima su prisustvovali i predstavnici SAD postignuta je saglasnost da se sjednica Vlade, na kojoj će biti razmotren Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o graničnoj liniji Kosova i Crne Gore, održi poslije sjednice Skupštine Kosova koja će biti održana u srijedu", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ratifikacija sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom jedno je od najznačajnijih pitanja za "budućenost građana i države Kosovo".

Na dnevnom redu skupštinske sjednice, zakazane za srijedu, je glasanje o (ne)povjerenju Vladi Kosova kojom predsjedava Isa Mustafa.

Politički analitičari ocijenili su da je današnja odluka da se razgraničenje sa Crnom Gorom razmatra poslije zahtjeva za izglasavanje nepoverenja u suštini pritisak na DPK da njeni poslanici ne glasaju za predlog opozicije za smjenu Vlade.

Analitičari su ocijenili da bi poslije eventualnog izglasavanja nepovjerenja Vladi Mustafa mogao da okrivi DKP za neuspjehe u vezi sa ukidanjem viza građanima Kosova i razgraničenja sa Crnom Gorom.

Predsjednik Skupštine Kadri Veselji i premijer Isa Mustafa ranije su kazali da ukoliko ne bude usvojen zakon o razgraničenju sa Crnom Gorom, nema smisla nastaviti sa sadašnjom koalicijom DSK-DPK.

Bonus video: