Ambasade čekaju paraf na dogovor

Glavni odbor DPS-a danas bi trebalo formalno da utvrdi stav povodom spornih tačaka, nakon što je u neformalnim kontaktima postignuta načelna saglasnost sa SDP, Demosom i GP URA oko većine spornih pitanja. Sjednica GO DPS je u 17 sati
19 komentar(a)
DPS, Foto: Luka Zeković
DPS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2016. 06:49h

Predstavnici najuticajnih ambasada u Crnoj Gori pokušavaju da pomognu da se postigne saglasnost oko sporazuma o održavanju demokratskih izbora i to posredovanje je učestalo posljednjih dana, saznaju “Vijesti”.

Glavni odbor DPS-a danas bi trebalo formalno da utvrdi stav povodom spornih tačaka, nakon što je u neformalnim kontaktima postignuta načelna saglasnost sa SDP, Demosom i GP URA oko većine spornih pitanja. Sjednica GO DPS je u 17 sati.

Prema informacijama “Vijesti” obje strane zainteresovane su za pozitivan ishod, ali je i juče bilo neizvjesno da li će do njega doći. Među Među najspornijim pitanjima ostali su kontrola zapošljavanja i finansija lokalne samouprave i odlaganje lokalnih izbora u Tivtu.

Lider DPS-a Milo Đukanović je ranije tvrdio da bi opozicija, ukoliko bi pristala da preuzme mjesto ministra finansija, može da kontroliše lokalne budžete, ali oni traže direktno prisustvo u opštinskim tijelima.

Takođe, DPS-u je neprihvatljivo da izbori u Tivtu budu paralelno sa parlamentarnim i najviše na šta bi pristali je da oni budu održani u junu. DPS takođe, kako je ranije objašnjavao premijer, smatra da generalnog inspektora ANB-a treba da predlaži Vlada, kao što propisuje zakon. Opozicija bi učešćem u Vladi mogla da utiče na izbor kandidata, ali SDP, Demos i URA traže garancije da im to mjesto pripada. Sporna je i profesionalizacija RTCG.

Bonus video: