Američki konzul u CG: Državljani SAD se žale na vaše pravosuđe

Amerikanci redovno dolaze do nas sa problemima sa kojima se suočavaju sa organima Vlade Crne Gore, kao što je prijava boravka ili rada u Crnoj Gori za period duži od tri mjeseca...
215 pregleda 0 komentar(a)
Kori Gonzales, Foto: Boris Pejović
Kori Gonzales, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.02.2012. 09:12h

To što je Ambasada SAD u Podgorici nedavno u štampi objavila oglas u kojem poziva državljane SAD sa prebivalištem ili privremenim boravkom u Crnoj Gori da se registruju, kako bi ih obavijestila u slučaju opasnosti, predstavlja redovnu proceduru Stejt departmenta i u svim drugim zemljama, kazao je konzul SAD u Podgorici Kori Gonzales.

"Stejt department redovno podsjeća Amerikance sa prebivalištem u Crnoj Gori i u svim drugim zemljama da bi trebalo da se registruju preko STEP programa tako da možemo biti u kontaktu sa njima. Ovog mjeseca smo izabrali oglas u novinama kako bismo stupili u kontakt sa američkom populacijom koja živi u Crnoj Gori, a sa kojima to prije nijesmo bili u mogućnosti. Ranije smo koristili naš vebsajt i Fejsbuk stranicu”, kazao je “Vijestima” šef konzularnog odjeljanje u Ambasadi SAD u Podgorici.

On je dodao da sada podstiču Amerikance da se registruju da bi mogli da ih pozovu na takozvane “town hall” sastanke sa zvaničnicima Ambasade koje planiraju za proljeće, kada će i više informacija o tome moći će da se nađe na vebsajtu i Fejsbuk stranici Ambasade.

Koje vrste informacija i koji su to hitni slučejevi o kojima Ambasada šalje informacije?

Američke ambasade širom svijeta šalju obavještenja Amerikancima o uslovima putovanja u zemlju, o načinu glasanja, porezu, kao i o slučajevima neočekivanog zatvaranja Ambasade.

U prošlosti, Ambasada SAD u Podgorici je objavila upozorenja Amerikancima obavještavajući ih o poplavama oko Skadarskog jezera ili informišući ih da izbjegavaju velika okupljanja u gradu koja mogu da ometaju njihovo putovanje. Sve naše poruke su arhivirane na internet stranici Ambasade.

Da li američki državljani u Crnoj Gori pristupaju Ambasadi zbog problema sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori? Na šta se odnose njihove žalbe?

Ambasada SAD u Podgorici je objavila upozorenja Amerikancima obavještavajući ih o poplavama oko Skadarskog jezera ili informišući ih da izbjegavaju velika okupljanja u gradu koja mogu da ometaju njihovo putovanje

Pomoć našeg osoblja se često odnosi na pomoć Amerikancima da stupe u kontakt sa crnogorskim zvaničnicima koji mogu odgovoriti na njihova pitanja.

Koliko je viza Ambasada izdala crnogorskim državljanima do sada?

Nemamo statističke podatke o broju crnogorskih državljana koji su aplicirali za vize ovdje u Podgorici. Međutim, od 1. januara 2011. godine, oko 3.500 građana, svih nacionalnosti, aplicirali su za vize u našoj ambasadi.

U fiskalnoj 2010. godini, koja traje od 1. oktobra 2009. do 30. septembra 2010. godine, koja je posljednja godina za koju imamo statistiku, izdato je 3.500 viza (svih kategorija) pojedincima sa crnogorskim pasošima. Još oko 1.000 viza je izdato tokom te godine onima koji su posjedovali pasoše Srbije i Crne Gore (stari plavi pasoši).

Da li crnogorski državljani moraju da idu u druge zemlje, a posebno Srbiju, Bosnu ili Albaniju da bi se procesuirale njihove aplikacije za vize, od kada je završen Konzularni aneks?

Nema više potrebe da građani Crne Gore apliciraju za američke vize u inostranstvu. U prošlosti, crnogorski građani su morali da putuju u te ambasade zato što su čekali na intervju u Podgorici veoma dugo. Ranije smo mogli da procesuiramo samo 100 viza nedjeljno, a sada nemamo takvih ograničenja.

Od 1. januara 2011. godine, oko 3.500 građana, svih nacionalnosti, aplicirali su za vize u SAD ambasadi

Međutim, i dalje podstičemo aplikante da se prijave što prije. Pošto se od njih može tražiti da donesu dodatnu dokumentaciju ili dodatne dokaze o kvalifikovanosti za vizu, moraju da računaju na to da Ambasada možda neće moći da im izda vizu odmah.

Ambasada ne može pomoći oko posla

Crna Gora je nedavno dodata na listu 55 zemalja čijim državljanima je dozvoljeno da apliciraju za H2 vize. Šta to znači za crnogorske državljane i koliko njih je dobilo tu vrstu vize? H2 kategorija vize se odnosi na pojedince koji su angažovani od strane neke američke kompanije za posao koji je privremen i obično sezonskog karaktera.

Kada kompanija prepozna da u SAD-u nema dovoljno radnika za određenu vrstu posla, ona podnosi dokumentaciju sa zahtjevom da dovede određene pojedince iz inostranstva kako bi popunili te pozicije.

Jednom kada američko Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost (U. S. Department of Homeland security) odobri molbu, aplikant može doći u ambasadu da aplicira za vizu. Nažalost, ambasada ne posjeduje spisak poslodavaca u Sjedinjenim Državama, tako da ne možemo da pomognemo građanima Crne Gore u pronalaženju posla.

Pošto je građanima Crne Gore tek nedavno odobreno da mogu aplicirati za ovu kategoriju vize, još nijednu nijesmo izdali u Ambasadi.

Bonus video: