Amfilohije: Nadam se da Tači dolazi da Đukanoviću vrati Metohiju

Amfilohije je kazao da bi “ako Tači vrati Crnoj Gori ono što joj pripada, Đukanović i drugi shvatili da su se priznavanjem nezavisnog Kosova odrekli i Crne Gore”
61 pregleda 394 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2015. 22:51h

Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije rekao je da se nada da šef diplomatije Kosova Hašim Tači dolazi u Crnu Goru kako bi “vratio ključeve od 30.000 kuća onih koji su prognani sa Kosova i ovdje žive kao prosjaci”.

“Nadam se da dolazi i da našem premijeru Đukanoviću (Milu) vrati ono što je za vrijeme Zetske banovine pripadalo Crnoj Gori i da mu kaže 'evo ti, čovječe, Metohija. Vraćam ono što sam oteo”, rekao je Amfilofije u Mojkovcu.

On je u tom gradu govorio na akademiji koju su, povodom 99 godina od Mojkovače bitke, organizovali Srpski nacionalni savjet, Društvo srpskih domaćina i Srpski kulturni centar “Stefan Nemanja”.

Amfilohije je kazao da bi “ako Tači vrati Crnoj Gori ono što joj pripada, Đukanović i drugi shvatili da su se priznavanjem nezavisnog Kosova odrekli i Crne Gore”.

“Priznavanjem nezavisnog Kosova pljunuli su na kralja Nikolu Prvog Petrovića, ali su se odrekli i onoga što je značila Mojkovačka bitka. Ako bi Tači vratio ono što je sve do 1945. bilo crnogorsko, time bi se vaspostavila prava Crna Gora”, rekao je on dodajući da je Zetska banovina imala preko 30.000 km kvadratnih i da je između ostalog obuhvatala Pelješac, Stono, Mljet, Dubrovnik, teritoriju do rijeke Neretve...

“I Rašku oblast, Novu Varoš, Novi Pazar do Mitrovice, a i kraj do Đakovice i do Prizrena. Tako je bilo do 1945. kada se dogodilo čerečenje Kosova, a time i Crne Gore”, rekao je on .

Amfilohije je kazao da “će uvijek biti onih koji će sopstvene interese i interese debelog crijeva proglašavati za ideologiju”.

On je pripadnike CPC nazvao “vjerskim delikventima” poručujući Mojkovačanima da se ne odriču ćirilice.

Galerija

Bonus video: