Amfilohije sa Varheljijem: Trenutna situacija narušava imidž Crne Gore u Evropi

"Razgovor je završen u obostranoj nadi da će saradnja biti nastavljena a rješenje postignuto...", saopšteno iz MCP
28993 pregleda 288 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Mitropolit Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2020. 19:22h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sastao se sa komesarom Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Iz Mitropolije je saopšteno da su tema razgovora bila najnovija društvena i politička dešavanja u vezi Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Razgovor je završen u obostranoj nadi da će saradnja biti nastavljena a rješenje postignuto, jer trenutna situacija, kako je zaključeno, narušava imidž Crne Gore u Evropi, kao i sliku njene demokratije", saopšteno je iz MCP.

Navedeno je da se mitropolit Amfilohije zahvalio Varheljiju na njegovom interesovanju i angažovanju po pitanju Zakona o slobodi vjeroispovijeti.

"On mu je ukazao na ključne prigovore SPC povodom načina donošenja i samog sadržaja zakona, koji je po mišljenju Crkve, antiustavan i diskriminacioni", saopšteno je.

Mitropolija u saopštenju nije komentarisala navodni predlog premijera Markovića o privremenom odlaganju primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali je TV Vijesti dobila odgovor na pitanje, šta će biti stav crkve ukoliko im to Vlada zvanično ponudi kao opciju za dogovor.

"Episkopski savjet je opredijeljen za istinski i pravi dijalog, koji podrazumijeva, na prvom mjestu da se u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, prvo ukloni Zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu. Zato se ova eventualna ponuda može shvatiti kao interna vladina kalkulacija koja ništa nema zajedničko sa našim zahtjevom i shvatanjem istinskog i pravog dijaloga. Jer pristati na odgađanje primjene Zakona, je u isto vrijeme i pristanak na Zakon i na njegovu primjenu. S pažnjom ćemo pratiti šta će se narednih dana dešavati i biće jasnije svakako vidjeti da li su zahtijevi za dijalog iskreni ili je u pitanju samo trenutna politička igra i kalkulacija. U svakom slučaju, mi sa sudbinom Crkve i povjerenjem građana nemamo namjeru ni da kalkulišemo, ni da se igramo", rekao je za TV Vijestri sveštenik MCP Nikola Pejović.

Bonus video: