Analitičari o političkoj turbulenciji u PG: Nije se umiješala treća strana

Analitičar Zlatko Vujović misli da sukob u Pozitivnoj nema nikakve veze sa DPS-om, i da se radi o ličnim sukobima
44 komentar(a)
Evropsko lice Podgorice, Foto: Savo Prelević
Evropsko lice Podgorice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.08.2014. 17:41h

Turbulentna politička dešavanja u Podgorici, od pregovora za formiranje manjinske vlasti do sukoba u Pozitivnoj Crnoj Gori, rasplamsale su brojne debate, a analitičari ne smatraju da je svemu kumovala neka treća strana ili Demokratska partija socijalista.

Kako prenosi TV Vijesti, nametnula se sumnja da je prste umiješao DPS, od toga da navodno kontroliše dio Pozitivne koji je zatražio smjenu Darka Pajovića, što je kazao i sam Pajović, do toga da su aktivirani "spavači" u drugim partijama.

Analitičar Zlatko Vujović misli da sukob u Pozitivnoj nema nikakve veze sa DPS-om, i da se radi o ličnim sukobima.

Direktorica Centra za građansko obrazovanje i analitičarka Daliborka Uljarević navodi da su poznavaoci političkih prilika već duže svjesni turbulencija u Pozitivnoj.

Kada je u pitanju povlačenje nosioca liste Evropsko lice Podgorice, analitičari smatraju da je logično što se Dragan Bogojević sada povukao jer je ranije bilo malo izvjesno da će biti gradonačelnik.

"Vidjeli smo da je ustvari pravi lider te koalicije bio gospodin (Ranko) Krivokapić koji je preuzeo potpuno liderstvo. Bogojevć je bio potpuno isključen iz tih pregovora i meni zvuči prilično prirodno njegova odluka, bez obzira na obrazloženje, da u situaciji kada on ne kontroliše proces, čak ne daje ni neki veći doprinos, naravno da će se zapitati: pa što i ako postanem gradonačelnik, koji se apsolutno ništa neće pitati", navodi Vujović.

Uljarević smatra da je malo vjerovatno da je Bogojević donio odluku bez konsultacija sa koalicijom čiji je bio nosilac liste.

"Ukoliko je zaista imao komunikaciju, ukoliko se konsultovao sa onima koji su ga predložili, onda možemo da se pitamo da li je sve ovo bila farsa sa pregovorima i da li je Bogojević u konačnici trebalo da posluži samo kao alibi da se oni prekinu", pita se Uljarević.

Izbori bi, prema analitičarima, bili pogubni i za SDP i Pozitivnu, a postavlja se i pitanje opstanka jedne od najmlađih partija.

"Održavanje izbora u ovom trenutku za SDP i Pozitivnu bi bilo ravno političkom samoubistvu. Logično je da će uraditi sve što mogu da tako nešto odlože", smatra Vujović.

Pozitivnu drma sukob koji prijeti da je ugasi svega dvije godine nakon osnivanja.

"Ako žele da opstanu, oni će morati da omoguće određenu vrstu demokratizacije partije. Sa druge strane, da privuku i druge ugledne ljude da postanu članovi. Defintivno, to će značiti i određenu vrstu promjene rukovodstva", navodi Vujović.

Uljarević navodi da je bitno da imamo iskustvo stranke koja je koristeći unutrašnje procedure rješavala nesuglasice i podjele, ali dodaje da su i pozicije SDP-a poljuljane.

"Njen lider Krivokapić će izgubiti legitimitet ukoliko ne napravi sporazum sa opozicijom”, smatra Uljarević.

Bonus video: