Analiza o azilantima iz CG: Odlaze i oni koji ukazuju na korupciju

Vučković smatra da i pored činjenice da je Crna Gora u procesu pristupnih pregovora sa EU, Njemačka treba da vrijednuje individualni napredak država kandidata. On smatra da se u Crnoj Gori mogu osjećati nesigurno oni koji ukazuju na organizovani kriminal i korupciju
58 pregleda 5 komentar(a)
Odlazak sa sjevera, Foto: Aida Skorupan
Odlazak sa sjevera, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 25.05.2015. 17:46h

Njemačka treba da ostavi otvorena vrata građanima Crne Gore koji traže azil, jer se ta zemlja, zbog nedovoljnog nivoa u implementaciji vladavine prava, ne može smatrati bezbjednom.

To je ocjenjeno u analizi portala “European Western Balkans”, u kojoj se navodi da Njemačka treba pažljivo da razmotri zahtjeve crnogorskih građana za azil.

“Preporučujemo Njemačkoj da ostavi otvorena vrata svima koji smatraju da im je život ugrožen u Crnoj Gori i tako im da šansu da se osjećaju sigurno i slobodno”, navodi se u analizi Vladimira Vučkovića iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

On je podsjetio da je 2013. godine 41 odsto zahtjeva za azil bilo Srbije, 21 iz Albanije i Makedonije, dok je iz BiH bilo 14 odsto. Navodeći da crnogorski državljani čine dva odsto stanovnika zapadnog Balkana koji traže azil, Vučković je istakao da im ne treba uskraćivati šansu zbog nekih negativnih iskustava iz regiona.

Vučković smatra da i pored činjenice da je Crna Gora u procesu pristupnih pregovora sa EU, Njemačka treba da vrijednuje individualni napredak država kandidata. On smatra da se u Crnoj Gori mogu osjećati nesigurno oni koji ukazuju na organizovani kriminal i korupciju.

“Potpuno je jasno da nema zaštite građana koji smatraju da su im ugožena osnovna ljudska prava u Crnoj Gori. Osim toga, demokratski procesi u državi su u određenim aspektima zabrinjavajući i postoje situacije koje mogu dovesti do individualne ugroženosti. To se odnosi na one koji se suprotstave vlastima, posebno kada je u pitanju organizovani kriminal i korupcija”, navodi se u analizi.

Bonus video: