Andrijevička opozicija se uzda u sud

Nakon što je DPS i poslije tri negativne presude nastavila nesmetano da vrši vlast, lokalni odbor SNP-a uložio je novu žalbu, sud zakazao usmenu raspravu za 5. jul
52 pregleda 0 komentar(a)
sjednica, SO Andrijevica, Foto: Tufik Softić
sjednica, SO Andrijevica, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 02.07.2012. 18:15h

Politička situacija u Andrijevici, nakon turbulentnih dešavanja koja traju već dvije godine, mogla bi biti razriješena početkom mjeseca pred Upravnim sudom u Podgorici.

Nakon što je DPS i poslije tri negativne presude nastavila nesmetano da vrši vlast, lokalni odbor SNP-a uložio je novu žalbu, a sud je ovog puta zakazao usmenu raspravu za 5. jul.

Šef SNP-a u Andrijevici Goran Stojanović očekuje da će sud potvrditi ranije presude.

"Mi smo dobili poziv i poći ćemo na raspravu. Ne sumnjamo da isti sud u istom predmetu može donijeti različite presude", kazao je Stojanović.

On se nada da će se konačno završiti "političko i pravno nasilje koje sprovodi DPS".

"Odbor DPS-a u Andrijevici nastavio je i pored presuda Upravnog suda da bez legaliteta i legitimiteta vrši vlast, dok državni organi ne preduzimaju nikakve mjere. To nam govori da oni to najvjerovatnije rade uz podršku vrha partije", rekao je Stojanović.

On smatra da bi za rješenje situacije u Andrijevici najkorektnije bilo da se raspusti lokalna skupština i da se raspišu vanredni lokalni izbori.

"Poslije svega što se u ovom gradu dešavalo, narod treba da kaže svoje i neka se poslije toga poštuje volja naroda. Sve naše priče o političkoj korupciji i nepotizmu potvrdile su se ovih dana kada je jedan od vrlo uticajnih članova te partije u Andrijevici istupio iz DPS-a i ispričao to za vašu novinu", rekao je Stojanović.

Prisustvo usmenoj raspravi u Upravnom sudu "Vijestima" su potvrdili iz lokalnog odbora DPS-a. Član tog odbora i predsjednik SO Zvonko Vuković rekao je da je upravo njegova partija inicirala raspravu.

"Mi smo zatražili usmenu raspravu i naravno da ćemo prisustvovati. Od početka mislimo da smo u pravu. Da nije tako ne bi ulazili u svu ovu priču", kazao je Vuković.

Upravni sud je po tužbi SNP još prije četiri mjeseca donio presude kojima je poništio smjenu predsjednika SO Veselina Radenovića, zatim izbor Vukovića za predsjednika SO, kao i izbor predsjednika Opštine iz redova DPS-a.

DPS je u Andrijevici ponovila poslije toga kompletan postupak preuzimanja vlasti. Oni su, tvrdeći da postupaju po preporukama Upravnog suda, po treći put smijenili predsjednika SO Radenovića i po treći put na to mjesto izabrali Vukovića. Takođe su ponovili i sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj su ponovo izabrali Srđana Mašovića (DPS) za predsjednika Opštine.

Lokalni DPS je tada protumačio da je po presudi Upravnog suda predviđen i vanredni pravni lijek, odnosno zehtjev za zaštitu zakonitosti pravosnažne presude o kojoj će odlučiti Vrhovni sud, ali se Vrhovni sud u vezi s tim još nije oglašavao.

Skupština opštine u Andrijevici je od preuzimanja vlasti DPS-a donijela veliki broj veoma značajnih odluka, kao što su one o izborima i imenovanjima lokalnih funkcionera i budžetu, ali je svakako najproblematičnija odluka o kreditnom zaduženju Opštine od 1,2 miliona eura, odnosno 1,7 miliona sa kamatama.

Andrijevica je sa SNP-om na vlasti bila jedina opština na sjeveru koja nije imala zaduženja i kredita, niti viška zaposlenih u lokalnoj administraciji. DPS je, za nepunu godinu dana skoro udvostručio broj zaposlenih u lokalnoj administraciji i opštinskim preduzećima.

Radenović i Čukić pokrenuli prijave

Politička kriza u Andrijevici započela je odmah nakon lokalnih izbora u maju 2010. godine, na kojima su DPS i koalicija "Bolja Crna Gora" osvojili po petnaest mandata, dok je jedan mandat osvojila SDP.

Odbornik te partije Veselin Radenović se tada neočekivano priklonio koaliciji "Bolja Crna Gora", tako da je SNP sa partnerima zadržao vlast. Radenović je isključen iz SDP-a, ali je zadržao odbornički mandat. Kasnije su prevođenjem odbornika PzP-a Uroša Čukića, koji je mandat dobio unutar koalicije “Bolja Crna Gora” u klub DPS-a, stvoreni uslovi da DPS ipak preuzme vlast.

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević podnio je protiv Čukića krivičnu prijavu državnom tužiocu, optužujući njega i druga lica za primanje i davanje mita i nazivajući to političkom korupcijom, ali sudbina te prijave još nije poznata.

Odbornici DPS-a su, uz podršku Čukića, u junu prošle godine održali dvije sjednice SO u restoranu hotela "Komovi", na kojima su smijenili predsjednika parlamenta Radenovića i na to mjesto izabrali Vukovića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave konstatovalo je da su te sjednice bile legitimne i naložilo predavanje vlasti. U SNP-u su takav stav MUP-a ocijenili kao svrstavanje Vlade na stranu DPS-a, i žalili se Upravnom sudu koji je poništio sve te odluke.

Bonus video: