Aneksom žele da razjasne ko je vlast u Budvi

Stevan Džaković i Goran Pejović po toj inicijativi nisu u koaliciji, Demos i SNP se sveli na nivo posmatrača u budvanskoj Skupštini Opštine
2948 pregleda 6 komentar(a)
Preuređivanje koalicije nakon nešto više od dvije godine na vlasti: Čelnici vladajuće većine u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Preuređivanje koalicije nakon nešto više od dvije godine na vlasti: Čelnici vladajuće većine u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Budvanska vladajuća koalicija moraće da se uredi na novim osnovama, a pred koalicionim partnerima, kako “Vijesti” saznaju, je inicijative Crnogorske o aneksu o unapređenju koalicione saradnje kojim je definisano ko su sada članovi vlasti i kako će ubuduće funkcionisati i ujedno se međusobno ophoditi skupštinska većina.

Ovu inicijativu je početkom prošle sedmice formalno najavio predsjednik budvanskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović, izjavivši da je u Budvi neophodno unapređenje sporazuma o zajedničkom vršenju vlasti. Unapređenje saradnje dolazi u vrijeme kada Socijaldemokratska partija (SDP) koja je članica budvanske koalicije, na drugoj strani u Kotoru odlučuje da li će smijeniti tamošnjeg gradonačelnika iz redova Demokrata, Vladimira Jokića, za šta su otpuženi da će tako vratiti vlast u Kotoru u ruke Demokratske partije socijalista (DPS).

Unapređenje saradnje u Budvi ostavlja prostor za brojne kombinacije, koje mogu biti refleksija i raspleta situacije u Kotoru i odraz rješavanja krize u Kotoru. Crnogorska, koja je u julu prošle godine “spasila” budvansku vlast i sa svoja tri odbornika obezbijedila stabilnu skupštinsku većinu, nakon što je Vlada zaprijetila da uvede prinudnu upravu, jer lokalni parlament nije zasjedao pola godine, zbog bojkota nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, sada zbog brojnih problema sa kojima se suočava vladajuća koalicija u Budvi, ponovo je ponudila set rješenja za unapređenje odnosa.

Aneks koji je, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, inicirao prvi potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović, ujedno i šef budvanskog odbora Crnogorske, u petak je dostavljen ključnim koalicionim partnerima Crnogorske i o njemu će morati svi partneri u narednim danima dati svoj stav.

A da zaista nešto ne funkcioniše bilo je jasno na posljednjoj sjednici budvanskog lokalnog parlamenta, kada se koalicija praktično podijelila - na jednoj strani su bile Demokrate, a na drugoj Demokratski front (DF). Nakon toga uslijedila su oštra saopštenja i brojne međusobne optužbe ove dvije vladajuće partije.

Sadašnji sastav odborničkog saziva praktično ne odgovora onom kada je konstituisan, nakon lokalnih izbora 2016. i kada je formirana skupštinska većina - Demokrate, DF, Socijalistička narodna partija (SNP) Demos, Liberalna partija (LP),URA, SDP.

U međuvremenu DF je napustio Stevan Džaković, koji je isključen iz Pokreta za promjene, jer je umjesto Marka Bata Carevića za predsjednika podržao Dragana Krapovića.

Ipak, Džaković je u dva navrata blokirao rad parlamenta, tražeći od koalicionih partnera da njihovi poslanici u republičkom parlamentu glasaju za izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, insistirajući na otvorenim listama, da bi postao i žestok kritičar Demokrata i Krapovića. Na predlog Demokrata, koji su podržale sve koalicione kolege, on je izbačen iz koalicije, ali je potom u januaru glasao za izbor Carevića za predsjednika Opštine.

Promjena se dogodila jer je Demos napustila Dragana Vujović i kao odbornica pristupila Demokratama, a Socjalističku narodnu partiju je faktički napustio Goran Pejović, iako to zvanično nikada nije saopštio, a zadržao je mjesto odbornika. Takođe, kompletan odbor Liberalne partije napustio je tu partiju i prišao Građanskom pokretu URA.

Sve ovo je uticalo da Crnogorska predloži aneks u želji da se uvede red u funkcionisanje koalicije, a suočena sa činjenicom da pojedini subjekti-potpisnici Sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini Budva u dužem vremenskom periodu ne poštuju obaveze preuzete Koalicionim sporazumom i faktički ne podržavaju koalicionu lokalnu vlast u Budvi.

“Osjećamo obavezu da se i normativni akt kojim se uređuje funkcionisanje koalicione lokalne vlasti u Budvi uskladi sa stvarnim stanjem i unaprijedi. Privrženi i posvećeni obavezi nastavka dosljednog poštovanja zaključenog Koalicionog sporazuma, dostavljamo aneks sporazuma o postizbornoj koaliconoj saradnji”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Potpisnice ovog Aneksa konstatuju da jedan od potpisnika Koalicionog sporazuma, nezavisni odbornik Stevan Džaković, duže od godinu dana ne poštuje obaveze iz koalicionog sporazuma koji je potpisao i da je on sam faktički istupio iz postizborne koalicije i da svojim političkim djelovanjem ne pokazuje volju da bude član koalicije.

Konstatuje se i da se Liberalna partija kao jedna od potpisnica Koalicionog sporazuma javno izjasnila da više ne podržava koalicionu vlast u Opštini Budva.

Takođe, odbornik Goran Pejović je u više navrata i kod donošenja strateških odluka glasao drugačije od cjelokupne postizborne koalicije. Demos i SNP kao potpisnici Koalicionog sporazuma nakon izbora 2016.godine, sada nemaju odbornika u Skupštini Opštine Budva, jer je njihov odbornik prešao u drugu političku partiju, odnosno postao nezavisni odbornik. Potpisnici Aneksa saglasni su da Liberalna partija i nezavisni odbornici Stevan Džaković i Goran Pejović nijesu više dio koalicione vlasti koja vrši vlast u Opštini Budva, te da oni ne mogu biti potpisnici ovog Aneksa.

Dok bi Demos i SNP ostale članice vladajuće koalicije, ali bi kao partije bez odbornika bile u statusu simpatizera koalicije, što bi vjerovatno značilo mogućnost da njihovi predstavnici učestvuju u konsultativnim sastancima, ali bez prava odlučivanja. Njihovo istupanje, odnosno status simpatizera pojedinih partija ovaj Aneks formalno pravno verifikuje“, stoji u aneksu.

Ovim bi vladajuća koalicija u Budvi brojala 18 odbornika od ukupno 33, koliko broji budvanska SO, a u svome radu će poštovati sve one odredbe postkoalicionog sporazuma, potpisanog u julu prošle godine kada je Crnogorska omogućila skupštinsku većinu.

Ko glasa drugačije, leti iz vladajuće koalicije

Prema aneksu, će svako glasanje u SO Budva drugačije od onoga koje je prethodno usaglašeno na koalicionom sastanku značiti automatsko isključivanje iz vlasti. “Potpisnici Aneksa su saglasni da četiri i više neslaganja po različitim temama, u glasanju na sjednicama Skupštine Opštine, u određivanju projekata i vizije razvoja grada predstavljaju prijedlog potpisnika da samostalno istupi iz koalicije koja vrši vlast u Budvi”, decidno je predviđeno aneksom.

Predložena je evaluacija rada svih opštinskih službi i javnih preduzeća čiji je osnivač Opština u svjetlu mnogih propusta koji su uočeni. Jedna od njih je i nerazumno povećanje zarada i neopravdano zaposlenje novih radnika u pojedinim službama i sektorima.

Bonus video: