AP: Crna Gora na ivici da postane najnovija članica NATO

69 pregleda 152 komentar(a)
NATO, Crna GOra, Foto: Savo Prelević
NATO, Crna GOra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2017. 19:23h

Ratifikacija prijema Crne Gore u NATO danas bi mogla da prevaziđe proceduralne prepreke u Senatu SAD, čime bi se stvorili uslovi za konačno glasanje krajem nedjelje, prenosi agencija Asošiejted pres.

Kako navodi AP, Crna Gora nalazi se na ivici da postane najnovija članica NATO.

Mala balkanska država rastrzana je između Zapada i uticaja Rusije na Balkanu, a ishod bi mogao da odredi put kojim se region kreće - ka NATO i Evropskoj uniji ili nazad u rusku sferu uticaja, navodi AP.

Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je prošle nedjelje pismo čelnicima Senata u kojem je poručio da je članstvo Crne Gore u NATO-u u interesu SAD.

Tilerson je poručio Senatu da bi ova tema trebalo da prođe ratifikaciju prije samita NATO 25. maja u Briselu, dodavši da su SAD jedna od posljednjih članica Alijanse koja Podgorici nije dala "odobrenje parlamenta".

On je u pismu lideru republikanske većine u Senatu Miču Mekonelu napisao da bi učešće Crne Gore na samitu u maju kao pune članice, ne kao posmatrača, poslalo snažan signal da nijedna treća strana nema moć veta na odluke Alijanse.

Prema njegovim riječima, članstvo Crne Gore pružilo bi NATO-u granicu duž Jadranskog mora.

Bonus video: