Apaturai: Saveznici veoma zadovoljni pridruživanjem Crne Gore

NATO saveznici, kaže on, snažno vjeruju da je jedan od najvećih doprinosa koje Alijansa može da pruži evropskoj bezbjednosti držanje otvorenih vrata za zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti sa državama saveznicama
54 pregleda 6 komentar(a)
NATO, Crna GOra, Foto: Savo Prelević
NATO, Crna GOra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.04.2017. 18:56h

Skoro članstvo Crne Gore u NATO-u poslaće snažnu poruku drugim zemljama koje su zainteresovane za pridruživanje Alijansi da se naporan rad, reforme, promovisanje demokratije, borba protiv korupcije, isplate, kazao je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Džejms Apaturai.

NATO saveznici, kaže on, snažno vjeruju da je jedan od najvećih doprinosa koje Alijansa može da pruži evropskoj bezbjednosti držanje otvorenih vrata za zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti sa državama saveznicama, sa Alijansom i koje žele da sarađuju sa nama na promovisanju međunarodne bezbjednosti.

"Zato su saveznici veoma zadovoljni što će se Crna Gora vrlo brzo pridružiti Alijansi", kazao je Apaturai za Televiziju Crne Gore.

On je poručio da će to NATO porodicu učiniti snažnijom i malo većom i pomoći u promovisanju međunarodnog mira i bezbjednosti.

"Takođe će poslati snažnu poruku drugim zemljama koje su zainteresovane za pridruživanje Alijansi, koje su aplicirale za pridruživanje, da se naporan rad, reforme, promovisanje demokratije, borba protiv korupcije, isplate i da može da se dosegne sljedeći korak u pridruživanju Alijansi", kazao je Apaturai.

Kako je ocijenio, savez će takođe imati koristi od crnogorskih političkih savjeta po pitanju bezbjednosti u regionu, kada su u pitanju zajednički bezbjednosni izazovi, jer Crna Gora je nažalost iskusila neke od tih hibridnih prijetnji.

Čelnik NATO-a poručio je da to nije organizacija u kojoj ljudi mogu da dobiju "besplatnu vožnju".

"Crna Gora nikada nije ni bila takva, čak i kao partner je davala doprinos i van svojih granica, a u okviru svojih mogućnosti. Radujemo se nastavku takve prakse kada Crna Gora postane punopravna članica NATO", poručio je Apaturai.

Bonus video: