ASK: Analitičke kartice i putne naloge objavili u skladu sa zakonom

Saopšteno je da je po principu slučajnog uzorka obavljen razgovor sa određenim brojem zaposlenih koji su se izjasnili da u toku izborne kampanje nijesu na radnom mjestu primijetili politički pritisak
63 pregleda 0 komentar(a)
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.09.2016. 16:43h

Organi lokalne uprave i nekoliko preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom u opštinama Bar i Ulcinj dostavili su i objavili analitičke kartice i putne naloge u skladu sa zakonom, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Na danas održanom redovnom sastanku Radne grupe za praćenje izbora za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore predstavljeni su rezultati terenskih kontrola koje su službenici ASK-a u petak sproveli u lokalnim upravama i nekoliko preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom u opštinama Bar i Ulcinj, u cilju nadzora primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Sastanku su, kako je saopšteno, osim članova Radne grupe prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

„U toku kontrola konstatovano je da su navedeni subjekti dostavili i objavili analitičke kartice i putne naloge u skladu sa zakonom“, saopšteno je iz ASK-a.

Takođe je, dodaje se, utvrđeno da se opštinske javne prostorije mogu pod jednakim uslovima koristiti za održavanje stranačkih sastanaka i skupova.

U saopštenju se navodi da je nakon obilaska radnih prostorija lokalnih organa i preduzeća konstatovano da se u njima ne upotrebljava propagandni materijal političkih subjekata.

Saopšteno je da je po principu slučajnog uzorka obavljen razgovor sa određenim brojem zaposlenih koji su se izjasnili da u toku izborne kampanje nijesu na radnom mjestu primijetili politički pritisak.

„Na osnovu dokumentacije kontrolisanih javnih preduzeća ne može se utvrditi da je bilo otpisa dugovanja u toku izborne kampanje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su na današnjem sastanku razmijenjena iskustava i stavovi sa nevladinim organizacijama CDT i MANS, i razgovarano o konkretnim sumnjama za nepoštovanje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja od određenih političkih subjekata, kao i budućim aktivnostima Agencije.

Predstavnici Agencije su, kako je saopšteno, objasnili su da će sve navedene oblasti biti predmet predstojećih kontrola političkih subjekata u skladu sa Planom za septembar, i pozvali nevladin sektor da uputi predloge i sugestije koje bi Agenciji mogle biti od pomoći da sprovede kontrolu ili nadzor na terenu i, u skladu sa zakonom, unaprijedi transparentnost finansiranja izborne kampanje za izbore u oktobru ove godine.

Bonus video: