ASK ćuti o konfliktu interesa dok DPS ruši vlast u Kotoru

Moškov je odbornik i direktor JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”, a Rašković Perojević direktorica državnog vrtića “Radost”. Time, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, ali i ranijim odlukama Agencije, dvoje odbornika krše propis
5319 pregleda 11 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić

Agencija za sprečavanje korupcije toleriše to što su odbornici DPS-a u kotorskoj Skupštini opštine Neđeljko Moškov i Vjera Rašković Perojević na nespojivim funkcijama, odnosno u konfliktu interesa.

Njih dvoje su nedavno glasali za smjenu predsjednice Skupštine opštine Kotor Dragice Perović, a nekoliko mjeseci ranije i za smjenu gradonačelnika Vladimira Jokića.

Moškov je odbornik i direktor JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”, a Rašković Perojević direktorica državnog vrtića “Radost”.

Time, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, ali i ranijim odlukama Agencije, dvoje odbornika krše propis.

Agencija na čijem čelu je Sreten Radonjić nedavno je u slučajevima odbornika iz Berana i Pljevalja, Darka Bubanje (Zdravo Berane) i Ilhana Tursumovića (DPS), utvrdila da je direktorska funkcija nespojiva sa odborničkom...

Na pitanja “Vijesti” šta je sa sukobom interesa Moškova i Rašković Perojević, odbornicima DPS-a u Kotoru i direktorima dviju državnih ustanova, ASK ćuti.

Advokat Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Veselin Radulović ocjenjuje da je to još jedan u nizu primjera koji pokazuju da je ASK instrument u rukama vladajuće partije i da nema ni minimum kapaciteta da sprovodi zakone iz svoje nadležnosti. “Naravno da je ASK imao vremena i da je morao pokrenuti postupke i u ovom slučaju, ali mislim da nikoga ne iznenađuje zašto to nije urađeno. Nažalost, kada imate takve insitutucije, možete imati i najbolje zakone, ali vidljivi rezultati na polju suzbijanja korupcije uvijek će izostajati”, kazao je Radulović za “Vijesti”.

Odbornica Rašković Perojević je više godina istovremeno i direktorica državnog vrtića “Radost”, a odbornik Moškov direktor JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”, stoji u njihovim redovnim godišnjim imovinskim kartonima.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da odbornik ne može “obavljati posao u lokalnoj upravi ili drugim organima uprave”, gdje spada i mjesto direktora javne ustanove.

Članom 13 tog propisa precizirano da je da su oni imali rok od 30 dana da podnesu ostavku na jednu od dvije fotelje, a onome ko to nije uradio mogla bi uslijediti novčana kazna od 500 do 2.000 eura. Direktorica vrtića se na tom mjestu, prema kartonu, nalazi od maja 2011. a od juna 2016. godine i na odborničkom u gradskoj skupštini, što bi značilo da je u sukobu interesa tri godine.

Na pitanje novinara “Vijesti” da li je, u međuvremenu, tražila ili eventualno dobila mišljenje ASK o tome da li je u sukobu interesa, Rašković Perojević nije direktno odgovorila.

“Svoj redovni godišnji izvještaj o prihodima i imovini dostavljam u zakonskom roku ASK-u u kojem navodim sve relevantne činjenice. Ukoliko ASK utvrdi postojanje sukoba interesa ja ću se ponijeti u skladu sa pozitivnim propisima”.

To nije uradio ni njen partijski kolega Moškov, koji je direktor Resursnog centra od kraja novembra 2016. a odbornik od sredine marta prošle godine.

“Moje izvještaje redovno dostavljam Agenciji za sukob interesa, kojima redovno navodim sve relevantne činjenice i siguran sam da ti izvještaji nisu pro forme, već da se redeovno i temeljno provjeravaju“. Nakon što je novinar pojasnio da se ne interesuje za njegove imovinske kartone, već za to da li je samoinicijativno tražio ili eventualno dobio mišljenje ASK o tome da li je u konfliktu interesa, Moškov više nije odgovarao na poruke i pozive.

Agencija nije odgovarala na pitanja “Vijesti” u vezi sa ova dva slučaja, a u registru donijetih odluka nema njihovih imena.

U Beranama su na vlasti partije koje su opozicija na državnom nivou, a to je bio i slučaj sa Kotorom do juče, kada je nova skupštinska većina u hotelu smijenila predsjednicu SO Kotor Dragicu Perović. Za Vladu Crne Gore to nije bilo sporno, već je juče pozdravila održavanje sjednice.

U glasanju odbornika učestvovali su i odbornici Moškov i Rašković Perojević.

Evropska komisija: Rezultati Agencije ograničeni

Evropska komisija je u prošlomjesečnom izvještaju o Crnoj Gori, u dijelu koji se tiče vladavine prava, istakla da se uvjerljivo mora odgovoriti ne izazove koji se tiču nezavisnosti, kredibilnosti i postavljanja prioriteta u radu Agencije.

Dodaje se da rezultati Agencije ostaju krajnje ograničeni, bez slučajeva koji se tiču zloupotrebe sredstava za partije i izborne kampanje i nezakonito lobiranje i samo nekoliko pokrenutih slučajeva neobjašnjivog bogaćenja.

Radulović dodaje da Agenciju od samog osnivanja i početka rada karakteriše praksa nejednakog postupanja.

“Uz brojne nezakonite odluke i potpuno tolerisanje kršenja zakona od strane najviših funkcionera, a sve to isključivo i samo u uskom političkom interesu vladajuće partije”.

Bonus video: