Savjet ASK: Radonjić da ispita da li su Vukčević i Medenica prekršili zakon

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije zatražio je od Agencije za sprječavanje korupcije i da što prije donese mišljenje o tome da li su podložni riziku od korupcije akti na osnovu kojih se dodjeljuju stanovi i stambeni kredit pod povoljnim uslovima javnim funkiconerima
2019 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta, Foto: Miloš Rudović
Sa sjednice Savjeta, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 27.09.2019. 19:12h

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) naložio je direktoru ASK Sretenu Radonjiću da ispita da li su predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević i članica Savjeta, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, prekšrili Zakon o sprječavanju korupcije pri izboru kandidata za sudije osnovnih sudova.

Predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović zatražio je da se prve informacije o tome dostave do sljedeće sjednice tog tijela.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Institut alternativa (IA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputile su početkom avgusta ASK dva zahtjeva za utvrđivanje povreda odredbi Zakona u pogledu sukoba interesa od strane Vukčevića i Medenice.

Zahtjevi su podnijeti zato što se Vukčević i Medenica prilikom odlučivanja u julu o izboru kandidata za sudije osnovnih sudova nisu izuzeli iz odlučivanja o izboru četiri kandidata – djece njihovih dugogodišnjih prijatelja, odnosno savjetnice iz kabineta.

Kako se navodi u zahtjevu, Vukčević se nije izuzeo iz odlučivanja o izboru Milene Marković, kćerke njegovog dugogodišnjeg kolege prof. dr Sava Markovića, rektora Univerziteta Mediteran, na kojem predsjednik Sudskog savjeta radi kao redovni profesor, dok se Medenica nije izuzela iz odlučivanja o izboru Tijane Badnjar, savjetnice iz njenog kabineta, Nede Vukoslavčević, kćerke njene vjenčane kume Stojanke Radović i Mirka Kojovića, sina njenog dugogodišnjeg kolege i zamjenika Radula Kojovića.

Savjet ASK zatražio je od ASK i da što prije donese mišljenje o tome da li su podložni riziku od korupcije akti na osnovu kojih se dodjeljuju stanovi i stambeni kredit pod povoljnim uslovima javnim funkiconerima.

Predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović kazao je na današnjoj sjednici da treba formirati i radnu grupu koja bi trebalo da izmjenu zakonskih i podzakonskih akata kojima se omogućava dodjela stanova i stambenih kredita.

Savjet je donio zaključak da je ASK ispunila obavezu koja se tiče ispitivanja da li su svi javni funkcioneri koji su tokom mandata premijera Duška Markovića dobili ovu vrstu stambene pomoći.

Protiv dvoje javnih funkcionera su, rečeno je na sjednici, pokrenuti postupci zbog sumnje da su prekršili Zakon o sprječavanju korupcije, a koji se tiče prijavljivanja dobijenih stanova i kredita.

Na sjednici je bilo riječi i o tome što su javni funkiconeri na različite načine prijavljivali kredite pod povovljim uslovima.

Pomoćnik direktora ASK Savo Milašinović smatra da krivicu ne snosi zbog toga ni ASK ni javni funkcioneri, navodeći da su oni to prijavljivali na različite načine zbog “pritiska javnosti”.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović je istakao da “neznanje nije abolicija od primjene prava”.

Bonus video: