ASK godinu i po ne može da uđe u trag poslaniku vlasti

Agencija za sprečavanje korupcije za šest mjeseci kaznila člana SDP-a dva puta, ali još nije okončala nijedan postupak protiv članova vladajuće koalicije. Iz CGO poručuju da je to školski primjer selektivnog pristupanja
6177 pregleda 5 komentar(a)
Poslanici vladajuće koalicije dobili bonuse za rad tokom bojkota opozicije, Foto: Filip Roganović
Poslanici vladajuće koalicije dobili bonuse za rad tokom bojkota opozicije, Foto: Filip Roganović

Mada 25 poslanika Skupštine Crne Gore u svojim godišnjim imovinskim kartonima za 2017. nije prijavilo dobijene bonuse, Agencija za sprečavanje korupcije ni poslije gotovo godinu i po dana nije okončala ni jedan jedini postupak protiv njih.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, koja je u maju prošle godine podnijela inicijativu instituciji na čijem je čelu Sreten Radonjić, razlog za nedjeljovanje Agencije vidi u tome što su u pitanju poslanici samo vladajuće koalicije, ocjenjujući da ovaj slučaj predstavlja “školski primjer selektivnog pristupanja”.

“U prilog tome govori i podatak da je Agencija u slučaju menadžera Opštine Herceg Novi Dragana Šimraka, inače funkcionera opozicionog SDP-a, stigla da u posljednjih šest mjeseci dva puta utvrdi da je isti prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, dok to nije uspjela za 17 mjeseci za nijednog od 25 poslanika vladajuće koalicije za koje je dobila i urednu dokumentaciju”, stoji u dopisu koji je uputila članovima Savjeta Agencije.

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević(Foto: Boris Pejović)

“Vijesti” su početkom maja 2018. godine objavile da mnogi poslanici nisu u redovnim godišnjim imovinskim kartonima za 2017. godinu prijavili po 400 eura varijabile, što je suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije, kojim je propisano da su dužni da u kartonima dostave tačne i potpune podatke.

CGO je odmah potom uputio inicijatvu Agenciji da pokrene postupke protiv poslanika, ali je ove godine morala i da šalje urgenciju kako bi dobila informacije o slučaju.

Sredinom prošlog mjeseca od Savjeta Agencije dobili su informaciju u kojoj stoji da su pokrenuti postupci protiv osam poslanika po ovom osnovu, pri čemu su tri predmeta u pripremi nacrti odluka, u četiri su upućeni rezultati o ishodu ispitnog postupka, a u jednom Agencija ne može ni da uruči poziv za saslušanje poslanika.

Tu informaciju potpisuje pomoćnik direktora Agencije Savo Milašinović.

Savo Milašinović, Sreten Radonjić
Pomoćnik direktora Savo Milašinović i direktor Agencije Sreten Radonjić(Foto: Luka Zeković)

Čelnica CGO smatra nevjerovatnim da Agencija ne može doći do poslanika.

“CGO nudi i pomoć ako ASK nema kapaciteta da nađe jednog poslanika vladajuće koalicije ili da uruči rezultate o ishodu ispitnog postupka za trojicu, kako bi se i u ovim slučajevima mogao postupak okončati do kraja”, navodi se u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

U zaključku informacije koja je dostavljena CGO-u stoji da će se u slučaju uredne dostave rezultata o ishodu upravnog postupka steći uslovi za donošenje odluka, dok će u slučaju uredne dostave poziva jednom poslaniku moći da sprovede procesne radnje

“Iz svega ovog zaključujemo i da je Agencija, iz nama nikad objašnjenih razloga, odlučila da ne pokrene postupke protiv 17 poslanika. Stoga, ovim putem tražimo da nam dostavite imena ovih 17 poslanika i obrazloženja za takvu odluku, jer takva odluka nije u saglasju da podnesenim dokaznim materijalom”, navodi Uljarevićeva.

CGO na kraju traži od od članova novog Savjeta Agencije da se odrede prema ovom slučaju jer je, navode, nesporno da ovakvo postupanje ozbiljno ugrožava “inače, vrlo poljuljan, imidž Agenicije”. “Veoma nam je važno i da znamo da li iza ovakvih postupanja stoji i novi Savjet Agencije”, navodi Uljarevićeva.

Bonus video: