ASK: Jelić nije u sukobu interesa

ASK odgovorio na pitanje Instituta alternativa da li je senator DRI prekšio zakon
84 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2018. 14:55h

Član Senata Državne revizorske institucije (DRI) Zoran Jelić nije prekršio zakon zbog toga što je istovremeno bio i u timu revizora Prve banke i DRI, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

"Jelić nije povrijedio zakonske odredbe koje se odnose na postojanje sukoba interesa u toku obavljanja javne funkcije,” stoji u odluci institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Agencija se tim slučajem bavila na inicijativu predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka, koji je sumnjao da je Jelić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije i Zakon o državnoj revizorskoj institucji, jer je duže od devet mjeseci istovremeno bio član Senata DRI i Odbora revizora Prve banke.

“Odbor za reviziju Prve banke nije obrazovano od strane organa vlasti, već Prve banke koja se ne smatra organom vlasti, te nijesu postojala zakonska ograničenja da javni funkcioner stiče prihode po tom osnovu, jer je isto dozvoljeno na osnovu člana 9 Zakona o sprečavanju korupcije”, piše u odluci Agencije.

Dodaje se da nije utvrđeno da je član senata DRI vršio nadzor nad Prvom bankom, pa ni u tom slučaju nije povrijedio Zakon.

Iz Prve su prethodno Agenciji kazali da Jelić kao član Odbora za reviziju nema poziciju člana menadžmenta, niti člana organa upravljanja ili nadzornog organa već da je član stalnog stručnog tijela koje “kroz analizu i praćenje izvještaja i informacija, priprema predloge, mišljenje i stavove za odbor direktora”.

Muk je tražio da se pokrene postupak protiv Jelića i zato što nije prijavio da je jedan od osnivača firme “ET KOM”. Iz Agencije su kazali da on ni u ovom slučaju nije prekršio zakon, jer je još 2003. pokrenut postupak za doborovoljnu likvidaciju".

Bonus video: